Prelijepa meksička priča bh. beskućnika

BIH

Fudbalska reprezentacija beskućnika BiH sa Svjetskog kupa u Meksiku ponijela je prekrasne utiske. Svi članovi ekspedicije još dugo će se sjećati avanture koja bi im mogla promijeniti živote. Sa selektor reprezentacije beskućnika Elmedinom Škrebom, razgovarali smo o nastupima tima u Meksiku, nezaboravnom iskustvu i nastupima u narednom periodu.

”Još uvijek smo pod utiscima. Bilo je to zaista nezaboravno iskustvo. Druženje na najljepši način opravdalo taj socijalni askpekt ovih takmičenja koji je ustvari najvažniji. Sve je prošlo u prijateljskom duhu. Stekao se utisak da smo bili nekako omiljeni tim, svi nas hvalili, a mnogi Meksikanci dolazili su samo da gledaju nas. Organizatori su nam rekli da se upravo na primjeru naše ekipe ogleda istinski duh ovakvih druženja jer nam rezultat nije bio u prvom planu. Kompletna organizacija je bila na vrhunskom nivou i Meksiko ćemo pamtiti do kraja života”, govori Škrebo.

Druženje s mladim Stivom

”Osim po sjajnoj organizaciji i lijepom rezultatskom uspjehu, Meksiko ćemo pamtiti i po dječaku Stivu Gonzalesu, našem najvjernijem navijaču. Priča je počela na tribinama kompleksa u kojem smo igrali, bili smo raspoloženi kao i obično, a dječak je sjedio blizu nas. Pridružio nam se, počeo pričati s našim kapitenom Alenom i ostatak našeg boravka u glavnom gradu Meksika nije se odvajao od našeg tima. Na neki način postao je i dio tima, dio svakodnevnice naših igrača s kojima provodio dane. Na utakmice je dolazio u odjeći boje naše reprezentacije, a poslije smo mu poklonili i dres. Zanimljivo, ali upravo je taj dres bio jedini koji smo imali, a koji nije bio potreban ekipi. Nakon toga, upoznali smo i Stivovog oca, jednog uglednog i bogatog čovjeka koji nam je govorio da mu je sin ”odrastao” za tih nekoliko dana druženja s nama. Potom nam je poklonio dresove meksičke reprezentacije, originalne dresove koji smo svi skupa gledali na štandovima, a nismo imali novca da ih kupimo”, prisjeća se Škrebo.

Pohvale sudija

”Pohvale gode, a posebno smo oduševljeni bili lijepim riječima sudija koji su nam kazali da nikad nisu vidjeli tako čistu i fer igru. I kad smo gubili, ponosno smo nosili našu zastavu bez ikakve ljutnje i grubih riječi. Žao mi je što je sve završeno, a mi se okrećemo novim nastupima reprezentacije. Slijedi ”operacija Poljska” i nadam se da će biti lijepo kao u Meksiku”, kazao je Škrebo na kraju razgovora.

Bh. reprezentacija beskućnika u Meksiko Cityu osvojio je nagradu za najboljeg debitanta.

Radiosarajevo.ba