BHF je održao riječ

Image

BHF je proteklih dana javno obecao i apelovao na sve ostale navijace BiH da se ne prave bilo kakve incidentne situacije u Talinu i Zenici, a koje bi mogle uticati na eventualnu diskvalifikaciju nase fudbalske nacionalne selekcije iz daljeg natjecanja tj. baraza za Svijetsko prvenstvo.
Pouceni smo iskustvom iz proslih godina kada je sve nas (ne samo BHF nego i kompletnu bh. naciju) upravo ova garnitura kriminalaca iz N/F Saveza BiH bukvalno prodala. Mi nikada necemo zaboraviti ni oprostiti njihov odnos prema bh. navijacima na utakmici sa selekcijom Srbije i Crne Gore gdje bi svaki normalan savez reagovao, uputio zalbu FIFA-i i UEFA-i koji bi sigurno reagovali na silni fasisticki i rasisticki folklor i diskvalifikovali ih. Tada je nasa selekcija trebala biti ucesnik jednog velikog fudbalskog takmicenja. Medjutim to se nije desilo, jer je nas savez proglasio navijace BiH krivcima za nerede na Marakani.

Dokaz da je to tada sve bila velika mutljavina je i cinjenca da je nekoliko dana nakon ove utakmice Munib Usanovic posjetio Beograd i njihov fudbalski svaze, nakon cega se kompletna prica o eventualnoj tuzbi naseg saveza prekinula. Ko je i koliko zaradio na ovoj prodaji bh. dostojanstva saznace se kad tad. Sigurni smo da su bolesni umovi u bh. nogometnom savezu imali slicne planove i nakon obje tekme tj. okarakterisati BHF kao krivca, a na svoj konto namaknuti sredstva ukoliko bi doslo do diskavifikacije nase selekcije.

Ipak, citavo virijeme prije ovih tekmi vrh BHF-a bio je u kontaktu sa kapitenom nase nacionalne fudbalske selekcije , Emirom Spahicem, a u vezi sprijecavanja incidenta sa tribina u reziji „trecih lica“ koja su bila vrlo vjerovatna i za koje bi „strucnjaci“ i kriminalci naseg fudbalskog saveza, koristeci podobne medije, okrivli BHF. U direktnim razgovorima sa fudbalerima nase nacionalne selekcije dogvorili smo da BHF pruzi bezrezervnu podrsku momcima na terenu i sprijeci sve eventualne incidente koje bi ovu generaciju igraca moglo sklupo kostati. To smo ispostovali i to cemo i dalje postovati. Na tekmi u Talinu smo u saradnji sa ostalim navijacima BiH odali pocast ubijenom navijacu Sarajeva, Vedranu Puljicu. Sa nase tribine 24 minuta je trajala tisina – svaka minuta za jednu godinu njegovog zivota. Sve emocije su prokljucale nakon 24-te minute i sa tribina su se jednostavno morale osjetiti i prenijeti na nase igrace koji su nakon toga zaigrli jos bolje i ostvarili toliko zeljenu pobjedu. Iste emocije, prkos, inat i ponos osjetile su se u domovini. Nasi clanovi koji nisu bili prisutni na
tribinama u Estoniji, zajedno su sa svim ostalim navijacima BiH ucestvovali u veselju na ulicama svojih gradova.
Predstoji nam jos jedna stepenica. To je baraz. Mjere opreza moraju biti visoke, jer sve dok sudija ne odsvira kraj i ovog susreta necemo biti spokojni ni sigurni da neko nece pokusati napraviti bilo sta sto bi nas diskvalifikovalo iz daljeg takmicenja. Zivimo u jebenom vremenu i trebamo biti svjesni cinjenice da, makar u ovakvim momentima, moramo zaboraviti na navijacko rivalstvo nas koji volimo i bodrimo Bosnu i Hercegovinu. Jer svaka nasa modjusobna konfrontacija i nejedinstvo ide u prilog onima koji mrze Bosnu i Hercegovnu i koji nam zele neuspjeh, ne samo na sportskim terenima, nego i na svaki drugi nacin.
Za kraj predlazemo da prolazak u baraz posvetimo ubijenom Vedranu Puljicu.

BiH do groba

BHF Press