Rezultati žrijeba kvalifikacija za EuroBasket

alt

Današnjim žrijebanjem kojim su bila obuhvaćena evropska reprezentativna takmičenja u svim kategorijama, naše košarkaške reprezentativne selekcije su saznale svoje protivnike u kvalifikacijama za predstojeća Europska prvenstva 2013. godine.

U16 muška košarkaša selekcija (divizija B) se nalazi u kvalifikacionoj grupi C zajedno sa selekcijama Crne Gore, Gruzije, Rumunije i Estonije. Utakmice su na rasporedu od 19. Do 29. jula 2012 god. u Bukureštu (Rumunija) koji je grad domaćin kvalifikacionog turnira divizije B. Podsjećanja radi, naši U16 reprezentativci su u ovogodišnjim kvalifikacijama završili kao trećeplasirana ekipa divizije B.

U18 muška košarkaška selekcija (divizija B) se nalazi u kvalifikacionoj grupi D zajedno se selekcijama Gruzije, Portugala, Holandije i Belgije. Domaćin kvalifikacionog turnira divizije B je grad Sarajevo, a utakmice su na rasporedu od 9. do 19. augusta 2012. god. Ova selekcija nije učestvovala u kvalifikacijama ove godine.

U20 muška košarkaška selekcija (divizija B) nažalost nije prijavljena za ovogodišnji kvalifikacioni ciklus. Podsjetimo, grad Sarajevo je bio domaćin ovogodišnjeg kvalifikacionog turnira divizije B, a naša selekcija je u konačnom plasmanu zauzela 5. mjesto.

Muška seniorska košarkaška selekcija nalazi se u grupi D zajedno sa selekcijama Gruzije, Latvije, Holandije i Rumunije. Kvalifikacioni susreti su na rasporedu od 15. augusta do 11.septembra 2012 god. Završnica Europskog Prvenstva je na rasporedu od 4. do 22. septembra 2013. god. u Sloveniji.

U16, U18, te U20 ženske košarkaške selekcije (divizija B) nisu uzele učešće u predstojećem kvalifikacionim ciklusu, što je bio slučaj i u ovogodišnjim kvalifikacijama.

Ženska seniorska košarkaška selekcija po prvi put u historiji ove selekcije, zbog nedostatka novčanih sredstava neće učestvovati u kvalifikacijskom ciklusu. Podsjećanja radi, ova selekcija je u ovogodišnjim kvalifikacijama završila na 3.mjestu grupe B – divizija B.

BHF PRESS