Košarkaška selekcija BiH traži vrhunskog selektora "ispod cijene"

Pozicija u žrijebu govori da nam je mjesto na Eurobasketu, kaže Mahmutović

kosarka

Evropska košarkaška federacija (FIBA Evrope) odredila je šest jakosnih grupa uoči žrijeba kvalifikacija za Evropsko košarkaško prvenstvo 2013. u Sloveniji. Naš tim svrstan je u drugi šešir zajedno s Ukrajinom, Bugarskom, Poljskom, Izraelom i Italijom.

Izbjeći Crnogorce

Nosioci su Srbija, Turska, Njemačka, Finska, Gruzija i Hrvatska. Mogući rivali iz trećeg šešira su Crna Gora, Latvija, Belgija, Portugal, Mađarska i Švedska, iz četvrtog Češka, Estonija, Holandija, Švicarska, Austrija i Azerbejdžan, iz petog Bjelorusija, Slovačka, Rumunija, Albanija, Luksemburg i Kipar, a iz šestog Island. Žrijeb je 4. decembra.

Selekcije će se boriti za 16 mjesta (po dvije prvoplasirane iz grupa i četiri najbolje trećeplasirane). Sigurni učesnici EP-a su Slovenija, Španija, Francuska, Rusija, Makedonija, Litvanija, Grčka i Velika Britanija.

– Cilj nam je Evropsko prvenstvo, pozicija u žrijebu govori da nam je tamo i mjesto. Nemam nekih specijalnih želja, mada ne krijem da bih volio da izbjegnemo Crnu Goru i Belgiju, a da dobijemo, recimo, Finsku, da im se revanširamo za poraz na EP-u u Litvaniji – kaže generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Mahmutović.

Otvoreni za sve

Ko će sjediti na klupi BiH u kvalifikacijama, koje su na rasporedu od 15. avgusta do 11. septembra 2012., još nije poznato, ali je Mahmutović uvjeren da ćemo na poziciji selektora dobiti vrhunskog trenera.

– Jasno je da mi nemamo novca kao države u regionu, ali je sreća da imamo signale da su nam treneri koji bi nama mogli biti interesantni, prilično naklonjeni i da bi baš zbog toga mogli pristati raditi ispod neke svoje objektivne cijene – ističe Mahmutović.

O imenima, međutim, ne želi govoriti, jer je, kaže, odluka o tome još daleko.

– Nemamo oraha u džepu, otvoreni smo za sve varijante, čak smo spremni razgovarati i s trenerima koji nam se sami jave pa da procijenimo koja je najbolja i najprihvatljivija opcija za nas – rekao je Mahmutović.

Djevojke u petom šeširu

Naša ženska selekcija u kvalifikacijama za EP u Francuskoj 2013. bit će u petom šeširu zajedno sa Švedskom, Slovenijom, Švicarskom i Luksemburgom, koje nam ne mogu biti protivnici. U prvom šeširu su Crna Gora, Litvanija, Latvija, Belorusija i Španija.

(Avaz)