Došlo vrijeme za opredjeljenje – Treba li nam selektor ili glumac?

 Image
Zašto izmeðu Bla¾eviæa i Misimoviæa, biram veznjaka Wolfsburga…

Gdje god da se Miroslav Bla¾eviæ pojavio, šarmirao je sve redom. Beograd, Sarajevo, Ljubljana, Nyon…, a šarmirao je i po mnogim novinarskim redakcijama poèev od printanih, pa sve do elektronskih medija.

Æiro najviše uspjeha ima kod šarmiranja širokih narodnih masa, odnosno kada se spusti na nivo mase, koja svaku njegovu rijeè upija i podjednako ga velièa kada govori o receptu za neki kolaè ili o receptu kako pobijediti Portugalce.

Doduše, recept za neki kolaè mo¾da i zna, ali još nije pronašao onaj kako pobijediti Portugalce, s obzirom na to da je u tri odigrana meèa protiv njih, sva tri puta izgubio, na ¾alost, od toga dva puta na bh. klupi.

Funkcionalna psovka

Jeste, simpatièno je kad Æiro opsuje u eter, jer obièan èovjek pomisli kako je Bla¾eviæ zapravo blizak njemu, a onda se ispostavi kako je sve to gluma ili mo¾da sakrivanje, odnosno skretanje pa¾nje sa mnogo bitnijih stvari.

Naravno, sve to ide u radni sta¾, pa i silno smješkanje, fotografisanje i ko zna šta još, jer je Æiro odmah po dolasku u Sarajevo shvatio da bez raje, kako nas naziva sve redom, nema ni uspjeha. Dopustio je da se oko njega okupljaju i znani i neznani, ne zatvarajuæi nikome vrata, a epilog je bilo skandiranje i ovacije sa tribina, još prije nego æe naša selekcija pobijediti prvu kvalifikacionu utakmicu.

Æiro je tek iz treæeg pokušaja na bh. klupi trijumfovao (izgubio od Bugara i Španaca), a uprkos tome sa tribina zenièkog stadiona skandiralo mu se: Æiro majstore. Dakako, skandiranje i velièanje njegovog djela i lika tada nije imalo veze sa rezultatom, veæ sa njegovim istinskim šarmom kojeg posjeduje.

Jeste, Æiro je trener svih trenera, ali i èovjek koji je pomalo bio zaboravljen od sviju prije nego æe preuzeti BiH. Trebao je on ljudima iz N/FSBiH isto toliko koliko i oni njemu, jer u jeseni svog ¾ivota teško da bi mogao dobiti iole ozbiljniju funkciju, pogotovo kad su ga u Hrvatskoj proglasili starcem. Upravo iz tog inata prema predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviæu preuzeo je BiH kako bi dokazao da nije za staro gvo¾ðe i napravio veliki rezultat, ali ne i najveæi.

Niko ne osporava da smo sa Æirom bili nadomak plasmana na SP, a mnogi govore da smo prvi put dohvatili bara¾. Meðutim, ono što svi zaboravljaju je zapravo da nam je u utakmici protiv Danske na èelu sa Bla¾om Sliškoviæem trebao samo jedan gol da direktno odemo na EP. I tada je vladala euforija širokih razmjera, ali za razliku od ovih kvalifikacija, tada niko nije velièao Baku, jer se baš i nije volio eksponirati u javnosti, a novinari bi se morali itekako namuèiti da bi došli do njegove izjave, što pak nije sluèaj sa Æirom.

Svi sretni s Æirom

Slika bla¾enog Bla¾eviæa, koji je zaludio gotovo sve od domaæica pa do politièara, mogla se vidjeti u raznim èasopisima, poèev od kuharice, pa do sportskih listova. Nije ga još jedino bilo u erotskim listovima, ali nakon izjava da ga se j… s kim æe BiH igrati u bara¾u, malo je nedostajalo da se i tamo pojavi.

Sada, u jeseni svog ¾ivota napokon je otkrio svoj stvarni poziv – glumac. Zapravo, Æiro cijelog svog ¾ivota to i radi – glumi, a hvalospjevi iz Beograda kako je maestralno odradio ulogu nekadašnjeg jugoslovenskog selektora Ante Pandakoviæa samo potvrðuju ono što mnogi znaju, ali ne govore, jer poštuju Æirine godine.

Gdje æeš reæi starijem èovjeku da izmišlja, nije kulturno, pogotovo što æe vas još pokušati uvjeriti da vi to niste dobro èuli. Dobro, prvi put mo¾e biti i sluèajno, drugi put takoðer, treæi put se veæ zapitate kako nešto nije u redu, ali èetvrti i peti put shvatite da je zapravo to naèin neèijeg ¾ivota. Jedna prièa za hrvatske, druga prièa za bh, a treæa za srbijanske medije. I svi sretni i zadovoljni, jer svi imaju ekskluzive, a zapravo niko ništa nema.

Tako su se i pojedini bh. mediji umalo proveli bosi po trnju, s obzirom na to da su iz Æirinih usta donosili svakodnevne ekskluzive poput one da Æiro odstupa, da bi veæ sutra morali to ispravljati jer Æiro zapravo ostaje.

Slièno je i sa Misimoviæem. Bla¾eviæ je u nekoliko medija ustvrdio kako je izgladio nesporazum sa ovim veznjakom, a zapravo je bilo tek rijeèi o kurtoaznim èestitkama, a koliko mu je bitan Zvjezdan Æiro je pokazao u utorak naveèer kada je umjesto u Wolfsburgu, glumio selektora u Beogradu.

A cijelo vrijeme ga zapravo glumi i u BiH, jer kako drugaèije nazvati njegov anga¾man na selektorskoj funkciji našeg tima. Svaka mu èast kada je sa ovakvom ekipom, bez klasiènih bokova i sa igraèima koji ne igraju ista mjesta u klubovima i reprezentaciji, uspio obezbijediti bara¾.

Kapa dole!

Meðutim, dok su mnogi drugi selektori išli u špijuniranje protivnika, Æiro je snimao reklame za èokolade, mobilne telefone, trgovinske radnje, a jedina taktika koju je razradio do savršenstva je svaljivanje krivice na drugog.

Miske, nema dileme

Istina, napisao sam da bih, kada bih morao, izmeðu Æire i Misimoviæa, bez pogovora izabrao veznjaka Wolfsburga.

Zašto? Zato jer on nikada u Francuskoj nije bio osumnjièen u aferi oko namještanja, zato jer nikada nije davao izjave kako æe se nekome napiti turske krvi, zato jer nikada nije insistirao da se utakmica umjesto na Koševu odigra u Bologni, zato jer je podr¾avao svoje igraèe da bh. reprezentativcima psuju u meðusobnom duelu, zato jer nije otimao bh. igraèe i zato jer nas nije u vrijeme Franje Tuðmana nazivao pogrdnim imenima.

Misimoviæ je igrao i kad drugi nisu htjeli i zato biram Misimoviæa, a Æiru i dalje cijenim i poštujem, ali nekad se èovjek mora staviti na neèiju stranu, jer to Bla¾eviæ tra¾i od sviju nas – ili on ili Miske?!

Nema dileme, ipak, Miske, a ako baš bude stani-pani, mo¾e BiH i bez jednog i bez drugog.

oslobodjenje.ba