Sušić: Kada se vrate svi ovo će biti jedna sasvim druga reprezentacija

Fudbaleri Argentine savladali su reprezentaciju BiH u prijateljskoj utakmici odigranoj u St. Louisu rano jutros po srednjoevropskom vremenu. Gaučosi su zasluženo proslavili trijumf rezultatom 2:0, a strijelac oba gola bio je Sergio Aguero, u 40. i 65. minuti.

Južnoamerička selekcija, dvostruki prvak svijeta i trenutno treća reprezentacija na FIFA-inoj rang listi bolje je otvorila susret, a prvu veliku priliku propustili su preko Aguera u petoj minuti. Briljantno je intervenisao Asmir Begović koji je kroz cijeli meč naš tim čuvao od uvjerljivijeg poraza.

Najbolju priliku za bh. tim na otvaranju meča imao je Vedad Ibiševićkoji ne koristi upornost Edina Višće i šutira slabo, pored gola.

Pokušavao je konstantno neuhvatljivi Aguero, ali raspoložen je bio i golman Stoke Cityja. 

No, nakon nekoliko promašaja, omaleni ofanzivac ipak je pogodio u 40. minuti. Sporo je reagovala odbrana bh. reprezentacije, a napadač Manchester Cityja poklone ne odbija. Dovoljno za rezultat prvog poluvremena.

Zaigrali su naši reprezentativci u nastavku bolje, imali nekoliko lijepih situacija u blizini gola Romera, ali falio je završni pas. Vidjelo se da je naš tim trenutno ipak slabiji od protivnika.

Argentinci su, pak, pokazali fenomenalnu igru kada je lopta bila na terenu, bezbrojnim razmjenama pasova izluđivali su našu veznu i posebno zadnju liniju i pravo je pitanje kako bi sve to izgledalo da je na terenu večeras zaigrao Leo Messi.

Trudili su se naši u prvim minutama nastavka, ali uskoro je stigao novi gol u našoj mreži. Ponovo je Aguero bio strijelac nakon odličnog proigravanja i sjajne duge lopte Maxija. Pobjednik je praktički bio riješen već u 65. minuti. Bio je to prekrasan gol i najljepši trenutak meča. 

I do kraja susreta Argentinci su bili bolji. Veliku je šansu promašio Rodrigo Palacio u 75. minuti, kao i dvostruki strijelac Aguero u nastavku akcije. 

Pokušao je i rezervista Erik Lamela, ali uz dosta sreće za naše, promjene rezultata nije bilo.

Edin Džeko pokušao je u 81. minuti, ali bez problema za Romera. Ostalo je, dakle, 2:0 za Argentinu.

Zaslužena pobjeda trenutno bolje i kvalitetnije reprezentacije, dok će naša nacionalna selekcija pričekati na pobjedu nad nekom od reprezentacija top ranga. Ko zna, možda ćemo jedan takav trijumf proslaviti baš na Mundijalu u Brazilu.

Za BiH su igrali: Begović, Spahić, Bičakčić, Kolašinac, Medunjanin, Vršajević (od 73' Šunjić), Pjanić, Višća, Misimović (od 69' Hajrović), Ibišević (od 69' Kvržić), Džeko. 

Utakmicu u St. Louisu s popunjenih tribina pratilo je oko 35.000 gledalaca. 

Safet Sušić se nakon završetka meča sa Argentinom obratio medijima, te istakao kako je bilo realno da pobijede sa minimalno dva gola razlike. 

"Prije svega čestitam reprezentaciji Argentine na zasluženoj pobjedi. Igrali su bolje od nas, imali su više prilika za gol i realno je bilo da pobijede sa minimalno dva gola razlike. Rezultat je mogao biti i veći, mada smo i mi imali svoje prilike i mogli smo postići makar jedan gol. Vidjelo se da je u ovom trenutku razlika između njih i nas prilično velika, nisam razočaran jer su moji igrači igrali onoliko koliko su u ovom momentu mogli. Oni su sa Messijem među tri najbolje reprezentacije na svijetu, bez njega su u top šest, sedam, dok smo mi kvalitetom šesnaesti, sedamnaesti što je od prilike realan prikaz razlike u kvalitetu nas i Argentinaca."

Selektor je istakao da je neigranje Salihovića i Lulića bio hendikep za naš tim

"Njima je nedostajao Messi, a nama Salihović i Lulić koji su izuzetno značajni za nas. Jučer sam rekao da je veliki hendikep za nas kada ostanemo bez jednog ili dva igrača. Ja nisam razočaran, igračima nemam šta prigovoriti. Trčali su devedeset minuta, pokušali su pružiti otpor onakav kakav su mogli pružiti u ovom trenutku."

Na pitanje novinara o očekivanjima iz ovog svjetskog prvenstva Sušić je rekao da će sa povratkom svih igrača ovo biti "jedna druga reprezentacija".

"Ima desetak reprezentacija jačih od nas. U grupi sa nama bit će jedna od njih, ali i dvije koje su kvalitetom približne nama. Ima još do Svjetskog prvenstva, meni je samo važno da se moji povrijeđeni igrači vrate što prije. Kada nam se vrate Mujdža, Salihović, Lulić i Vranješ ovo će biti jedna sasvim druga reprezentacija. Bit će veća konkurencija, a samim tim i bolja reprezentacija."

Radiosarajevo.ba