NS BiH: Munib Ušanović otpada iz utrke

Image

Komisija za izbor generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH juèer se sastala u Sarajevu i utvrdila kriterije konkursa za izbor prvog operativca kuæe nogometa.

Predsjednik Komisije Zdenko Vidoviæ rekao nam je nakon sastanka da æe utvrðeni kriteriji biti poslani u FIFA-u i UEFA-u, koje æe ih pregledati i dati svoje mišljenje da bi ih Izvršni odbor mogao potvrditi na sjednici 24. januara, kada æe novi konkurs biti i zvanièno raspisan.

Svi æe kandidati proæi intervju sa èlanovima Izvršnog odbora, a generalni sekretar mora biti izabran do 28. februara.

Prema stavu Komisije, desetogodišnji generalni sekretar i aktuelni vršilac du¾nosti Munib Ušanoviæ neæe moæi biti ponovo izabran, jer se protiv njega vodi postupak na Sudu BiH, koji je potvrdio optu¾nicu Tu¾ilaštva BiH.

– Jedan od uslova konkursa trebao bi biti da kandidat dostavi uvjerenje da nije osuðivan za krivièna djela, odnosno da protiv njega ne smije biti potvrðena optu¾nica pred bilo kojim sudom u BiH. Kandidat æe o tome morati dati izjavu pod kriviènom odgovornošæu – rekao nam je Vidoviæ.

Govoreæi o kriteriju poznavanja stranog jezika, naš je sagovornik kazao:

– Ako Izvršni odbor odluèi da ¾eli kandidata sa aktivnim znanjem jednog od slu¾benih jezika FIFA-e i UEFA-e, predlo¾ili smo da se u tom sluèaju izvrši testiranje. Ako IO ¾eli kandidata s pasivnim znanjem, onda æe biti dovoljno prilo¾iti dokaz o završenom kursu ili školi stranog jezika – zakljuèio je Vidoviæ.

Uslovi konkursa

Da bi prošao na konkursu, prema prijedlogu Komisije za izbor generalnog sekretara, kandidat mora ispunjavati sljedeæe uslove:

1. da je dr¾avljanin BiH i da ima prebivalište u BiH

2. da ima visoku struènu spremu

3. da poznaje strani jezik

4. da nije suspendovan ili iskljuèen iz NSBiH

5. da nije krivièno osuðivan, odnosno da protiv njega nije potvrðena optu¾nica pred bilo kojim sudom u BiH

Izvršni odbor neæe mijenjati kriterije

Na naše pitanje da li je moguæe da Izvršni odbor NSBiH promijeni kriterije koje je Komisija odredila, Vidoviæ je rekao kako smatra da se to neæe desiti.

– Dr¾ali smo se prijedloga FIFA-e koliko god smo mogli, ali i naših zakonskih akata, kao i Statuta NSBiH. Mi smo tijelo Izvršnog odbora i oni bi trebali uva¾iti naše mišljenje. Gdje se moglo, dali smo alternative, a nismo tamo gdje se nije moglo napraviti ništa drugaèije. Ovo su, prema našem mišljenju, kriteriji koje bi jedan kandidat morao ispunjavati da bi postao generalni sekretar – kazao je Vidoviæ.

 

avaz.ba