Hadžić: Ako ne dobijemo barem još jednog centra imat ćemo velikih problema

Imamo malu bazu, nedolazak svakog igraèa pravi nam velike probleme, kazao je selektor bh. reprezentacije

 Image

Taèno mjesec prije prve kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2011. protiv Ukrajine u dvorani “Mirza Delibašiæ” u Sarajevu, selektor BiH Sabit Had¾iæ ima velike dileme kad je u pitanju sastav naše reprezentacije.

Povrede, otkazi, kašnjenja… remete pripreme i ne pru¾aju moguænost struènom štabu da se posveti kljuènoj stvari, a to je uigravanje tima od kojeg se oèekuje plasman na EP.

Varda se javio

– Imamo malu bazu, nedolazak svakog igraèa pravi nam velike probleme, najkritiènije je na centarskim pozicijama. U ovom momentu tu je samo Ermin Jazvin, što je premalo za kompoziciju tima kojeg u 24 dana oèekuje osam kvalifikacionih utakmica.

Ako ne dobijemo barem još jednog centra, a ja se nadam Elmedinu Kikanoviæu, imat æemo velikih problema, posebno ako Britanci dovedu svoje visoke, fizièki dominantne igraèe iz NBA lige – ka¾e Had¾iæ.

U prošlom kvalifikacionom ciklusu solidnu rolu imao je Ratko Varda, ali uèešæe iskusnog centra u ovogodišnjim kvalifikacijama pod velikim je upitnikom.

– Varda se javio našem tim-menad¾eru Elmedinu Konakoviæu. Rekao je da ima probleme sa povredom stopala i da æe nakon pregleda u Beogradu sa nalazima doputovati u Sarajevo. Oèekujemo ga do kraja sedmice – ka¾e Had¾iæ.

Britanci favoriti

Prema njegovim rijeèima, Oliver Steviæ odbio je poziv i naš Savez vjerovatno æe tra¾iti da Evropska košarkaška federacija (FIBA Europa) suspendira doskorašnjeg Kikanoviæevog saigraèa u Crvenoj zvezdi.

Had¾iæ vjeruje da æe do 15. jula kompletirati ekipu, u kojoj bi se trebali naæi  još nekadašnji bh. kapiten Jasmin Hukiæ te naturalizirani amerièki bek Henri Domerkant (Henry Domercant).

– Znao sam da æe biti problema, ali sa igraèima koje imamo, plus Kikanoviæ, Domerkant i Hukiæ, ipak mo¾emo ravnopravno parirati rivalima. Britanci su, bez sumnje, favoriti, ne zaostaju mnogo Makedonija i Ukrajina, ali mi æemo uèiniti sve da se izborimo za EP – rekao je Had¾iæ.

Èekaju nalaze iz Španije

Had¾iæ je ostavio moguænost, istina ne baš veliku, da u kvalifikacijama nastupi naš vodeæi igraè Mirza Teletoviæ (èekaju se nalazi iz Španije). Goran Ikoniæ definitivno je ispao iz konkurencije, takoðer zbog povrede.

Od 11 igraèa koji su trenutno na pripremama, Nemanja Gordiæ ima problema sa preponama, ali Had¾iæ ka¾e da æe ova povreda biti sanirana za dva-tri dana.

Kikanoviæu uslovna kazna?

Selektor s nestrpljenjem oèekuje vijesti iz Beograda vezane za Elmedina Kikanoviæa. Naš centar je u Košarkaškom savezu Srbije dao izjavu zbog navodno pozitivnog rezultata na doping-testu. Danas æe isto uèiniti i u tamošnjoj Antidoping-agenciji, ka¾e Had¾iæ.

– Prema našim informacijama, Kikanoviæ bi u najnepovoljnijoj varijanti mogao dobiti uslovnu kaznu, što znaèi da bi imao pravo nastupa u kvalifikacijama – istièe Had¾iæ.

(Avaz)