BiH ide na Eurobasket: U punoj Skenderiji pala Velika Britanija

U trećoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket muška košarkaška reprezentacija BiH pobijedila je u punoj sarajevskoj Skenderiji Veliku Britaniju rezultatom 74:68. Novim trijumfom Teletović i saigrači izborili su plasman na Evropsko prvenstvo.

Naš državni tim dobro otvara meč i dolazi do vodstva 5:2. Nakon toga gosti prave mini seriju i vode 7:5. Ipak, na asistenciju Gordića, Kikanović zakucava za poravnanje.
 
U narednom napadu Šutalo tricom vraća vodstvo našoj reprezentaciji. Gordić je dvije minute prije kraja prve dionice sjajno zakucao i podigao Skenderiju na noge. U tim trenucima bilo je 15:13 za izabranike Duška Ivanovića.
 
Rezultat je nekoliko sekundi prije kraja prve četvrtine bio 19:19. Ipak, kapiten bh. tima Mirza Teletović postiže tricu u posljednjoj sekundi i donosi prednost domaćima 22:19.
 
U nastavku Britanci prelaze u vodstvo 22:23, ali je Teletović nakon nekoliko minuta posta zakucavanjem vratio prednost bh. timu.
 
Igrao se 4. minut druge četvrtine kada je Mitrović dalekomentnom tricom pogodio za 29:23, što je do tog trenutka bila najveća prednost.
 
Kasnije su domaći imali vodstvo 39:27, 41:30. No, Britanci prave seriju 7:0 i na odmor se odlazi vodstvom bh. tima 41:37. Sullivan je pogodio za tri poena u posljednjoj sekundi i uzvratio Teletoviću.
 
U nastavku domaći prave razliku sedam poena razlike. Početkom treće četvrtine bilo je 49:42. No, gosti se nisu predavali, uspjeli su da smanje prednost kada bi se god naši odlijepili. Polovinom treće dionice bilo je 55:44 za BiH.
 
Međutim, gosti igraju rasterećeno i hrabro. Uspjeli su se vratiti na 57:53, a briljirao je Mockford. Treća četvrtina završena je vodstvom Ivanovićevih pulena 61:59.
 
Posljednja četvrtina počinje poravnanjem rezultata. Nekoliko minuta nije bilo poena, a onda Teletović pogađa važnu tricu za 66:63. Lider bh. tima nekoliko minuta poslije je dodao još tri poena za 69:63.
 
U tim trenucima domaći su imali izvanrednu podršku sa tribina i igrali su dobru odbranu.Ipak, Mockford poenima vraća Britance u igru. Pogodio je za 69:68, četiri minute prije kraja. Utakmica je ušla u neizvjesnu završnicu.
 
Nešto više od dvije minute prije kraja bilo je 73:68 za BiH. Izabranici Duška Ivanovića igrali su do krajnjih granica svojih mogućnosti. Gordić je 22 sekunde do kraja pogodio jedno slobodno bacanje i donio BiH pobjedu rezultatom 74:68 za plasman na Eurobasket.
 
Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Mirza Teletović sa 25, Marko Šutalo sa 14 i Elmedin Kikanović sa 12 poena, dok su Britaniju predvodili Benjamin Mockford sa 19, Kieron Achara s 13 i Kyle Johnson sa 12 poena.
 
S tri pobjede iz tri meča reprezentacija BiH vodeća je u grupi A, ispred Islanda s kojim se za tri dana sastaje u posljednjem kolu, u meču za prvo mjesto u grupi.
 
Podsjećamo, u drugoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Eurobasket muška košarkaška reprezentacija BiH je u veličanstvenoj atmosferi tuzlanskog Mejdana pobijedila Island rezultatom 72:62. 
 
Klix / BHF PRESS