Doviđenja Slovenac!

Jasmin Hukić, nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučio je i konačno reći zbogom dresu sa državnim grbom.

Odrekao se Hukić pasoša zemlje u kojoj je rođen i u kojoj je načinio prve košarkaške korake, preuzevši pasoš Slovenije, zemlje koja nam je ukrala veliki broj kvalitetnih košarkaša u proteklih desetak i kusur godina.

Doduše, Hukić se odrekao reprezentativnog dresa još 2007. godine, nakon Evropskog prvenstva u Španiji. Na pozive iz Saveza za nastup u najdražem dresu ostajao je ravnodušan, izmišljajući ponekad i nevjerovatne razloge za nedolazak na pripreme reprezentacije.

I sada, kad smo ga možda i najviše trebali, odlučio se odreći bh. državljanstva, opet se pravdajući kako nije znao da mora vratiti bh. pasoš.

Njegovo iskustvo bi u značajnoj mjeri pomoglo, Đedoviću, Gordiću i ostalim mladim košarkašima na EP u Litvaniji. Sam selektor Sabit Hadžić najavljivao je Hukića kao jednog od nosilaca igre na narednom EP.

Ostavio je Hukić na cijedilu sve svoje reprezentativne kolege, selektora, ali je najviše izdao nas iskrene navijače reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izgleda da je Jasmin zaboravio i svoje Tuzlake koji su ga bodrili u dresu Slobode i u dresu reprezentacije, kada je čitav Mejdan skandirao njegovo ime.

Ipak, neke su stvari očigledno važnije. Jasminu je bilo važno postati Slovenac. To mu se i ostvarilo, na račun njegove rodne Bosne i Hercegovine.

Na kraju možemo samo reći: Doviđenja Slovenac, i sjeti se ponekad tvoje Bosne i Hercegovine…

 

(Sportin)