Savez mi je upropastio zdravlje

ImageRatko Ninkoviæ o Premijer ligi

Ne znam da li æu opet biti ka¾njen, ali moram reæi da se isplaæuju crni honorari. Po benzinskim pumpama pojedinci sipaju gorivo od onoga što zarade na neèastan naèin, ka¾e Ninkoviæ i dodaje kako æe tu¾iti slu¾bena lica iz N/FSBiH

Doskorašnji trener Zvijezde Ratko Ninkoviæ istièe da poraz od Modrièa Maxime na domaæem terenu nije jedini razlog njegove ostavke na funkciju šefa struke ekipe iz Gradaèca. On ka¾e da je u petak najavio odlazak iz Zvijezde, bez obzira na rezultat utakmice 7. kola Premijer lige BiH.

"Atmosfera i cjelokupna zbivanja u našem prvenstvu uticala su na odluku o povlaèenju. Osim toga, dešavale su se èudne stvari, pa smo ekipa i ja do¾ivjeli neugodnosti u Gradaècu, koje nismo zaslu¾ili. Organizovan je bojkot od udruge navijaèa, a klub nije funkcionirao ni u jednom segmentu", rekao je Ninkoviæ.

On je obavljao funkciju šefa struènog štaba Zvijezde protekle dvije i po godine u kojima je ekipa izborila ulazak u elitno društvo bh. fudbala i ostavila dobar utisak u premijerligaškoj konkurenciji.

"Dugo sam se zadr¾ao u klubu iz Gradaèca, što je pokazatelj kvalitetnog rada. U periodu od dvije i po godine nismo izgubili nijednu utakmicu na domaæem terenu do subotnjeg poraza od Modrièana. Jednom sam rekao da kada prvi puta budemo pora¾eni kod kuæe, da æu se povuæi i to se desilo."

Ninkoviæ je ogorèen dešavanjima u Premijer ligi BiH, u kojoj se prema njegovim rijeèima, kroje rezultati i poredak van terena. On ne ¾eli uèestvovati u tome.

"Mogla bi se napisati doktorska disertacija o stvarima koje ne valjaju u našoj ligi. Kvalitet je ispod svakog nivoa i slabiji je 5 do 10 posto svake sezone. Brojne komisije u Nogometnom savezu ništa ne rade. Osnovni problem je što premijerligaši nemaju svoje udru¾enje. Klubovi nisu profesionalni, veæ su amaterski. Ne ula¾e se u razvoj omladinskih pogona, tako da talenti ne mogu doæi do izra¾aja. Zbog interesa pojedinaca, blokirana su velika sredstva koja UEFA daje omladinskim pogonima ekipa o kojima niko ne brine. Takoðe je èinjenica da se od prodaje utakmica mo¾e puno zaraditi, no pitanje je ko je spreman raditi na takav naèin."

Zbog istupa u medijima protiv Ninkoviæa je pokrenut disciplinski postupak. Ponavlja se stara prièa – ka¾njavaju se ljudi koji otvoreno govore o nagomilanim problemima bh. fudbala, a oni koji su na odgovornim funkcijama ne pola¾u nikome raèune.

"Ne znam da li æu opet biti ka¾njen, ali moram reæi da se isplaæuju crni honorari. Po benzinskim pumpama pojedinci sipaju gorivo od onoga što zarade na neèastan naèin. Slu¾bena lica u Savezu su mi uništila zdravlje i tu¾iæu ih. Gotovo 90 posto sudija sudjeluje u neregularnostima, koje predstavljaju sistem u koji su uvezani kontrolori i druge osobe. Novo Paniæ je jedan od najboljih naših arbitara, a dešava se da ne sudi nekoliko utakmica."

Odmah nakon odlaska iz Zvijezde, Ninkoviæ je dobio ponudu za preuzimanje kormila Slavije, koje je ostalo upra¾njeno poslije povlaèenja Zorana Erbeza.

"Slavija je dobro organizovan klub, koji ima sposobnog predsjednika Dragana Kulinu. On uva¾ava moj rad, ali ja nemam snage za novi anga¾man u našoj ligi. Moram se odmoriti, a mo¾da budem radio u BiH u drugim okolnostima. Dva sata nakon što sam podnio ostavku u Zvijezdi, dobio sam dvije ponude iz Hrvatske, gdje je suðenje mnogo bolje nego kod nas i vidjeæemo kakav æe biti ishod razgovora. Ne bih govorio o imenima klubova jer to nije korektno zbog trenera koji rade u tim sredinama", izjavio je Ninkoviæ.

Pohvale za Bakoviæa i Brkoviæa

Ninkoviæ istièe da u Nogometnom savezu BiH rade i èestiti ljudi, ali da su oni u zapeæku. Prema Ninkoviæevom mišljenju, Jasmin Bakoviæ trebao bi obavljati funkciju generalnog sekretara za koju posjeduje potrebne reference.

"On je nekadašnji fudbaler, pošten i obrazovan èovjek. Isti je sluèaj sa Nijazom Brkoviæem. Kvalitetni kadrovi se moraju postaviti na prava mjesta", smatra Ninkoviæ.

Reprezentacija jedina svijetla taèka

Jedina svijetla taèka u našem fudbalu je A reprezentacija koja je došla na korak do plasmana u bara¾ za Svjetsko prvenstvo 2010. u Ju¾noj Africi. Ninkoviæ naglašava da su za ovaj uspjeh reprezentativnog fudbala zaslu¾ni selektor Miroslav Bla¾eviæ i igraèi.

"Doveden je dobar selektor, a reprezentativci su se afirmisali u inostranstvu. Savez ima sreæu da su se poklopile okolnosti i da od naše najbolje selekcije ostvaruje solidne prihode", izjavio je Ninkoviæ.

oslobodjenje