Adnan Hodžić, sjajni bh. košarkaš u NCCA ligi: Kada bih zaigrao na EP, ispunio bih snove

Bezazlena dječija igra, koja se kasnije pretvorila u noćnu moru, u Americi je ipak dobila sretan epilog. Ovo je ukratko životna priča bh. košarkaša Adnana Hodžića koji je danas u Americi jedan od najtraženijih mladih košarkaša.

Nesretni sarajevski dječak u igri je zadobio povredu oka i jedini spas bila je operacija. U to vrijeme u Sarajevu i BiH bjesnio je rat, a kako se ukazala šansa da se obavi u inostranstvu, Adnan je sa porodicom otputovao u SAD.

Danas je Hodžić (203 cm visine, 112 kg) zvijezda NCAA lige, a nastupa za Lipscomb (Tennesse). Prošlu sezonu završio je kao drugi strijelac lige sa prosjekom od čak 22.7 poena po meču i 9.7 skokova. Ni ove godine ništa nije lošiji (20.6 poena, 9.3 skoka), a ako se zna da je riječ o Univerzitetu koji je rangiran na 29. mjesto najboljih NCAA ekipa onda ovakav podatak zaista zaslužuje da se posebno istakne.

Hodžić je rođen 6. decembra 1988. u Sarajevu, a živio je na Vratniku.

«Zadovoljan sam, iako uvijek mislim da mogu bolje. Nervira me da me čuvaju po dvojica ili trojica igrača, ali je najvažnije da kao tim djelujemo dobro i da pobjeđujemo. Konačno smo među 50 najboljih univerziteta», kazao je Hodžić iz Amerike za SC reviju i nastavio:
»Naravno da se oko škole vrti mnogo agenata i dobijam dosta poziva za nastavak karijere, iz Španije, Njemačke, Turske.. No, trenutno sam fokusiran samo na svoje igre u dresu Lipscomba i ne razmišljam previše o drugim stvarima», kazao je Hodžić.

Pitanje svih pitanja koje postavljaju Bosanci i Hercegovci tiče se Hodžićevog igranja za BiH na «Eurobasketu 2011» u Litvaniji. Da li ne?

«Imam želju i dat ću sve od sebe da pokušam uskladiti obaveze. Iako sam u Americi, moje srce je u Sarajevu, BiH. Igrati na EP životna je prilika i ne bih je želio tek tako propustiti. No, pitanje je kakve će mi obaveze biti na ljeto», poručio je Hodžić.

Mladi krilni centar smatra da bi narednu sezonu mogao provesti u Evropi.

«Ukoliko se dogodi lock-out u NBA ligi, što je već izvjesno, onda ću profesionalnu karijeru početi negdje na Starom kontinentu. Bio bih zadovoljan sa nekom jakom ligom u kojoj bi se dodatno usavršio, a na taj način bih bio bliži svom gradu, zemlji», naglašava Hodžić kojem je igrački uzor Kobe Bryant.

«Sjajan je i kao čovjek, a veliki je profesionalac i ne glumi zvijezdu. Zaslužuje takav status. Njegov pristup košarci je sjajan. Koliko me Kobe oduševljava na parketu i treninzima, toliko sam sretan što sam imao Scotta Sandersona za trenera.»

Hodžić kao svaki Bosanac i Hecegovac pamti najvećeg svih vremena.

«Nisam imao priliku uživo gledati Mirzu Delibašića, ali jesam putem interneta. Oduševljava me Mirza Teletović. Strašan je košarkaš, stalno gledam njegove isječke. Trenutno je naš najbolji igrač čije se ime često vri po NBA kuloarima.»

Liderska pozicija

U pobjedi protiv Tennessee Techa (98:94) Hodžić je predvodio svoj tim sa 23 poena, a ovaj učinak bio mu je dovoljan za preuzimanje liderske pozicije na listi najboljih strijelaca lige sa 1.635 poena. Drugo mjesto zauzima Brian Fisk (1.633) i Eddie Ard (1.624).

Draža bordo boja

Obzirom da je Hodžić sa Vratnika upitali smo ga ono neizbježno: Željezničar ili Sarajevo?
»Ha, ha (smijeh, op.a). Otac je navijač Sarajeva, pa je bilo logično da zavolim bordo-boju», kazao je na kraju razgovora budući centar bh. reprezentacije.

 

(KS BiH)