Protiv Egipćana za prolaz u četvrtfinale

Prvi put u historiji jedna rukometna selekcija izborila je nastup u eliminacionoj fazi jednog velikog takmičenja. 

Pošlo je to za rukom juniorskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja je, istina, još nakon prošlog kola osigurala plasman među 16 najboljih ekipa, da bi sinoć, u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" na Zetri, savladala Argentinu sa 30:25 te tako izborila drugu poziciju u grupi C. 

Tako ćemo u osmini finala odmjeriti snage s trećeplasiranom selekcijom grupe D, koja se igrala u Zenici, a to je Egipat. Egipćani su u posljednjem kolu grupne faze savladali Brazil, koji je ostao na četvrtom mjestu.

Izabranici selektora Zdenka Grbavca savladali su Argentinu poprilično rutinski. Iako nisu bili oslobođeni rezultatskog pritiska, ponovo su odigrali vrlo borbeno i kvalitetno te su uz podršku publike već do 20. minute ostvarili osjetniju razliku (10:5). Sjajni Argentinci, nimalo bezazlena reprezentacija, ipak je do kraja poluvremena iskoristila blago opuštanje te smanjila našu prednost na dva gola (15:13).

U drugom dijelu, Josip Ereš, Dejan Malinović, Josip Perić, golman Denis Serdarević i ostali naši mladi rukometaši nisu ništa prepustili slučaju. Ponovo su za kratko vrijeme otišli na plus pet. Pred kraj utakmice južnoamerička reprezentacija pokušala je zaprijetiti, no nakon minute odmora, u 57. Ivan Milas vratio je stvari na mjesto i pobjeda se mogla početi slaviti. 

Utakmica sa selekcijom Egipta će se igrati u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" na Zetri, u ponedjeljak (22. 07. 2013.) u 21:00 sat.

 
Rezultati naše selekcije u okviru grupne faze:
Bosna i Hercegovina – Južna Koreja 26:26
Mađarska – Bosna i Hercegovina 21:25
Slovenija – Bosna i Hercegovina 28:24
Bosna i Hercegovina – Kongo 31:21
Bosna i Hercegovina – Argentina 30:25

Parovi osmine finala:

Olimpijska dvorana 'Juan Antonio Samaranch' – Zetra
Slovenija – Brazil 13:30h
Španija – Mađarska 16:00h
Švedska – Argentina 18:30h
Bosna i Hercegovina – Egipat 21:00h
 
Dvorana 'Mirza Delibašić' – KSC 'Skenderija'
Njemačka – Francuska 13:30h
Hrvatska – Tunis 16:00h
Danska – Švicarska 18:30h
Srbija – Holandija 21:00h
 
Avaz/BHF PRESS