Ahmetović Eldin – Gito, najbolji golman 11. SP beskućnika, naredne godine u Čileu napad na prvo mjesto

BiH reprezentacija beskućnika je poražena od Portugala sa 10:6 u borbi za peto mjesto, čime je naš tim ponovio uspjeh sa prošlogodišnjeg SP.

Rezultat i sama utakmica ostali su u sjeni jednog dirljivog događaja. Naime, naš golman Eldin Ahmetović koji se povrijedio dan ranije u meču sa Meksikom jučer je imao veliku želju i pored povrede nastupiti u posljednjem meču na SP. Kako bi ispunili želju Eldinu stručni štab naše i portugalske reprezentacije su dogovorili da će prve dvije minute utakmice igrati simbolično bez postizanja golova, nakon čega će uslijediti izmjena na našem golu. Prilikom izlaska iz igre Eldin je doživio ovacije publike a teren je napustio sa suzama u očima.

Da priča bude još potpunija i ljepša naš Eldin je na kraju prvenstva i više nego zasluženo proglašen za najboljeg golmana SP u Poznanu. Neupitan je bio Eldinov kvalitet kao golmana, ali ono što je posebno dojmilo sve prisutne jeste njegova srčanost i situacije u kojima nije štedio sebe kako bi sačuvao svoju mrežu. Nekoliko manjih udaraca i ogrebotina tokom ranijih mečeva kulminirali su lomom prsta na susretu sa Meksikom u četvrtfinalu. I pored te povrede Eldin je silno želio da se vrati u meč što mu naravno nisu dozvolili ljekari. Situacija koja se desila u bolnici hit je priča cijelog prvenstva…

Naime, kako je sistem zdravstva u ovoj državi uređen medicinsko osoblje se dugo zadržalo tretirajući lom prsta našeg Eldina, što ga je pomalo činilo nervoznim jer čovjek nije navikao na toliko njege i profesionalnosti obzirom na iskustva iz BiH. U jednom trenutku je pogledao na sat i znajući da BiH naredni meč igra sa Rumunijom za nešto više od pola sata, ustao i rekao ljekaru: "Daj' ba šta to pipaš toliko, zakrpi to pa da idem, ja moram braniti protiv Rumunije!!!" Ljekari, svi u čudu, mu to nisu dozvolili, što je kod našeg zmaja Eldina izazvalo plač i suze… 

Svi su ostali bez riječi…  Mladić od 32 godine, neoženjen, loših stambenih uslova, bez posla kao i većina mladića koji su odrastali uz nesretni rat, živeći teškim bosanskim životom u državi koja mu ne može dati ni sigurnu sadašnjost a o budućnosti da i ne govorimo, smogao je snage i pored sve muke koju je za ovih 12 dana ostavio u BiH, i dao sve od sebe kako bi osvjetlao obraz svoje zemlje i svog naroda.

I neznajući da će biti proglašen za golmana prvenstva kada je čuo njegovo ime prvo je uzeo u ruke zastavu BiH i skromno se zaputio prema podijumu gdje ga je čekao trofej. Potvrda izbora za najboljeg golmana bile su nove ovacije koje je doživio, ovaj put svi skandirali Gito, Gito, nadimak koji je svima postao poznat već ranije.

Još jedan naš igrač, kapiten Sanjin Salihbašić je bio u konkurenciji za najboljeg igrača SP, ali je u konkurenciji sa još četiri igrača za najboljeg zasluženo izabran kapiten reprezentacije Brazila.

Prošlo SP i titula za Najboljeg debitanta, sada nagrada za Najboljeg golmana prvenstva, valjda je došao red i na titulu prvaka svijeta kojom nas možda naredne godine u Čileu obraduju novi članovi reprezentacije beskućnika BiH. 

Naša reprezentacija se vraća danas u kasnim večernjim satima u Doboj Istok u prostorije udruženja "Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus" odakle su i krenuli na svjetsku smotru prije 11 dana.

BHF PRESS