18. sedmica

28.04. – 04.05. 2008. godine

SVI NA PROTESTE ISPRED SAVEZA – OVOG PUTA NENAJAVLJENO!
 

Razlog? Pa zar poštenom i pametnom èovjeku, nakon svega do sada, treba više razloga od onoga što se desilo protekle sedmice u N/F Savezu BiH?

Dva lika su bila u centru pa¾nje: Iljo Dominkoviæ i, naravno, Munib Ušanoviæ. Krenimo redom:

Iljo Dominkoviæ

ImageKao što je svima poznato, Iljo Dominkoviæ je, kao èlan predsjedništva saveza, bio odgovoran za ugovaranje prijateljskih susreta naše reprezentacije u ovom periodu pred kraj maja. Nesposoban, kakav inaèe jeste, uspio je ono što do sada niko nije, a to je da ugovori dvije prijateljske tekme (znaèi termini, mjesto odigravanja i sve ostalo), a da nam nakon toga protivnici "nekim èudom" otka¾u igranje. Tako je Iljo u mjesec dana dva puta sjebao Kodru i sve nas zajedno, a da niko, ama baš niko, nije zatra¾io od njega da prizna svoju odgovornost, da onako iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju koju je oèigledno nesposoban  da obavlja. Ili makar, ako veæ sve mora funkcionisati po jebenom nacionalnom kljuèu, da  se na ovo mjesto postavi Hrvat koji ima imalo soli u glavi, struènosti i sposobnosti da se bavi ovakvim poslom.

Haman smo svi kolektivno toliko postali imuni na sva sranja koja nam dolaze iz saveza, da nas više ništa, na ¾alost, ne mo¾e iznenaditi!?  Ko je dozvolio Dominkoviæu da ugovara utakmice? Kome je on odgovoran? Da li postoje sankcije za takve propuste? Da li je Dominkoviæ, ili bilo koji drugi "administrator", kompetentan da poruèi Kodri (i to preko medija) kome da povjeri kapitensku traku kao što se desilo u sluèaju Misimoviæ?

Pitanja je zaista bezbroj, a svi oni koji primaju dobru lovu iz saveza imaju zajednièki šablon odgovora, koji je sljedeæi: "Mi imamo statut, radimo po statutu, imamo tijela u savezu koja dobro obavljaju svoje zadatke, imamo…" Ma imate vi k..ac! (ma u stvari jok vala, nemate vi to).

 

Munib Ušanoviæ feat. IO N/F S BiH

ImageNa 11. sjednici Izvršnog odbora F/N S BiH odr¾anoj 29.4.2008. godine, èlanovi IO su, izmeðu ostalog zakljuèili sljedeæe (napomena BHF-a: dobro se dr¾ite kada budete èitali naredne redove jer ovo nije prvoaprilska šala!):

"Na ovoj sjednici razmatrano je produ¾enje mandata generalnom sekretaru Munibu Ušanoviæu obzirom da njegov mandat istièe koncem maja tekuæe godine. Uglavnom su iznesena pozitivna mišljenja o njegovom radu, ali je predlo¾eno da se o ovom pitanju odluèuje na narednoj sjednici Izvršnog odbora , uz konsultacije sa entiteskim savezima"

NEVJEROVATNO!! To samo mo¾e da se desi u BiH!!!

Nakon svih afera koje se godinama ve¾u za lik i (ne)djelo Muniba Ušanoviæa, i èak u vrijeme kada mu se konaèno na Sudu dokazuju ogromne pronevjere i kriminal, èlanovi IO N/F S BiH su imali hrabrosti da iznesu ovakvo mišljenje!?

U svim pravnim dr¾avama Munib i njegovi prijatelji bi veæ davno bili iza rešetaka. Pa èak u Srbiji su MUP, tu¾ilaštvo i sudstvo stali u kraj kriminalu u njihovom Fudbalskom Savezu, gdje su pohapšeni slavni ex-YU fudbaleri, a kod nas je moguæe da se desi presedan tj. da se osoba kojoj se sudi ponovo izabere na istu funkciju sa koje je èitavo vrijeme radio kriminalne radnje za koje je optu¾en.

Nama ne treba ni sudstvo ni tuzilastvo da dokazuje kakav je covjek Munib Ušanoviæ. Mi i ostali navijaèi BiH smo to osjetili na svojim leðima, pogotovo na Marakani, kada nas je ovo govno od èovjeka javno okrivilo za nerede. Tada su na stranu navijaèa stale sve poznate i priznate bh. javne liènosti i od tada smo svi mi na jednoj strani – strani patriotizma i poštenja, a Munib i, sada veæ oèito, nekolicina pomagaèa na drugoj strani – strani izdaje i kriminala.

Smatramo da je došao trenutak da konaèno uradimo nešto konkretno u borbi protiv kriminala u Savezu. Zato ne krijemo, i javno najavljujemo, da æemo u narednom periodu na razlièite naèine iskazati svoje nezadovoljstvo produ¾etku mandata kriminalcu na osuðenièkoj klupi – Ušanoviæu.

U ovome æe nam pomoæi i organizacije kojima smo i mi do sada pru¾ali podršku u njihovim aktivnostima, ali i istaknuti i dobro pozicionirani pojedinci iz bh. društva – pošteni i patriotski opredjeljeni. Dobro znate da je BHF do sada uradio sve što je i obeæao i neka vam to bude garant naše odluènosti.

