Bh. stadioni ne ispunjavaju kriterije UEFA

Image

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku svoje domaæe utakmice ne mo¾e igrati ni na jednom stadionu u Bosni i Hercegovini.

 

Naime, Bilino polje i stadion "Asim Ferhatoviæ Hase" ne zadovoljavaju ni minimum uslova, koje propisuje UEFA. Zmajevi su mogli igrati na dva nacionalna stadiona u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo zbog toga što su kriteriji FIFA ipak nešto bla¾i od onih UEFA-e, pod èijom su ingerencijom kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Našem najveæem stadionu na Koševu biæe do poèetka kvalifikacija potrebno promijeniti 16.500 stolica, kao i preurediti VIP lo¾u, mjesta za novinare i svlaèionice, dok su na Bilinom polju potrebni zahvati u prostorijama svlaèionica za igraèe i slu¾bena lica, kao i tunelu koji vodi na teren.

Bh. klubovi, koji tako silno ¾ele izlazak u evropska takmièenja, recimo, ne bi mogli igrati utakmice grupne faze Lige prvaka ili Evropske lige, u sluèaju da se nekada tamo i kvalifikuju. Naime, ni jedan bh. stadion ne zadovoljava kriterije UEFA za grupnu fazu takmièenja, što znaèi da bh. klubovi ne bi imali gdje igrati. Naime, po pravilniku UEFA klubovi ne mogu igrati domaæe utakmice na stadionima van dr¾ave iz koje dolaze, što bi bh. klubovima stvorilo neriješiv problem. Naravno, u sluèaju da se kvalifikuju u grupnu fazu nekog od evropskih takmièenja.

Što se reprezentacije i njenih utakmica tièe, radovi na Koševu i Bilinom polju æe se, prema inforamcijama iz N/FSBiH, odraditi na vrijeme i do poèetka kvalifikacija, a kako sada stoje stvari, veæi dio utakmica u predstojeæim kvalifikacijama Zmajevi æe igrati na stadionu "Asim Ferhatoviæ Hase" na Koševu.

(SportSport)