Ušanović i Kureš podnijeli ostavke, kada će članovi Predsjedništva?

ImageDa je Æiro Bla¾eviæ ostao selektor reprezentacije BiH, vjerovatno se u NS BiH ništa ne bi promijenilo. Ovako, Æiro je skontao da fijasko u bara¾u ne donosi još jedan mandat i da svojim prisustvom samo prikriva prljavštinu unutar nesposobnog rukovodstva NS BiH.

Æiro je otišao, njegova je ostavka usvojena, ali je uraðeno pola posla i od onoga što nogometni puk u BiH pri¾eljkuje – èistku u Savezu!

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora NS BiH ostavke su podnijeli i njedavno sudski na pet godina zatvora osuðeni generalni sekretar Saveza Munib Ušanoviæ i sekretar za  finansije Miodrag Kureš. Osuðeni i sad veæ bivši generalni sekretar N/FSBiH Munib Ušanoviæ i sekretar za finansije Miodrag Kureš odluèili su, kako su izjavili, iz moralnih razloga da podnesu ostavke na svoje funkcije u Savezu.

Zašto to iz moralnih razloga nisu uradili odmah po izricaanju nepravomoæne presude, sada je manje bitno. kriminalcima nema mjesta u savezu, ali šta je sa ostalima?

Za vršioca du¾nosti generalnog sekretara N/FSBiH izabran je Jasmin Bakoviæ, dok æe Momir Tošiæ obavljati funkciju sekretara za finansije.

U januaru sljedeæe godine biæe izvršena primopredaja du¾nosti izmeðu Ušanoviæa i Bakoviæa te Kureša i Tošiæa.

Od 1. januara 2010. do okonèanja postupka Munib Ušanoviæ æe obavljati funkciju sekretara za reprezentovanje fudbala u NSBiH, ma šta to znaèilo, što je oèito još jedan ustupak èlanova IO NS BiH èovjeku koji je sukrivac za sve negativno što se minulih godina dogaðalo u domaæem nogometu.

Podsjetimo, Ušanoviæ je i glavni krivac što Sloboda u prošlom prvenstvu nije igrala u Evropskom kupu, iako je osvajanjem 3. mjesta u Premijer ligi to zaslu¾ila. Koliko je tada pomogao Širokom brijegu, vidi se i po tome što su Širokobrije¾ani, kao šestoplasirana ekipa prvenstva, uskoèili umjesto Slobode i sada su od UEFA-e dobili priliènu finansijsku injekciju, koju nisu zaslu¾ili.

Dakle, pola posla uSavezu je uraðeno. Kada æe na red doæi èista meðu èlanovima Predsjedništva, nije poznato, ali valja oèekivati da kada se klupko poène odmotavati, teško ga je zaistaviti. Više je nego jasno da Sulejman Èolakoviæ, Iljo Dominkoviæ i Bogdan Èeko snose krivicu za srozavanje nogometa BiH na meðunarodnoj sceni, i da zajedno sa velikim brojem èlanova IO Saveza, trebaju otiæi sa sadašnjih du¾nosti.

Za oèekivati je da æe o tome narednih dana biti više govora u domaæim medijima.

Evo kompletnih zakljuèaka današnje sjednice IO NS BiH:

Danas je u Sarajevu odr¾ana 26 sjednica Izvršnog odbora na kojoj je usvojena ostavka selektora Miroslava Bla¾eviæa uz konstataciju da je „A“ reprezentacija pod voðstvom selektora Bla¾eviæa postigla do sada najveæi uspjeh.

Imenovana je komisija koju èine èlanovi predsjedništva i predsjednici entitetskih saveza da do naredne sjednice predlo¾e Izvršnom odboru kandidate za novog selektora „A“ reprezentacije.

Usvojeni su Izvještaji sa kvalfikacionih utakmica selekcija BiH: “U-21”, “U-19” i “U-17” te ¾enskih “A” i “U-19” selekcija. Plasmanom u Elitni krug kvalifikacija naše mlaðe selekcije (U-19, U-17 muški i U-19 ¾ene)su napravile izvanredan rezultat, èak iznad oèekivanja.

Èlanovi Izvršnog odbora osuðuju postupak selektora „U-17“ Velimira Stojniæa koji je interese kluba stavio iznad interesa reprezentacije, te zadu¾uju Predsjedništvo da za narednu sjednicu pripremi prijedlog poboljšanja statusa selektora mlaðih reprezentativnih selekcija.

Razmatrani su prijedlozi Komiteta za propise NS/FS BIH te stim u vezi :

a) Izvršni odbor je zakljuèio da se Prijedlog koji se odnosi na izmjene i dopune Statuta NS/FS BiH, shodno uputama FIFA-e i UEFA-e uputi na rasprave u entitetske saveze koji se moraju izjasniti o njima do kraja tekuæe godine;

b)Usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o licenciranju klubova za UEFA-ina i domaæa takmièenja uz dopunu da Komitetu za Propise zajedno sa Odjelom za licenciranje usklade sve pravuilnike NS/FS BIH sa UEFA-inim pravilnicima;

c) Usvojen je Prijedlog Pravilnika o zastupnicima igraèa NS/FS BiH;

Izvještaji o takmièenju u jesenjem dijelu Premijer lige BiH u sezoni 2009/2010 (Komitet za takmièenje, Komitet za sudije i suðenje, Disciplinska komisija i Komitet za stadione i bezbjednost) biæe razmatrani na narednoj sjednici a usvojene su:

Odluka o zimskom prelaznom roku za takmièarsku 2009/10 godinu koji poèinje od 04.01.2010, a završava 01.02. 2010.,

Odluka o kalendaru takmièenja NS/FS BIH za proljetni dio takmièarske 2009/10 godine. Proljetni dio poèinje 27. februara 2010.godine a završava 29.05.2010. godine.

Nakon podnesene Informacija o presudi Suda Bosne i Hercegovine generalni sekretar Munib Ušanoviæ i sekretar za finansije Miodrag Kureš su iz moralnih razloga podnijeli ostavke koje stupaju na snagu sa 31.12. 2009.godine.

Izvršni odbor je za vršioce du¾nosti generalnog sekretara NS/FS BiH imenovao dosadašnjeg sekretara za takmièenje Jasmina Bakoviæa, a za sekretara za finansije Momira Tošiæa èlana Komiteta za finansije.

U januaru 2010.godine æe biti izvršena primopredaja du¾nosti izmeðu Muniba Ušanoviæa i Jasmina Bakoviæa, te Miodraga Kureša i Momira Tošiæa. Od 01. 01. 2010. do okonèanja postupka Munib Ušanoviæ æe obavljati funkciju sekretara za reprezentovanje nogometa /fudbala u NS/FS BiH.

 tuzlalive,ba