Shizofrenija u susjedstvu i komsiluku ili je ipak do mahale? (1. dio)

Image"Lijep je Japan, Tokio i Chiba posebno. Ali lijepa je i moja BiH a bice jos ljepse kada pobjedimo Makedoniju…" (2008.)

"Doslo mi je zapjevati "Lijepu nasu", u srcu mi je odzvanjala, najradije bih bio stavio ruku na srce ali nije bio red. A onda kada je intonirana himna Bosne i Hercegovine, svi moji saigraci su stavili ruku na srce a ja nisam, valjda jedini. Ali kako da to ucinim kada tu gestu odanosti nisam uradio prema svojoj himni.." (2007.)

Dvije izjave istog covjeka. Igraca kojeg je slavna TORCIDA proglasila nosiocem "Hajduckog srca" odnosno proglasen je najboljim igracem Hajduka 2007. Mirko Hrgovic, lijevi bocni reprezentacije BiH koji karijeru nastavlja u Japanu. Daleko od BiH i daleko od rodne Dalmacije i Sinja. Daleko od ocevog groba koji je svoj zivot ugradio u odbranu Hrvatske.

"Kod mene postoji velika zelja da dodjem i zaigram u Srbiji. Iako sam rodjen u Njemackoj moja zelja je da igram za zemlju kojoj pripadam a to je SCG. Voleo bih da zaigram u najboljim srpskim klubovima, Zvezdi ili Partizanu, ako je moguce, vec na prolece.." (2001.)

"Nikada necu dozvoliti da mi neko psuje majku, ni meni ni mojim saigracima. Ja nisam kao neki, ja samo zelim da igram za svoju Bosnu. (2007.)

Porijeklo iz okoline Bosanske Gradiske, rodjen u Minhenu, otac i majka polupismeni gastarbajteri zeljni bjegstva iz neimastine ruralnog dijela ex-Juge '70.-ih. Minhen postade njihovo utociste, tu se rodi i "Miske". Za neke Miske za neke "Zwetchke" ili kako vec. Put od treceg centarfora U 21 selekcije nekadasnje SCG pa do prvog playmakera BiH je isao preko Brazze Salihamidzica i Ahmeta Pasalica pa onda preko izdaje njegovih nekadasnjih saigraca i najveceg medju njima, Sergeja Barbareza za kojeg je prije tri dana izjavio slijedece: "Barba je uvijek bio moj uzor i licno bih volio njegov povratak."

Kada covjek vidi ove primjere onda se moramo zapitati, za koga mi to navijamo? Za shizofrenike koji vole BiH danas a sutra vole neku drugu zemlju ili obrnuto, juce su voljeli neku drugu zemlju a danas vole ovu nasu ispacenu? Ko je ovdje lud? Oni sto im je sasvim normalno da se okrecu kako vjetar puse ili mi sto mislimo da covjek moze imati samo jednu domovinu i da je patriotizam valuta koja ne devalvira?

Nastavice se…

samofudbal.blog