Ko i kako manipulira navijačima?

U subotu (4. aprila) navršilo se pola godine od tragiène smrti Vedrana Puljiæa, navijaèa Sarajeva ubijenog u neredima u Širokom Brijegu. Do danas ubica nije pronaðen i uhapšen. Dr¾avo, po ko zna koji put, sram te i stid bilo!

Piše: Bakir Tiro

ImageDani tuge ne jenjavaju. Smrt nedu¾nog mladiæa nije bila dovoljna opomena za usijane glave u ovoj zemlji. Naprotiv, politika, odnosno vlast ništa nije poduzela kako bi nasilje, to jeste huligane u ovoj zemlji "stavili pod kontrolu".

"Misteriozna" istraga

Neposredno poslije tragedije u Širokom Brijegu naslušali smo se raznih obeæanja. Od efikasne policijske akcije do usvajanja novih, stro¾ijih Zakona za sve izgrednike i nasilnike. Kako je vrijeme odmicalo, sve je zaboravljeno, a obeæanja su još uvijek obeæanja.

Krvava nedjelja, 4. oktobra prošle godine pokazala je i svu neefikasnost policije i Tu¾ilaštava u BiH. Barem, kada su u pitanju oni "na terenu", u Širokom Brijegu. Hvatali su moguæeg poèinitelja kriminalnog djela, a on im je "pobjegao" iz pritvora. Za zloèin je bio osumnjièen i policajac, ali "dokaza nije bilo". Prije nekoliko dana ispred stadiona Pecara raðena je i rekonstrukcija tragiènih nereda. I, nakon nje, za sada ništa od pronalaska ubice. Na sva pitanja o "misterioznoj istrazi" odgovor je pola godine isti: "Istraga je u toku i više informacija u ovom trenutku ne mo¾emo vam dati"!

Huškaèke politièke elite u akciji

Puljiæeva smrt nije bila dovoljna opomena ni onima koji se nazivaju "navijaèima" i idu na utakmice. Na ulicama naših gradova nastavljaju se sukobljavati. Samo pukom sreæom novih ¾rtava nije bilo.

Meðutim, najtu¾nije je što najdeblji kraj uvijek izvuku nedu¾ni, slijepo slijedeæi tobo¾nje "voðe". A, oni koji i organiziraju nerede, jer su bliski sa huškaèkim politièkim elitama, prolaze neka¾njeno. Evo i najlogiènijeg odgovora zašto su obeæanja još uvijek ostala obeæanja, te zašto nema stro¾ijeg Zakona za izgrednike i nasilnike.

Da se tragedija desila u nekoj iole jaèoj i manje korumpiranoj dr¾avi svi bi bili na nogama i ne bi sjeli dok se ubica ne pronaðe, nasilje iskorijeni. Oèigledno, kod nas to nije tako, a u narednim mjesecima moglo biti još gore!

Idealna (predizborna) situacija za nova nasilja

Nasilje na sportskim terenima moglo bi eskalirati u finišu Premijer lige BiH. Pojedine huškaèke politièke elite borit æe se za nove mandate na predstojeæim oktobarskim izborima, kako bi nam krojili ¾ivotne sudbine i u naredne èetiri godine, trpajuæi novac u svoje d¾epove. U kampanji æe, "gazeæi preko mrtvih" da bi pobijedili, posegnuti za svim svojim "resursima". Svjedoci smo, pred svake izbore podi¾u meðunacionalne tenzije sa ¾eljom da naše narode još više podijele. Najpogodnije tlo za njihov "podli plan" jesu sportski tereni.

Zbog toga, u svoje luksuzno opremljene kabinete mogli bi pozvati "voðe" huligana, kako bi im dali upute da nasiljem i nacionalizmom na stadionima dodatno zaoštrili situaciju u zemlji. Cilj je skrenuti pa¾nju sa stvarnih svakodnevnih problema graðana.

Imaju idealnu situaciju. Za titulu fudbalskog prvaka BiH bore se ekipe iz svih politièkih centara moæi – Sarajeva, Banje Luke, Širokog Brijega.

Ovaj put, budite pametniji od njih. Istinski navijaèi u cijeloj BiH ne dozvolite da manipuliraju vama, kao da ste pijuni na šahovskoj ploèi.

Nasilju i huliganizmu na našim terenima recite – stop!

 

(Sarajevo-x.com)