DAVIS CUP: Šetkić nije uspio

Gil ipak prejak

 Image

 

Davis Cup reprezentacija Portugala osigurala je pobjedu protiv selekcije BiH. Aldin Šetkiæ nije uspio pru¾iti ozbiljniji otpor Fredericu Gilu, top 100 igraèu èija je specijalnost upravo igra na zemlji. Ipak, Sarajlija je još jednom pokazao da se mo¾e nositi sa igraèima èiji ranking je daleko bolji od njegovog. To je samo pitanje odluke da se napokon poènu igrati èelend¾eri i da se na taj naèin doðe u priliku da se igra za više bodova.

Bez obzira na ishod petog meèa, veæ sada se mo¾e reæi da je nastup u Portugalu bio velika propaganda bh. tenisa i sporta uopæe. Takoðe, prikljuèivanje Amera Deliæa reprezentaciji èini je osjetno jaèom i, sada se to veæ mo¾e reæi, svrstava je meðu favorite u ovom rangu takmièenja u 2011. godini. Ovo pogotovu jer bi bilo realno oèekivati da naši momci napokon zaigraju i na domaæem terenu, tj. da biraju uslove (mjesto, podlogu i ostalo). podsjeèamo, ove godine smo sve meèeve odigrali kao gosti i zato je ovaj rezultat posebno vrijedan.

Treæi set je Gil takoðe dobio sa 3:6, a poèeo je slièno kao oba prethodna. Gil vodi sa 0:2, ali se ovaj put Aldin odmah vraæa rebreakom. Kod 3:4, Gil pravi pritisak na Šetkiæev servis, dolazi do breaka, a naš igraè pravi duplu i – tu je kraj. Cijeli meè je ukupno trajao 2.35.

I drugi set je pripao Gilu i to sa 3:6, nakon takoðe ranog breaka, što znaèi da domaæine samo set dijeli od ukupne pobjede i plasmana u Prvu skupinu Evro-afrièke zone.

 

Uvodni set je otišao na stranu domaæe prve ploèe Frederica Gila, sa 4:6. Gil je krenuo sa dva breaka i došao do vodstva od 0:4, ali Aldin se djelimièno vraæa (2:4). Na¾alost, to je sve!

U posljednjem meèu, oèekivano, neæe nastupiti najavljeni igraèi nego æe to biti prilika za uvid u kvalitet klupe. Dakle, priliku æe dobiti jedan od najboljih svjetskih juniora Damir D¾umhur i domaæi igraè JoaoSousa, 21-godišnjak koji ovih dana u¾iva u svom najboljem rankingu u karijeri – 259. je.

Nedjelja, 18. 9.
Aldin Šetkiæ – Frederico Gil 4:6, 3:6, 3:6
Damir D¾umhur – Joao Sousa

(tennis.ba)