U-17 EURO 2017: Republika Irska bolja od BiH

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Kostreni sa 1:2 od Republike Irske u susretu drugog kola grupe C Europskog prvenstva.

Prvu priliku na utakmici imali su Irci. Slobodan udarac sa tridesetak metara iskosa sa lijeve strane izveo je Roache, a najviši u skoku bio je Collins, no njegov šut odlazi preko gola.

Dvije minute poslije Roache preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca pogađa donji desni ugao gola Kršića za 1:0.

Naša reprezentacija u 13’ izjednačuje rezultat. Savić je izveo slobodan udarac, a Vještica je neprikosnoven u skoku i šalje loptu iza leđa golmana Mahera.

Odličnu priliku bh. tim je imao u 20’ kada je Savić prošao pored dva protivnička igrača, ušao u kazneni prostor i šutirao, ali je irski golman izbacio loptu u korner.

Agilni Savić je 27’ oduzeo loptu Ircima, ušao u kazneni prostor i iz povoljne pozicije šutirao pored gola.

U 29’ nakon duela Sadikua i Conollya u šesnaestercu bh. tima dosuđen je penal za Republiku Irsku, a precizan sa bijele tačke bio je Idah.

Drugo poluvrijeme je počelo sa nekoliko prilika na obje strane. Roache je prvo iz slobodnog udarca šutirao pored lijeve stative Kršićevog gola, a uzvratio je bh. tim nakon prodora Imamovića koji ulazi u protivnički šesnaesterac, ali je njegov udarac izblokiran.

U 60’ Marušić je prošao po desnoj strani i proigrao Šikanjića koji na deset metara od protivničkog gola nije prihvtio loptu na najbolji način.

Slično kao kod gola bh. tima Savić je u 64’ izveo slobodan udarac, Vještica je ponovo najviši u skoku, ali ovaj put pogađa stativu.

Iako je bh. tim imao inicijativu u drugom periodu igre, Irci su najviše prijetili iz prekida gdje je najopasniji po gol bio Rowan Roache.

Milan Savić se u 78’ još jednom dobro oslobodio svog čuvara, ali njegov centaršut ka Imamoviću nije bio precizan.

Nastavili su izabranici Sakiba Malkočevića sa napadima. Odlično je Imamović prošao po lijevoj strani u 78’, a Marušić je zakasnio na njegov ubačaj.

U sudijskoj nadoknadi igra se odvijala na polovici Irske ali se rezultat nije mijenjao.

Republika Irska-Bosna i Hercegovina 2:1 (2:1)
Stadion: NK Pomorac, Kostrena.
Sudija: Fabio Verssimo (Portugal).
Sudije asistenti: Manuel Fernandes (Portugal), Mircea Grigoriu (Rumunija).
4. sudija: Duje Strukan (Hrvatska).

Golovi: 1:0 Roache (7’), 1:1 Vještica (13’), 2:1 Idah (29’ penal).

Žuti kartoni: Bolger (R. Irska).

Republika Irska: Brian Mahern, Lee O'Connor (66. Callum Thompson), Kameron Ledwidge, Jordan Doherty, Nathan Collins, Aaron Bolger, Luke Nolan, Rowan Roache (71. Brandon Kavanagh), Adam Idah, Aaron Connolly, Richard O'Farrell. Selektor: Colin O'Brien.

Bosna i Hercegovina: Jasmin Kršić, Dobrica Tegeltija, Rijad Sadiku, Jusuf Gazibegović, Stefan Santrač, Eldin Omerović (53. Domagoj Marušić), Emir Sejdović (71. Marko Brkić), Armin Imamović, Nemanja Vještica, Elvis Mehanović (55. Milan Šikanjić), Milan Savić. Selektor: Sakib Malkočević.

Imali su naši reprezentativci i podršku sa tribina, a meč su posmatrali i član IO NS/FS BiH Nurdin Peštalić, izvršni direktor sektora za sport Elmir Pilav, kao i generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković.

 

N/FS BIH