Englezi otkrivaju korupciju unutar Fife i dvoliènost Michela Platinija

Image

PIŠUÆI o korupciji unutar krovne nogometne organizacije Fife, novinar Soccerlensa Steve Amoia intervjuirao je spisatelja Andrewa Jenningsa povodom objavljivanja njegove nove knjige "Tajni svijet Fife: Podmiæivanja, namještanje glasovanja i skandali s ulaznicama".

"Sepp Blatter nikada u ¾ivotu nije radio pravi posao. On je poput rock zvijezde. Blatter je studirao poslovnu administraciju u Lausanneu na jugu Švicarske. Godinu dana radio je kao turistièki vodiè, da bi onda postao PR jedne tvrtke za proizvodnju satova. 1974. godine, nakon Olimpijskih igara, Sepp je doveden u Fifu. Nikada u ¾ivotu nigdje drugdje nije radio. Bio je prvo u tehnièkoj slu¾bi, zatim u marketingu da bi kasnije posao glavni tajnik tadašnjem predsjedniku Portugalcu Joau Havelangeu. 1998. godine prevario je Havelangea, zbacio ga s mjesta predsjednika na èije je mjesto potom zasjeo re¾iranim izborom", napisao je u knjizi Jennings.

Jennings je navodno i u posjedu dokumenata koji sasvim razotkrivaju èelnog èovjeka Fife.

"Posjedujem dokumente o tome kako su namjestili njegov izbor za predsjednika Fife i kako su potkupljivali èlanove odbora, što je u toj organizaciji nešto sasvim normalno. Znate, nogomet kojeg volite i gledate èist je po svojoj naravi, ali je neèist zbog njih, koji uvlaèe svoje prste u raznorazna dogaðanja", dodao je Jennings

"Platini je dvolièan"

Martin Samuel, novinar Timesa pokrenuo je juèer sna¾nu ofenzivu protiv predsjednika Uefa Francuza Michela Platinija zbog njegovih dvoliènih komentara vezanih uz veliki broj stranaca u Premierligi i strana ulaganja u tamošnji nogomet.

"Platini putuje Europom urinirajuæi pritom na sve strukture raznoraznih domaæih nogometnih prvenstva, ne shvaæajuæi da je najviše korupcije upravo u Uefinoj "zlatnoj koki" Ligi prvaka. Govori primjerice o problemu velikog broja stranaca i stranog ulaganja u engleski nogomet, a istodobno dolazi u Pariz i velièa vlasništvo Amerikanaca unutar Paris SG i Japanaca unutar Grenoblea, kojega usput reèeno trenira Bosanac, a igraju igraèi iz Toga, Bugarske, Tunisa, Al¾ira, Obale Bjelokosti, Japana i Kameruna, Srbije i Maroka. To npr. nije problem, ali je zato problem baš sve što se dešava u engleskom nogometu, povezujuæi to ne samo sa sportom veæ i s globalnom ekonomijom koja je u raspadu", napisao je Samuel.

index.hr