Gdje su milioni iz kase NSBiH?

ImageÈelnici Nogometnog saveza BiH na udaru su kritika zbog ogromnih poreskih dugovanja, finansijskih malverzacija, neprivlaèenja i zadr¾avanja talentiranih igraèa i nepoduzimanja mjera radi jaèanja i razvoja premijerligaških klubova, piše Centar za istra¾ivaèko novinarstvo.

Zbog neplaæanja više od 2,2 miliona KM poreza i doprinosa te zbog manjka gotovine u blagajni, generalni sekretar Munib Ušanoviæ i sekretar za finansije Miodrag Kureš optu¾eni su za krivièno djelo utaje poreza i zloupotrebu polo¾aja ili ovlaštenja. Suðenje je u toku.

Imovina pod hipotekom

U meðuvremenu, imovina Saveza je stavljena pod hipoteku, a s Poreznom upravom Federacije BiH potpisan je Sporazum o reprogramiranju duga. Savez se obavezao da æe platiti više od 3 miliona KM – ili æe izgubiti svu imovinu.

Izvještaj sudskog vještaka i na njemu utemeljena optu¾nica protiv Ušanoviæa i Kureša na 94 stranice sadr¾e navode o manjku gotovine i neurednoj knjigovodstvenoj evidenciji Saveza.

Navedeno je da je Savez u periodu od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegao plaæanje razlièitih poreza i doprinosa te tako oštetio bud¾ete Federacije BiH i BiH.

Novac koji Savez duguje po osnovu neplaæenih poreza i doprinosa, poput doprinosa za zdravstvo i za penzijsko-invalidsko osiguranje, nisu jedine nepravilnosti koje se stavljaju na teret Ušanoviæu i Kurešu.

U optu¾nici je navedeno da su od aprila 2001. do februara 2005. iz blagajne Saveza, bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije, podigli i prisvojili skoro 450.000 KM gotovine.

Dio tog novca je isplaæivan tadašnjem selektoru reprezentacije, drugim zvaniènicima, uposlenicima Saveza i igraèima. 

U izvještaju sudskog vještaka navedeno je da je Ušanoviæu 2001. odobren beskamatni kredit u iznosu od 30.000 KM. Ušanoviæ je vlasnik trospratnice u sarajevskom naselju Bjelave.

Iako je NSBiH registriran kao udru¾enje graðana te se smatra javnom organizacijom, njegovi èelnici tvrde da nemaju odgovornost da pola¾u raèune javnosti.

U izvještaju sudskog vještaka i u optu¾nici protiv Ušanoviæa i Kureša navedeno je da je Savez izmeðu 2001. i 2005. godine ostvario oporezivi prihod, koji se kretao izmeðu 263.766 KM i 912.047 KM godišnje.

U prosjeku godišnje je ostvarivao 660.650 KM oporezivog prihoda. Savez je u tom periodu izbjegao intervju sa novinarima CIN-a iz Sarajeva, Ušanoviæ je konaèno priznao neplaæanja poreza.

No, iznos duga za doprinose mnogo je veæi. U optu¾nici je navedeno da Savez od 2001 do kraja septembra 2006. nije uplaæivao doprinose za zaposlene. Savez u tom periodu nije uplatio više od 950.000KM na ime doprinosa, ukljuèujuæi i više od 617.000KM na ime PIO-a, te skoro 288.000KM na ime doprinosa za zdravstvo.

Pozivajuæi se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, novinari CIN-a zatra¾ili su od Saveza dodatne podatke, ukljuèujuæi i izvještaje o finansijskom poslovanju u posljednjih nekoliko godina. Odgovora još nema.  Na pitanje novinara kada æe dobiti dokumentaciju, Ušanoviæ je u junu  rekao da Savez nema nikakvu obavezu da proslijedi dokumentaciju. 

avaz.ba/CIN