Fantastična predstava u Litvaniji: Košarkaši BiH bolji od Hrvatske

Pobjeda nam daje šansu da se u posljednjem meču protiv Makedonije borimo za prolazak u drugi krug

alt

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u četvrtom kolu C-grupe Evropskog prvenstva u Litvaniji večeras u Alytusu pobijedila Hrvatsku sa 92:80 (28:28, 15:8, 21:23, 28:21).

Drugom pobjedom na EP-u izabranici selektora Sabita Hadžića ostali su u utrci za plasman u drugi krug.

Tokom cijele utakmice reprezentativci BiH pružali su dobru igru, a najveće zasluge za pobjedu pripadaju dvojcu Teletović-Domercant, koji je postigao 49 od 92 poena BiH.

Veći dio susreta bh. reprezentativci imali su vodstvo, a do ključne prednosti došli su u finišu treće i početkom posljednje četvrtine. Teletoviću se pridružio Henry Domercant koji je pogodio nekoliko vezanih trojki te na taj način svojoj ekipi donio prednost od 15 poena.

Hrvatska je do kraja utakmice bezuspješno pokušavala šutevima za tri poena smanjiti zaostatak.

Mirza Teletović postigao je 26 poena uz devet skokova, dok je Domercant dodao 23 poena i sedam skokova. Raspoloženi su bili i Bajramović i Ikonić sa 12, odnosno deset poena.

U reprezentaciji Hrvatske najefikasniji je bio Tomić sa 23 poena.

Nakon četiri kola Hrvatska i BiH imaju omjer od po dvije pobjede i poraza, dok su u vodstvu Grčka i Makedonija sa po tri pobjede. Posljednje kolo, koje je na rasporedu u ponedjeljak, donijet će rasplet u grupi, a košarkaši BiH igraju s Makedonijom. U slučaju pobjede bh. reprezentacija osigurala bi drugo mjesto.

(Avaz)