Pobjeda u Štokholmu nad Švedskom u posljednjoj utakmici kvalifikacija za EuroBasket 2017

Košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je drugu pobjedu u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2017. godine, pošto je na gostovanju savladala Švedsku rezultatom 78-76.

Ovaj trijumf, iako sam po sebi satisfakcija nakon katastrofalnih kvalifikacija, nije bio dovoljan da se naš tim plasira na prvenstvo.

Ponovo je naš tim, baš kao i u svim utakmicama ovih kvalifikacija, susret otvorio vodstvom od 6-0. Međutim, i pored toga nismo djelovali toliko uvjerljivo, a Šveđani su se ubrzo vratili u utakmicu i došli u egal. Uslijedio je period utakmice u kojem nijedan tim nije pokazivao previše, a 3 i po minute prije završetka prve četvrtine, Švedska je stigla do svog prvog vodstva od otvorenja utakmice. Rezultat je bio 11-10. Šveđani su do kraja četvrtine poveli i rezultatom 16-12, a naš tim je uspio smanjiti zaostatak na 16-14.

Početkom druge četvrtine, Švedska je stigla do vodstva od pet razlike, a naš tim je držao priključak isključivo zahvaljujući raspoloženom Jusufu Nurkiću. Međutim, ni Nurkić nije mogao sam držati našu reprezentaciju u igri, a Švedska je trojkom Persona stigla do 8 poena prednosti manje od 5 minuta do poluvremena. Mulaomerović je izrotirao našu reprezentaciju nakon ovog time-outa, a nastavak je donio seriju od 9 uzastopnih poena našeg tima, kojom smo preokrenuli rezultat i poveli rezultatom 34-33. Do kraja poluvremena smo zadržali vodstvo zahvaljujući trojci Nemanje Gordića i na odmor otišli sa vodstvom od 37-35.

Ono što je svakako pokvarilo dojam jeste stravična povreda Nedima Buze, koji je u jednom duelu sa švedskim košarkašima doživio prelom noge. Švedska publika je bila jako korektna i aplauzom je ispratila našeg mladog košarkaša, kojem svi možemo samo poželjeti što brži oporavak nakon ove teške povrede.

Treća četvrtina je u svojoj prvoj polovini u potpunosti pripala našem timu, a 5 minuta i 13 sekundi do njenog kraja, naš je tim vodio rezultatom 51-42. Razliku smo stvorili prvenstveno zahvaljujući sjajnoj igri u odbrani, ali brzo po sticanju visoke razlike, nastupili su problemi za naš tim. Švedska je pogodila tri trojke u nizu i naša ofanzivna igra, koja se tada ponovo počela oslanjati isključivo na Jusufa Nurkića, nije bila dovoljno kvalitetna da nastavi parirati protivničkoj selekciji, tako da smo brzo prokockali svoje vodstvo, a u završnicu četvrtine smo ušli pri rezultatu 58-57 za Švedsku. Tada je trojku za vodstvo našeg tima pogodio Adi Zahiragić, pa smo ovaj dio susreta završili vodstvom od 60-58.

Odlično smo igrali na početku posljednje četvrtine, te smo vodili rezultatom 73-64 pet minuta do kraja susreta. Utakmica koju je karakterisao veliki broj povrijeđenih igrača sa obje strane, te veliko zalaganje oba tima, naročito našeg, nije mogao biti ni završen drugačije nego kako je tekao cijelim svojim tokom, neizvjesno i sa mnogo preokreta. Švedska nam se lagano približavala iz minute u minutu, a 17 sekundi do kraja, Adi Zahiragić je išao na liniju za slobodna bacanja pri rezultatu 75-74, nakon što smo napravili nekoliko nerezonskih poteza u nizu. Zahiragić je ubacio jedno slobodno bacanje, a onda je Nikola Gajić pravio faul nad Personom, koji je pogodio za 76-75. Promašio je drugo slobodno bacanje, a skok je uhvatio Jusuf Nurkić, koji je loptu dodao Nikoli Gajiću. On je ubacio oba slobodna bacanja, a onda su Šveđani išli na liniju za slobodna bacanja. Hakanson je ubacio jedno slobodno bacanje, a onda su naši protivnici dobili sudijski poklon, loptu dvije sekunde do kraja. Ipak, nisu ga iskoristili, pa je naš tim odnio svoju drugu pobjedu u kvalifikacijama, rezultatom 78-76.

Najefikasniji igrači su u ovom trijumfu našeg tima bili Jusuf Nurkić sa 21 poenom i 10 skokova, Miralem Halilović sa 18 poena i 10 skokova te Gordić sa 13 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

I pored ove pobjede, naša reprezentacije neće iduće godine igrati na Eurobasketu.

Sport1.ba