Bh. košarkašima priključio se i Ratko Varda

Nekadašnji NBA centar stigao u Sarajevo

alt

Najveća dilema je napokon riješena. Prvi centar reprezentacije BiH Ratko Varda stigao je sinoć u Sarajevo i već jutros trenirao se reprezentativnim saigračima na pripremama pred Evropsko prvenstvo u Litvaniji.

Bivši igrač NBA klubova Detroit pistonsa i Vašington vizardsa, zatim madridskog Reala, litvanskog Žalgirisa, beogradskog Partizana i u posljednje dvije sezone poljskog Prokoma, predstavljat će značajno pojačanje za selekciju Sabita Hadžića.

Njegov dolazak na pripreme prolongiran je zbog, na kraju se ispostavilo, neuspješnih pregovora o prelasku u redove ruskog Unicsa, ovogodišnjeg osvajača Eurokupa.

Varda je u prošlogodišnjim kvalifikacijama za EP bio drugi strijelac naše selekcije sa prosjekom od 13,5 poena u osam mečeva uz 5,3 skoka, dok je u dresu Prokoma u Euroligi imao 13,3 poena i 4,5 skokova.

Selektor Hadžić sada na raspolaganju ima 14 igrača, a do kompletiranja ekipe preostalo je još da se početkom avgusta reprezentativnim redovima priključi naturalizirani američki bek Henri Domerkant (Henry Domercant), koji je bio naš najefikasniji igrač u proteklim kvalifikacijama (14,6 poena).

Sabit Hadžić: Bit će mi teško da se odreknem bilo koga

Momci su motivirani, odlično rade, kaže naš selektor

alt

– Momci su motivirani, odlično rade i već sada mogu reći da će mi biti veoma teško odreći se bilo koga uoči Eurobasketa u Litvaniji – ističe Hadžić, čiji će igrači prvu provjeru imati od 6. do 9. avgusta na turniru u Sloveniji.

Do tada bi se reprezentaciji trebao priključiti Henri Domerkant (Henry Domercant).

Bremer upitan

– Henri je imao problema sa povredom, ali nas je obavijestio da radi s vlastitim trenerom. Dogovor je da stigne početkom avgusta – kaže Hadžić.

Što se tiče drugog naturaliziranog američkog beka, situacija je mnogo neizvjesnija. Džej Ar Bremer (J. R.) obavijestio je Košarkaški savez BiH da ga u Sjedinjenim Američkim Državama očekuje operacija nosa.

– Bremeru smo uputili avionsku kartu da poslije operacije doputuje u Sarajevo kako bi naši ljekari utvrdili je li spreman za pripreme.

Sigurno nećemo riskirati njegovo zdravlje, ali je pitanje zašto se Bremer odlučio baš sada na operaciju, a ne, recimo, na kraju sezone, kada je imao sasvim dovoljno vremena da riješi ovaj problem i priključi se reprezentaciji – rekao je Hadžić.

Halilović se vraća u Zagreb

Miralem Halilović, najbolji igrač mlade reprezentacije BiH, koja je zauzela šesto mjesto na upravo završenom EP-u U-20 u Sarajevu, neće nastaviti pripreme s bh. seniorima.

To je ishod razgovora selektora Hadžića i krila hrvatskog prvaka Zagreba, koji je prvobitno bio kandidat za EP u Litvaniji.

– Selektor mi je objasnio da na mojoj poziciji ima dosta igrača, a kako ovog ljeta skoro da i nisam imao odmor, dogovorili smo se da ne ostajem sa A-reprezentacijom. Trenutno sam u Tuzli. Početkom avgusta vjerovatno ću početi s individualnim treninzima u Zagrebu – rekao je bivši član Slobode.

(Avaz)