Marko Topić završio karijeru: Fudbal odsad igram samo za svoju dušu

Bez supruge i djece sam živio pet i po godina, nisam im bio ni na jednom rođendanu


Marko Topić je prije nekoliko dana objavio kraj karijere. Napadač reprezentacije BiH, rođen 1. januara 1976. godine, nije se toliko zasitio fudbala, što nerijetko bude slučaj s igračima, ali je poželio živjeti život normalnog čovjeka u kojem će biti mjesta za sve što mu je najvažnije, a u njegovom slučaju to je porodica. 

Topić je odlučio objaviti kraj nedugo nakon što je završio epizodu s ruskim Saturnom, za koji je igrao od 2008. godine.

Preseljenje u Bazel

– Imao sam ponuda, od kojih su neke bile ozbiljne, a neke neozbiljne, ali nekada treba podvući crtu. Bilo je dobro, vrlo sam zadovoljan, ali sada se želim posvetiti supruzi i djeci. Bez njih sam živio pet i po godina, a za to vrijeme nisam bio ni na jednom rođendanu svoje djece. Stalno sam putovao, a djeca su rasla i rasla. Znam zašto sam to radio, ali sada sve to želim nadoknaditi – kaže Topić.

Marko je trenutno u BiH. Uskoro će se preseliti u Bazel, gdje mu živi porodica, a fudbalom se misli baviti samo rekreativno.

– Pretpostavljam da će mi nedostajati, jer sam ipak profesionalno igrao fudbal 16 godina, što nije malo. Gledat ću ga putem televizije – smije se Topić.

U njegovim planovima tog sporta više nema, makar ne profesionalno.

– Dvije, tri ili pet godina ne želim raditi ništa osim biti uz porodicu i povremeno dolaziti u BiH obilaziti roditelje. Kasnije, ne znam šta ću. Još nisam razmišljao o tome. Fudbal ću igrati za svoju dušu, ali u sportu sigurno neću biti, jer, kada bih bio trener ili menadžer, to bi opet za sobom povuklo putovanja i obaveze. Ništa me od toga ne zanima – kaže Topić.

Sedam država

Marko je tokom karijere doživio i lijepih i tužnih trenutaka, ali kada podvuče crtu, tvrdi da je ispunio svoje dječačke snove.

– Gdje god se okrenete, djeca igraju lopte. Svako bi postao igrač. Tako je i moj san bio da postanem profesionalac, a kada sam to postigao, onda su ciljevi postajali sve veći i veći. Igrao sam u sedam različitih država. Nisam sjedio na klupi, već igrao, zabijao golove i napredovao. Imao sam ugovor s Milanom, odigrao više od 100 utakmica u Njemačkoj… Ni iz jednog kluba nisam istjeran, kako se kaže, seljački, niti sam g…… zatvorio vrata. Ali, nažalost, nikada nisam zaigrao u BiH i zbog toga mi je žao.

Pamtit ću prvi dolazak u reprezentaciju

Upitan šta će najviše pamtiti iz igračke karijere, Topić je bez razmišljanja odgovorio da je to reprezentacija BiH. Iako skoro nikada nije dobio pravu priliku da se dokaže u napadu našeg nacionalnog tima, zbog čega je često bio frustriran, Topić reprezentaciju neće pamtiti po lošem.

– Ja sam bio običan dječak iz Oštre Luke koji je negdje počeo graditi fudbalsku karijeru, tako da je trenutak kada sam prvi put došao u reprezentaciju i upoznao Mirsada Hibića, Mehu Kodru, Hasana Salihamidžića i druge bio vrhunac moje karijere. Sjećam se kada sam u Danskoj odigrao prvu utakmicu, pa kada sam postigao gol protiv Češke…, to se ne zaboravlja, baš kao ni prijem kod sarajevske publike, koja me uvijek podržavala.

A to što nisam toliko igrao za reprezentaciju…, Bože moj. Šteta, jer garantiram da bih još više napredovao i bio u još boljim klubovima. Međutim, to se promijeniti ne može – kaže Topić.

Topić u brojkama

  • 1994. Te je godine Marko počeo karijeru u Dinamu
  • 338    odigranih klupskih utakmica
  • 76    postignutih golova
  • 24    utakmice za reprezentaciju BiH i dva gola
  • 11    klubova promijenio je Topić u karijeri
  • 7    država je promijenio tokom karijere

(Avaz)