Zato tra¾imo od IO F/N S BiH sljedeæe:

  • da èlanovi IO preispitaju svoje "mišljenje" o Ušanoviæu izreèeno na 11. sjednici IO;
  • da javno objave proceduru za izbor Generalnog sekretara N/F Saveza BiH;
  • da se javno objave uslovi koje kandidat treba ispuniti za apliciranje na m
    jesto generalnog sekretara;

Unaprijed se izvinjavamo Mehi Kodri i našim igraèima za sve dogaðaje koji bi eventualno mogli uslijediti u narednom periodu, ali dok ne doðemo do toliko ¾eljenog cilja, dok se ne iskorijeni kriminal iz Saveza, mi sigurno neæemo ni odustati ni stati.

BiH DO GROBA!

 

BHFanaticos

 

P.S. U nastavku vam prenosimo text sa bloga www.samofudbal.blogger.ba, a koji se tièe Muniba Ušanoviæa:

 

Munib

Munib Usanovic. Kako jadan lik. Klosar, pijanica, kockar, sitna riba, shaner, mangup, jebac, sugar daddy, pijun, glavna uloga, interesdzija, zarobljenik vina, kafana i dima… Milion imena i opisa za ovu zivu karikaturu (vidi, jos jedan opis!) od insana koja nas, zaljubljenike u fudbal kara vec godinama. "Nisam kompetentan da odgovorim na to pitanje" i "Nisam ja.." su dvije fraze kojima razara sve novinarske, navijacke i tuzilacke klopke. Nije to njegov segment, to da on nesto radi. Ne. On ti nista ne radi. Njegova kompetencija je ogranicena a vrhunac njegovog talenta i znanja je da salje ture jedva punoljetnim sponzorusama koje jedva cekaju da se na njih potrosi koja marka iz kase NS-a pa makar i po cijenu da moraju leci ispod ovog klosara koji je, ako je vjerovati jednoj od tih dama koja se pohvalila u drustvu da je bila s njim, poput seksualnog John Waynea, bang bang i gotovo za par sekundi.

Iako ogranicenog seksualnog znanja, ovaj generalni sekretar ili kako za sebe voli reci "Bosanski Srebric" (generalni sekretar NS Hrvatske Srebric), se ne pometa, jebe nas kako zna i umije. Nerijetko ga se moze vidjeti u drustvu uglednih licnosti grada Sarajeva posebno onih koji su odabrali zivot sa one strane zakona. Vjerovatno i zato mu niko ne smije nista i zato mu je dozvoljeno karanje svega i svacega a pogotovo navijaca u BiH i ljudi radi kojih se u stvari i igra fudbal.

On je taj koji odredjuje sudije, komesare, delegate za kljucne tekme, kod njega se uplacuju narudzbe za tri boda jer komisije su nemocne pred velikim Munibom, kraljem BeHa fudbala, nasim odgovorom na Platinija, Beckenbauera i Maradonu. Zato godinama gledamo Orasje, Modricu, Jedinstvo, Siroki i jos masu IZMISLJENIH klubova kako haraju nasim fudbalom dok nekadasnji giganti blijesnu tek ponekad i uzmu kup ili na jedvite jadu uzmu ligu. Zrinjski nas godinama blamira po Evropi, Sirokog natrpaju "zidovi" do grla, Orasje s Albancima ne moze da izadje na kraj a sve zahvaljujuci nacinu rada NS-a gdje se uplacuju domacinske pobjede i osvajaju lige bez puno napora dok cim se pojavimo na Euro-sceni primamo po 6 komada od svake iole ozbiljnije ekipe.

Munib zna jos i da pocasti sebe i svoje nadlezne svaki put kada kane neka marka u NS. FIFA salje a gazde Bazena, Bosne i Bicakcica veselo trljaju ruke i cekaju jednu od svojih boljih musterija dok djeca sirom Be i Ha i dalje igraju po terenima na kojima jos sam tri cetiri zvrka balege fale pa da upotpune seosku idilu.

Nema veze sto nam je tako. Nismo navikli na bolje. Zato smo i sada nijemi pred odlukom izvrsnog odbora NS-a da se produzi mandat generalnom Munibu sekretaru Usanovicu. Ili bi mozda bolje bilo da mu je titula "sekretarni general"? Kada Siroki ima svog generala pa nek i NS ima svog. Pa ja. Sto bi on bio losiji od Jelica, Picica, Macica…

Sve mi to nijemo posmatramo a i ako ne nijemo onda se sve zavrsi na verbalnim uvredama poput onih navedenih na pocetku ovog teksta.

Nisam ni ja licno nista bolji, samo lajem a ne ujedam, valjda me prosao onaj mladalacki bunt koji me je prije malo jace od tri godine natjerao da zajedno sa bracom iz BHF-a kazem "DOSTA!" Munibu i Munibovim jatacima. Mozda nismo uspijeli 100% u nasoj namjeri ali barem smo dobro zamutili vodu tako da su neke male ribice pojedene, one srednje se jos uvijek otimaju a one najvece se paze dobro sta ce i gdje ce reci, gdje ce i u kakvom ce hotelu odsjesti, pitaju se da li ce ih neko neprijateljski nastrojen docekati negdje na aerodromu Ciriha, Salzburga, Osla ili Budimpeste.

 

Nagradno pitanje bi glasilo ovako nekako…

Kol'ko moRemo izdurat'?

 

Ostali èlanci