Oštar odgovor na kritike čelnicima Saveza

 Image

Èak i bla¾e kritike koje igraèi, navijaèi, sudije i novinari upute ljudima na èelu bh. fudbala rezultiraju anonimnim telefonskim pozivima, uznemiravanjem i razlièitim pritiscima

Navijaèi, novinari, igraèi, èelnici klubova i sudije koji su se na bilo koji naèin suprotstavili èelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (BiH) i javno kritizirali njihov rad do¾ivjeli su strahovite pritiske. Neki od njih su suspendovani ili otpušteni, a mnogi su dobijali i prijeteæe telefonske pozive.

Vahidin Alihod¾iæ – Vaha, dugogodišnji sportski novinar, ka¾e da su 2005. godine njemu i njegovoj porodici upuæivane anonimne telefonske prijetnje, nakon što je u programu radija Kalman kritikovao Savez zbog niza problema u bh. fudbalu.

"Bio sam prinuðen skloniti djecu i ¾enu izvjesno vrijeme, jer prijetnje su zaista bile odvratne", ka¾e Alihod¾iæ. "Meðutim, na svu sreæu, nije se dogodilo ništa strašno."

Alihod¾iæ ka¾e da nije oèekivao tako agresivan odgovor, jer je njegova najveæa kritika to što se u vodstvu Saveza ne nalaze bivši vrhunski igraèi ili uspješni sportski radnici, za razliku od veæine saveza u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Prema njegovim rijeèima, oni zbog nepoznavanja sporta ne mogu doprinijeti napretku ni klupskog, ni reprezentativnog fudbala. Savez je kritikovao i zbog nepozivanja nekih kvalitetnih igraèa u reprezentaciju, te slabog rada sa mladim talentima, koji bi, kako ka¾e, trebali biti buduænost bh. fudbala.

Enes Kršo, tadašnji vlasnik Kalmana, ka¾e da su mu takoðer upuæene prijetnje smræu. Jedne prilike nepoznati èovjek ga je u telefonskom razgovoru upitao zašto njegov novinar (Alihod¾iæ) spominje Muniba Ušanoviæa, generalnog sekretara Saveza. Kršo ka¾e da mu je odgovorio da bi to trebao pitati Alihod¾iæa, na šta je dobio odgovor: "Ma, neka, ja tebe pitam, ako budem pitao Vahidina, ja æu ubit i tebe i njega svakako."

Scene iz filmova

Kršo ka¾e da je najveæi strah osjetio kada su ga jedne veèeri, u blizini hotela Holiday Inn u Sarajevu, nepoznati poèinioci presreli sa pet skupocjenih automobila i zahtijevali od njega da novinari Kalmana promijene naèin na koji izvještavaju o sportu.

"Isto kao u filmovima. Samo su im falile maske i automati", ka¾e Kršo. Dodaje da je bio prilièno uplašen, zbog èega se nije sjetio ni zapisati brojeve tablica na automobilima dok su odlazili.

"Ja sam stao uz Vahu, to je moja du¾nost, kad sam na èelu tog radija. A ostalo šta nije kome jasno, ima sud, pa nek nas tu¾i", ka¾e Kršo.

Ušanoviæ ka¾e da je Alihod¾iæ iznio više netaènih informacija o Savezu od svih drugih medija zajedno, ali da nije znao da mu je prijeæeno.

"To je apsurdno, to je gnusno, ja to ne podr¾avam, naravno. To je glupost najveæa i prvi put èujem za to", ka¾e Ušanoviæ.

Alihod¾iæ ka¾e da prema sadr¾aju prijetnji pretpostavlja da su napravljene po nalogu ili uputama nekoga iz Saveza.

"Da se razumijemo, naravno da niko od njih to nije uradio, nisu oni toliko naivni. Bezobrazni jesu, ali nisu naivni. Oni su preko nekih svojih mangupèiæa pokušali meni zaprijetiti. Ja sam uradio svoje – i dan danas radim kao što sam i radio", ka¾e Alihod¾iæ.

Ušanoviæ ka¾e da nikada nije lièno kontaktirao Alihod¾iæa ili Kršu, ali ostavlja moguænost da je to neko uèinio bez njegovog znanja.
"Mo¾da je neko u moje ime, a ja nikad, niti bih na taj naèin, to bi bilo da se molim za milost", ka¾e Ušanoviæ.

Alihod¾iæ nije jedini novinar koji je imao probleme zbog kritika upuæenih Savezu.
Nakon utakmice izmeðu Belgije i BiH, odigrane 26. marta 2005. godine u Briselu, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine, grupa sportskih novinara prijavila je udru¾enju BH novinari da im je zaprijeæeno zbog njihovih komentara.

