Visoka pobjeda nad Estonijom u prvoj utakmici kvalifikacija, Baždarević: ”Važna pobjeda na otvaranju kvalifikacija”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na „Bilinom polju“ u Zenici sinoć je pobjedila Estoniju sa 5:0 u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

Emir Spahić je donio prednost bh. timu već u 7’. Nakon slobodnog udarca Lulić je vratio glavom loptu na peterac, a Ibiševićev pokušaj odbranio je golman Estonije Aksalu. Lopta se odbila do našeg defanzivca koji glavom pogađa mrežu Estonaca.

U 22’ dosuđen je kazneni udarac za BiH. Klavan je u svom šesnaestercu oborio Edina Džeku i sudija Zelenika iz Češke Republike je pokazao na bijelu tačku. Džeko je preuzeo odgovornost sa 11 metara i pogodio za 2:0. Naš kapiten je pogodak posvetio gluhim osobama pokazujući na znakovnom jeziku: „Volim gluhe“.

statistika_BIHvsESTDobru priliku imao je i Vedad Ibišević u 27’, ali je njegov pokušaj sa ivice šesnaesterca otišao pored gola. Dvije minute poslije pokušao je i Džeko glavom nakon ubačaja Pjanića, a Aksalu je ovaj put bio dobro postavljen i lopta je završila u njegovim rukama.

Drugo poluvrijeme prilikom je otvorio Vedad Ibišević, ali je njegov šut sa deset metara odbranio estonski golman. Isti igrač je mogao do pogotka u 61’ kada je izašao sam pred protivničkog golmana i pogodio stativu.

Treći pogodak za našu reprezentaciju postigao je Haris Medunjanin u 71’. Pjanić je izveo korner na dvadeset metara od gola Estonaca gdje je Medunjanin volej udarcem pogodio donji lijevi ugao Askaluovog gola.

Gol za 4:0 postigao je Vedad Ibišević glavom sa peterca nakon centaršuta debitanta u našem timu Danijela Milićevića.

Konačan rezultat postavljen je u u drugoj minuti sudijske nadoknade. Još jednom je Pjanić bio asistent nakon kornera, a loptu je u mrežu po drugi put poslao Emir Spahić.

Na press konferenciji nakon utakmice selektor Mehmed Baždarević je rekao:

„Očekivao sam i težu utakmicu, ali ne vjerujem da će Estoniju do kraja kvalifikacija još neko pobijediti ovolikom razlikom. Bilo je jako važno očeti kvalifikacije pobjedom. Stvorili smo mnogo šansi, postigli pet pogodaka i moramo biti zadovoljni.“

Osvrnuo se selektor i na debitantski nastup Milićevića: „Zadovoljni smo onim što je pokazao kada je ušao u igru. Asistirao je i kod pogotka. Zaslužuje da se na njega obrati pažnja i mislim da će biti osvježenje za ovu reprezentaciju.

Susret je prokomentarisao i selektor Estonije Magnus Pehrsson: „Bosna i Hercegovina je očigledno bila bolja ekipa i zasluženo je pobijedila. Pred nama je mjesec dana da se oporavimo od ovog poraza i pripremimo za nastavak kvalifikacija.“

Tabela grupe H nakon septembarskih utakmica
Tabela grupe H nakon septembarskih utakmica

Naši reprezentacija kvalifikacije nastavljaju 7. oktobra kada će gostovati u Belgiji.

N/FS BIH / BHF PRESS