Bh. kadeti poraženi u finalu, ali izborili plasman u A diviziju

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u finalu Evropskog prvenstva B divizije od Danske sa 72:69. I pored ovakvog ishoda naša reprezentacija se plasirala u A diviziju pa ovaj poraz i nema toliko gorak okus.

Naši momci su nešto lošije otvorili susret. Danci su igrali jako dobro te su do kraja 1. četvrtine uglavnom preko Larsena i Haasa vodili sa 24:11. U tim trenucima stvari nisu izgledale dobro za izabranike Emira Halimića. U drugom periodu smo zaigrali bolje te smo uspjeli veliku prednost Danaca smanjiti na nešto boljih +10 (38:28). Najviše zasluga za bolje izdanje u drugom periodu imao je Đedović.

Po povratku sa pauze i Danci su konsolidovali svoje redove te su uspjeli da u trećem periodu zadrže prednost od 10 koševa, a sve je izgledalo kao nadmetanje Larsena sa jedne i Đedovića sa druge strane.

A onda je došao četvrti period u kom su izabranici selektora Halimića zaigrali mnogo bolje te su koševima Duraka došli do prednosti po prvi put od samog starta utakmice. Rezultat je tada glasio 66:65 u korist naših momaka te se ušlo i triler-završnicu u kojoj su više koncetracije i sreće nažalost imali Danci.

Najefikasniji u reprezentaciji Danske bio je Larsen sa 24 poena i 16 skokova dok je u redovima naše reprezentacije briljirao Đedović sa 25 poena i šest skokova.

Naša reprezentacije, koju s klupe predvodi Emir Halimić, sljedeće godine će po prvi put nastupati u najvišem rangu, diviziji A.

– Bila je milina raditi s momcima, od prvog dana su ozbiljno shvatili osvoje obaveze i sami sebi kao cilj postavili plasman u A-diviziju. Najmanje 3-4 igrača imaju potencijal da postanu seniorski reprezentativci, ali i ostali uz dobar rad mogu mnogo postići – kaže Halimić.

Čestitke mladim igračima i trenerima U16 reprezentacije BiH!

KS BIH