Osobe koje su se predstavile kao "prijatelji Saveza" poslali su novinarima više prijeteæih telefonskih poruka. Jedna od njih je glasila: "Mrak bi vas mogao progutati nastavite li pisati o pojedincima iz Nogometnog saveza." Kako je tada navedeno u saopštenju BH novinara, to nije bio prvi put da se novinare pokušava zastrašiti, s ciljem da prestanu pisati o Savezu, kako o postupcima njegovih èelnika, tako i o lošim rezultatima reprezentacije.

I fudbalske sudije znaju da mogu imati problema ako se javno usprotive ljudima iz Saveza. Midhat Èorbo je 2004. godine skinut sa liste sudija za tu sezonu Premijer lige BiH, nakon èega je progovorio o neregularnostima u sudijskoj organizaciji i o tome kako sudije moraju plaæati mito ako ¾ele bili delegirani za neku utakmicu. Ka¾e da je dobijao anonimne prijetnje putem telefona, i da je bio izlo¾en razlièitim pritiscima.

"Govorili su mi da æe me ubiti, da prekinem prièati, da æe mi kuæu zapaliti, da æe mi djecu pobiti i tako to", ka¾e on.

Još jedan sudija suoèio se sa brojnim pritiscima nakon što je kritizirao vodstvo Saveza u medijima – D¾evad Imoèanin, koji je kao i Èorbo prije toga skinut sa liste pomoænih sudija za Premijer ligu.

Od obiènih navijaèa do oštrih kitièara

Osim novinara i sudija, navijaèke grupe takoðer do¾ivljavaju prijetnje i pritiske.
BH Fanaticosi, navijaèka grupa koju uglavnom èine Bosanci i Hercegovci koji ¾ive u inostranstvu, nezadovoljna je radom Saveza iz sliènih razloga kao i Alihod¾iæ.

Uprkos sna¾noj višegodišnjoj podršci reprezentaciji, Fanaticosi su se poèeli otvoreno suprotstavljati vodstvu Saveza upravo nakon utakmice izmeðu Belgije i BiH iz 2006. godine. Èlanovi Fanaticosa su novinarima Centra za istra¾ivaèko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva rekli da im se èinilo kao da ih Ušanoviæ obeshrabruje da idu na tu utakmicu, govoreæi im da nema karata.

Meðutim, kako ka¾u, na stadionu se pojavilo više od 10.000 navijaèa BiH i svi su kupili karte bez problema. Prema njihovim rijeèima, pošto su osjetili da ih je Ušanoviæ pokušao odgovoriti od odlaska na utakmicu, poèeli su sumnjati u ljude na èelu Saveza.

Ušanoviæ ka¾e da nikada nije pozivao navijaèe da ne idu u Belgiju i da Fanaticosi iz dijaspore nemaju pravu sliku o dešavanjima u Savezu. Prema njegovim rijeèima, radi se o tome da Savez ne mo¾e organizovano i u skladu sa zakonom povesti navijaèe BiH na utakmicu u inostranstvo, jer ne postoji zakon o spreèavanju nereda na sportskim manifestacijama na dr¾avnom nivou.

Sedam dana poslije utakmice sa Belgijom, Ismet Turšiæ – Ventola, jedan od tadašnjih voða Fanaticosa, koji ¾ivi u Borasu u Švedskoj, pozvan je na suèeljavanje sa Ušanoviæem u emisiju Centralni dnevnik na TV Hayat. Sa njim je u BiH iz Švedske, taènije iz Malmea, došao i Davor Ademoviæ – Bengal, takoðer jedan od tadašnjih voða grupe, iako su pritisci da prestanu kritizirati rasli.

Ademoviæ ka¾e da su ih ljudi iz Saveza više puta kontaktirali putem telefona u pokušaju da se dogovore bez istupanja u medijima i bez ikakvih konflikata.

"Ponuðena nam je ekonomska, recimo donacija, neko finansiranje nas dvojice", ka¾e Ademoviæ.

Nije ¾elio spomenuti taèan iznos mita koji im je ponuðen, samo je rekao da se radi o šestocifr
enom iznosu u konvertibilnim markama.

Njegove rijeèi potvrðuje i Turšiæ: "Na Davorov telefon stigao je poziv. Munib (Ušanoviæ) je insistirao da se sretnemo, da ne idemo na televiziju, da riješimo to ljudski, kako je on to rekao. Meðutim, nije bilo govora o tome. Rezultat vidiš. Da nas je tada kupio, ne bi mi dan danas ovoliko lajali."

Ušanoviæ ka¾e da se nije mogao sjetiti da li je kontaktirao Fanaticose prije te emisije, ali izrièito tvrdi da ih nije pokušao podmititi.

