Djeca taoci nogometnog Saveza?

ImageOdluka Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH da jedinstveno natjecanje juniora i kadeta smanji sa èetverokru¾nog na dvokru¾ni sustav izazvala je burne reakcije.

Iz ovakve, ¾alosne Premijer lige, sa klubovima koji grcaju u dugovima i koji su veæinom voðeni loše, talenti se, ipak, raðaju svake godine.

No, nakon besmislene odluke Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, ta djeca æe od iduæe sezone odigrati dvostruko manje utakmica.

Ako ova odluka zaista bude provedena, to æe biti pravo ukopavanje bh. nogometa dva metra pod zemlju. Ne znam kome takva ideja uopæe mo¾e pasti na pamet. Napraviti igraèa za 16 utakmica, apsolutno je nemoguæe. Optimum za omladinca je da odigra godišnje izmeðu 35 i 40 utakmica.

Prema ovom sustavu, djeca bi igrala èetiri mjeseca, a osam pauzirala. To je potpuno neshvatljivo. Ogorèeni su svi klubovi koje smo kontaktirali. Razmišljamo i o incijativi da bojkotiramo takvu ligu – ka¾e za Dnevni avaz Mensur Dogan, šef omladinske škole ®eljeznièara.

Irfan Red¾epagiæ, sportski menad¾er, koji je posljednjih godina u Radniku iz Had¾iæa pomogao omladinsku školu, odakle je nekoliko mladiæa pronašlo europske anga¾mane, ka¾e kako je ovo èin protiv nogometa.

Sportski djelatnici, navijaèi, mediji, svi normalni ljudi, jednostavno, ne smiju prešutjeti ovo što ¾ele napraviti. Pa zar ta djeca, kompletne omladinske škole svih klubova, reprezentativci mladih selekcija, koji æe sutra biti nostelji najjaèeg dr¾avnog tima, smiju biti taoci nekoliko ljudi?

Iako to nikada iz Nogometnog saveza nije potvrðeno, Red¾epagiæ smatra da je motiv odluke to što su FIFA i UEFA blokirale novac koji je namijenjen za troškove omladinskog natjecanja zbog situacije u Savezu. Prema saznanjima Avaza, rijeè je o skoro dva milijuna KM.

UEFA daje novac za podršku omladinskoj ligi koji se dijeli svim klubovima koji imaju omladinske škole. Sredstva za naš Savez blokirana su zbog procesa protiv Muniba Ušanoviæa, koji je vršitelj du¾nosti generalnog tajnika, a UEFA i FIFA tra¾e da izaberemo generalnog tajnika – tvrdi Red¾epagiæ.

Generalni tajnik Širokog Brijega Josip Bevanda, iako i sam èlan Izvršnog odbora NSBiH, u izjavi za Avaz ka¾e da je protiv novog sustava natjecanja.

Moj stav, kao èlana Izvršnog odbora i predstavnika NK Široki Brijeg, je da se natjecanje ne mijenja – ka¾e generalni tajnik kluba sa Pecare, èiji su kadeti u prošloj sezoni osvojili Premier ligu.

Trener u omladinskoj školi FK Sarajevo Agim Nikoliæ pita se kome slu¾i smanjena liga.

Ne znam postoji li zbog Saveza ili klubova. Ako se smanjuje zbog novca koji FIFA ne ¾eli isplatiti zbog neizbora generalnog tajnika, neka, onda, Savez riješi taj problem, šta se to nas tièe? Uostalom, nejasno mi je da NSBiH ne mo¾e izabrati generalnog tajnika èak ni ako jedan kandidat dobije 10 ili više glasova – ka¾e Nikoliæ.

sportin/bljesak