Interkontinentalni kup: Reprezentacija BiH u pohodu ka novoj tituli

ImageAktualni paraolimpijski svjetski i evropski prvak u sjedeæoj odbojci – reprezentacija Bosne i Hercegovine od 23. do 30. aprila u egipatskoj Ismailiji jurišat æe na novi meðunarodni trofej – titulu pobjednika 1. interkontinentalnog kupa.

U paraolimpijskoj godini odbojkašima BiH ovo æe biti najznaèaniji meðunarodni nastup do odlaska u Peking. Izabranici selektora Mirze Hrustemoviæa u Egiptu æe odmjeriti snage s glavnim konkurentima za odbranu paraolmpijskog zlata – selekcijama Irana, Njemaèke i Rusije.

Pred put u Egipat odr¾ana je zajednièka pres-konferencija vodstva reprezentacije i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, koji je u svim dosadašnjim aktivnostima bh. selekciji davao najznaèajniju podršku.

"Za bh. sport jako je bitan nastup naše reprezentacije u sjedeæoj odbojci. Bez obzira na ishod u Egiptu, smatram da su naši momci opravdali povjerenje svih graðana BiH. Naši odbojkaši u¾ivaju velike simpatije, zadu¾ili su nas da ih bodrimo i da im pru¾amo finansijsku potporu. Vlada KS-a æe ostati uz naše odbojkaše, to je naša du¾nost i obaveza", kazao je premijer Vlade KS-a Samir Silajd¾iæ.

Kantonalni ministar kulture i sporta Emir Had¾ihafizbegoviæ je najavio da æe svi reprezentativci iz KS-a u narednih pet mjeseci, do poèetka Paraolimpijskih igara, dobivati stipendije po 500 KM.

Kapiten Sabahudin Delaliæ je naglasio da se naša reprezentacija nije posebno pripremala za uèešæe na ovom turniru, obzirom na to da je domaæe ligaško takmièenje u toku i da su svi igraèi spremni i u trena¾nom procesu.

"Turnir je prilika da uoèi Igara u Pekingu provjerimo formu i slabosti, kako naše tako i naših protivnika", kazao je Delaliæ.

Na Interkontinentalnom kupu nastupt æe 10 reprezentacja, podijeljenih u dvije grupe. BiH æe igarati u A-grupi s ekipama Uzbekistana, Rusije (25.), Njemaèke (26.) i Brazila (27. aprila), dok su u B-grupi Egipat, Iran, Ukrajina, Kazahstan i Irak.

Boje BiH u Egiptu branit æe: Safet Alibašiæ, Adnan Manko, Ejub Mehmedoviæ, Esad Durmiševiæ, Asim Mediæ, Ned¾ad Salkiæ, Zikret Mahmiæ, Ermin Jusufoviæ, D¾evad Hamiziæ, Mirza Duran, Sabahudin Delaliæ, Hidajet Jusufoviæ.

sarajevo-x.com