Na kraju godine….

Image
 

Eto i ova 2008. godina je na zalasku. Nesto malo dobrih stvari se desilo, ali je opet bilo više onih losih i ruznih.

U  Nogometnom / Fudbalskom Savezu Bosne i Hercegovine i dalje su ostali kriminalci, tako da nam i nije moglo nista bolje biti u 2008. godini. Nastavila je ova bratija i dalje sa obmanama, kradjama, lazima, podmetanjima…

I dalje na gostovanja reprezentacije ide veliki broj  sumnjivih faca, poslusnih novinara, svalerki… Ponekad ih ima i vise od kompletne postave igraca. Bilo ih je od Murcie, Istanbula pa sve do Maribora.

Za one sa slabim pamecenjem vraticemo film malo unazad i pomenuti sramotni otkaz koji je dobio tadasnji selektor BiH, Meho Kodrom, a zajedno sa  njim izbacili su i Elvira Bolica. Kodro, istinska legenda bh. fudbala je dobio otkaz radi toga sto je vratio navijace na stadion. Dobio je otkaz  jer se usportivio kriminalcima iz Saveza. Dobio je otkaz jer nije podmitljiv, potkupljiv i ne igra po  instrukcijama kriminalaca i sumnjivih menadzera.  Dobio je otkaz jer je istinski zelio dobro za nasu reprezentaciju.

Nakon Kodrinog otkaza reakcija medija i navijaca bila je zestoka. Cak se desio i bojkot igraca koji su trebali igrati protiv Azerbejdzana. Da bi spasili svoje guzice kriminalci iz saveza povlace posljednji adut i dovode Miroslava Ciru Blazevica. Ovaj potez ekspresno privlaci pojedine novinare koji su preko noci zaboravili Mehu Kodru i prvi su bili na Sarajevskom aerodromu da bi zajedno sa kriminalcem Usanovicem docekali Ciru. Ne treba napominjati da su samo nekoliko sedmica prije toga isti novinari toliko zestoko i bez pardona pisali i opisivali kriminal u Savezu. Njihova imena nisu vrijedna spominjanja. Dovoljno je napomenuti da su oni javno pisali protiv Usanovica, a eto ispostavilo se da su sa njim u „magicnom talu“ ili bolje receno na platnoj listi kupljenih novinara. Jer kako drugacije objasniti cinjenicu da su sa dolaskom Cire najednom izgubili volju za istrazivacko i objektivno novinarstavo tj. prestali napadati kriminalce. Neki su se cak i zalili da su bili izlozeni prijetnjama i da se boje za svoje zivote.

I eto, uz veliku pompu dodje nam Ciro koji je instantno zapoceo sa svojim „Reality Show-om“ zvanim „Ciromanija“. Razletio se Ciro sa jedne TV stanice na drugu, intervju i slike po dnevnim novinama i sedmicnim magazinima. „Preko noci“ su novinari/mediji zaboravili Kodru i velikodusno ponudili svoj prostor novom Savezovom adutu – Ciri. Pa nam je u pocetku Ciro pricao bajke kako ce svi igrati, kako cemo razvaliti protivnike u kvalifikacijama, kako cemo Bugare razvaliti kao „Bugarsku Skupstinu“. Medjutim, ispostavilo se da su Bugari ipak bolji od nas, u Spaniji smo, nekako, dobro i prosli, a u Turskoj smo izgubili (iako je najavljivana pobjeda). Naravno da „trener svih trenera“ nece preuzeti krivicu na sebe. Njemu su kriv: Safet Nadarevic, Sanel Jahic ili povrede nekih drugih igraca. Njemu je kriv i Sasa Papac koji se nije odazvao pozivu.

Sve su svemu Ciro je ispao najbolje rjesenje za kriminalce u Savezu. Njihova erekcija (do koje inace mnogi dolaze upotrebom vijagre) bivala je jos veca kada se sa stadiona culo „Ciro majstore“. E pa to je nas narod. Naivan kakav jeste zaboravio je na Mehu Kodru, Elvira Bolica, Sasu Papca, Sergeja Barbareza i sve ostale zrtve ovog i ovakvog Saveza. Zaboravo je napaceni Bosanskohercegovacki narod na gomilu neregularnosti u nasem fudbalu. U svoj svojoj muci nas narod se nije zapitao zbog cega je doveden Ciro. Nije doveden da  napravi uspjeh reprezentacije koju je zestoko pljuvao u vrijeme Franje Tudjmana, nego je doveden da svojim karikaturalnim javnim nastupima okrene paznju tog istog naroda od krimanalaca u Savezu.

Mora se priznati da im ne ide bas sve od ruke. Istina je da neki od nasih reprezentativaca igraju kjako dorbo u svojim klubovima ali to naravno nije zasluga ni Cire ni saveza.

Ipak, u 2008. godini nije sve bilo tako sjajno za pojedicne u savezu. Munib Usanovic nece pamtiti ovu godinu po dobrim. Sud je njemu i Miodragu Kuresu zbog malverzacije  za vratom. FIFA i UEFA su zvanicno objavile da ne zele takvog covjeka u bh. fudbalu. To naravno nije sve. Zgrada Nogometnog Saveza nije vise u njihovom vlasnistvu jer su je izgubili zbog kradje i nedostatka novca da bi drzavi platili dug. Kula od karata pocinje polako da se osipa i ovo je samo pocetak jednog dobrog PROCESA koji ce se nastaviti u 2009-toj godini. Da nesto ne stima u N/F S BiH pokazuju i sve cesca pisanja „Avaza“ protiv celnika saveza (dobro znamo da to prije nije bio slucaj), sto nam jos vise potvrdjuje da postoji mnogo vece igre nego sto je to fudbal/nogomet.

Uglavnom sad ce Nova Godina 2009 koja ce nam donijeti jos vise vijesti i skandala!

Iskreno se nadamo da ce donijeti i pravosnazne zatvorske kazne za Usanovica i Kuresa kao i nova hapsenja i procese protiv kriminalca sto su se godinama bogatili na racun bh. fudbala

DANAS U SAVEZU, SUTRA U KAVEZU!!!!!!

BHF Press