U18 – žene: Pobjeda nad Rumunijom za potvrdu prvog mjesta, u četvrtfinalu protiv Poljske

Večeras je naša ženska juniroska reprezentacija odigrala svoju posljednju utakmicu u okviru grupne faze Europskog prvenstva B divizije koje se održava u Sarajevu.

Naše juniorke su jučerašnjom pobjedom nad Portugalom osigurale plasman u četvrtfinale kao prvoplasirana ekipa grupe A, pa je susret protiv Rumunki bio za potvrdu prve pozicije i održavanje pobjedničkog niza.

Bio je ovo susret u kojem su naše djevojke imale rezultatsku prednost tokom čitave utakmice. U prvoj četvrtini naše djevojke prave prednost od 7 poena, rezultat na kraju četvrtine je glasio 26:19. U drugoj četvrtini prednost su povećale za dva poena, pa se na poluvrijeme otišlo sa rezultatom 44:35 za naše djevojke.

U prvih 10 minuta drugog poluvremena naše djevojke prednost povećavaju za pet poena i tako sa 14 poena prednosti ulaze u posljednju četvrtinu susreta. U posljednjoj dionici susreta djevojke su prednost sačuvale i bile bolje za dva poena i tako upisale novu pobjedu sa 16 poena razlike, rezultatom 88:72.

Najefikasnije u našim redovima bile su Sara Heljić sa 19 poena uz 8 skokova, Melisa Brčaninović sa 16 poena uz 10 skokova i tri asistencije, Nikolina Zubac sa 15 poena uz 10 skokova i Iris Starčević sa 14 poena uz četiri asistencije.

Statistički učinak naših djevojki u susretu protiv Rumunije
Statistički učinak naših djevojki u susretu protiv Rumunije

Pobjedom nad Rumunijom naša reprezentacija potvrdila je plasman na poziciji broj jedan grupe A sa omjerom od četiri pobjede u četiri susreta i u četvrtfinalu za protivnika će dobiti drugoplasiranu ekipu grupe B, Poljsku.

Poljakinje su u četiri odigrana susreta upisale tri pobjede (Ukrajina 52:40, Danska 72:46, Albanija 120:31) i poraz od prvoplasirane Bjelorusije (60:72).

Četvrtfinalni susret BiH – Poljska je na rasporedu u petak (29.07.) sa početkom u 18:45 sati u KSC Ilidža. Pobjednik ovog susreta u polufinalu će se sastati sa pobjednikom susreta Švedska – Irska koji je također na rasporedu u petak sa početkom u 21 sat.