Francuska – BiH 1:1, BiH ide u baraž za EURO 2012

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela savladati Francusku u posljednjem kolu kvalifikacija za EURO 2012 i plasirati se direktno na Evropsko prvenstvo.

alt

Naši su krenuli ofanzivno. U 4. minuti Medunjanin šutira, ali lopta odlazi preko gola. 
Minut kasnije prva velika prilika za naše. Lulić krade loptu odbrambenim igračima Francuske, ali nije uspio na pravi način.

Igrala se 9. minuta kada je Remy dobro istrčao kontranapad, ali je u presudnom momentu dao dug for. Svoj udarac u 16. minuti oprobao je Misimović. No, bio je neprecizan.

U 24. minuti odlična akcija izabranika Safeta Sušića. 

Pjanić odlično asistira za Džeku koji šutira preko gola. To je izazvalo duboke uzdahe na tribinama sa bh. navijačima. Igrao se 38. minut kada je pokušao Medunjanin, ali je izblokiran.

Pritisak „Zmajeva“ urodio je plodom u 40. minuti. Edin Džeko je primio loptu na nakih 17 metara, oslobodio se svog čuvara i fantastičnim udarcem savladao nemoćnog Lorisa za 0:1. Tim rezultatom otišlo se na odmor. Naši su u prvom poluvremeni bili potpuno dominantni. Prizemljili su igru, nametnuli kombinatoriku i posjedom lopte širili protivničke linije.

Drugo poluvrijeme pripalo Francuzima

U nastavku domaći imaju odličnu priliku, ali Remy kasni u presudnom momentu. Pritisak „Trikolora“ rastao je. Imali su nekoliko prilika, a najbolju bilježimo u 72. minuti.
Nasri odlično šutira iz slobodnjaka, Begović (koji je na poluvremenu zamijenio Hasagića) uz pomoć okvira gola brani.

U 75. minuti Džeko pravi solo prodor, ali na kraju je slabo šutirao.

Međutim, dva minuta kasnije Spahić bespotrebno ruši Nasrija, a glavni sudija pokazuje na bijelu tačku. Igrač Manchester Cityija je bio precizan sa jedanaest metara i poravnava za 1:1.

Domaći su do kraja imali nekoliko prilika, ali ih nisu iskoristili. Ostalo je 1:1, a možda je ključni momenat utakmice bio izlazak Mensura Mujdže (zamijenio ga Maletić) koji je bio izvanredan. Nakon što je izašao, Francuzi su napravili dosta problema po lijevojs trani.

BiH će kroz baraž pokušati izboriti plasman na kontinentalnu nogometnu smotru, a protivnika će saznati u četvrtak. 

Kvalifikacije za EP 2012:
Francuska – BiH 1:1

(sarajevo-x.com)