"Najgnusnija la¾ koju sam èuo u cijelom ¾ivotu", ka¾e Ušanoviæ. "Ja novac nikad nikom nisam nudio."

Voðe Fanaticosa ka¾u da su im u to vrijeme poèele stizati prijetnje preko telefonskih poziva i SMS poruka. No ni to ih nije sprijeèilo da nastave protestovati.
Akcije za privlaèenje pa¾nje

Èetiri dana nakon utakmice u Belgiji, a tri dana prije suèeljavanja u Centralnom dnevniku, reprezentacija BiH igrala je utakmicu sa Litvanijom na stadionu Koševo u Sarajevu. Na toj utakmici, Fanaticosi su istakli transparent kojim su kritizirali ljude na èelu Saveza: "Danas u Savezu – sutra u kavezu".

Cilj takvog i sliènih transparenata, ka¾u Fanaticosi, bio je skrenuti pa¾nju medija, FIFE i UEFE na probleme u bh. nogometu. Sa istim namjerama, na utakmici izmeðu Norveške i BiH odigranoj u Oslu 24. marta 2007. godine, u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008. godine, Fanaticosi su ubacivanjem baklji u teren izazvali prekid utakmice. Nakon toga su napustili stadion, a UEFA je kaznila Savez sa 36.000 eura zbog ponašanja navijaèa.

Prema rijeèima Bjorna Jenssetera, koordinatora za meðunarodnu policijsku saradnju za pitanja fudbala pri norveškoj policiji, prekid je trajao 10 – 15 minuta, a osim što su protestovali protiv Saveza, bh. navijaèi nisu pravili druge probleme, te niko nije uhapšen.

"Cilj je bio da se u Europi skrene što veæa pa¾nja na djelovanje Nogometnog saveza. Svaka kazna koju Nogometni savez plati je nešto što njih oslabljuje i što mi kao skupina pojedinaca pozdravljamo", ka¾e Ademoviæ.

Nezadovoljstvo Fanaticosa i drugih navijaèkih grupa izazvala je i nagla smjena Mehe Kodre, tadašnjeg selektora reprezentacije i Elvira Boliæa, menad¾era tima u maju 2008. godine Kodro i Boliæ su se otvoreno suprotstavili vodstvu Saveza.

Razoèarenje zbog otkaza Kodri i Boliæu traje i danas. Èak i na utakmici sa Armenijom, odigranoj u Zenici 15. oktobra, u kojoj je BiH pobijedila rezultatom 4:1, uz dobru igru i pun stadion, navijaèi su cijelim tokom utakmice skandirali: "Savez napolje!"

Probleme imaju i igraèi koji se ne pokoravaju ¾eljama Saveza. Sluèaj Saše Papca, odbrambenog igraèa Glasgow Rangersa, pokazuje koliko èelnici Saveza mogu biti odluèni da utišaju sve kritike. Nakon što su Kodro i Boliæ smijenjeni, Papac je odluèio da se ne odazove novom selektoru Miroslavu Æiri Bla¾eviæu na poziv u reprezentaciju.

Èelnici Saveza su od FIFE zatra¾ili mišljenje o ovom sluèaju pozivajuæi se na pravilo prema kojem igraè koji se ne odazove na poziv u reprezentaciju, ne smije igrati za svoj klub u narednih pet dana. Ipak, Papac je u Škotskom prvenstvu nastupio za Glasgow u utakmici protiv Kilmarnocka.

FIFA je u odgovoru upuæenom Savezu potvrdila da u ovom sluèaju, navedeno pravilo treba primijeniti. Meðutim, Gillian McKelvie, portparol Glasgow Rangersa ka¾e da iz FIFE nikada nisu dobili slu¾benu obavijest. Papac odbija govoriti o ovoj temi, ali je naknadno èelnicima Saveza poslao pismo u kome navodi da više neæe igrati za reprezentaciju, èime se osigurao od moguæih buduæih suspenzija.

I na nivou Premijer lige BiH postoji sna¾an otpor svim kritikama. U septembru 2005. godine Fuad Kasumoviæ ka¾njen je zabranom vršenja polo¾aja predsjednika zenièkog Èelika na godinu dana, zato što je javno kritizirao èelnike Saveza.

"Poslije isteka suspenzije, nisam se vratio, jer se nisu promijenili razlozi zbog kojih sam i bio suspendovan", ka¾e Kasumoviæ koji danas obavlja funkciju zamjenika ministra financija i trezora BiH. "Znaèi, ti isti ljudi su ostali na tim pozicijama. Jednostavno sam ih pustio da u¾ivaju u mraku tunela u koji su doveli bh. nogomet."

CIN/sarajevo-x.com