TRI, DVA, JEDAN… (IS)PALI!!! (4.dio)

ImageStadoh kod ovih komsija i susjeda te ovih "gastosa" u nasoj dragoj ligi apsurdno nazvanom "Premijer". Svaki igrac koji dolazi na probu u neki nas klub a stranac je cesto je procijenjen od strane strucnog staba kao "školovani i tehnièki dobro potkovani igraèi". Gdje ih to kuju tako dobro? Zar je moguce da je Argentinska cetvrta liga i Kamerunska druga toliko bolja od nase prve? Ili da je Srbijanska ili Hrvatska druga u najmanju ruku ravnomjerna sa nasom "velikom" Premijerligom? Kada covjek vidi koga sve dovodimo na probe i sa kakvim se igracima potpisuju ugovori, onda mora da je tako.

Celik je ove zime na probi imao dvojac iz Gane Ida Babe i Dauda Alhasana, Kamerunca Kua Kouanðoa te Argentinca Krespa. Ni jedan od njih nije potpisao ugovor. Pored njih jos je bio i Tomislav Pek, koji je igrao za nekoliko hrvatskih klubova, meðu kojima i za Inter iz Zaprešiæa, Sesvete, Samobor. Sve sami vrhunski timovi..

Celik nije jedini tim koji rijesenja trazi u inostranstvu. NK Zeljeznicar je prije 2-3 godine doveo tri igraca iz OFK Nisa, tadasnjeg Srbijanskog treceligasa a i ove je godine trener Krunic "kopao" po drugoj ligi Srbije u potrazi za pojacanjima. Jedino su "uboli" sa dovodjenjem Dialibe iz Senegala koji bi mogao koristiti i mladoj reprezentaciji BiH.

Siroki i Zrinjski su "Brazilski" timovi, posebno Siroki kroz koji je u poslijednjih nekoliko godina prodefilovalo 6-7 brazilaca razlicitog kalibra. Najuspijesniji od njih je Santos Rikardo Bajano koji je upisao i jedan nastup za BiH nakon cega se ispalio put Rusije. Da li je njegovo pozivanje u repku bilo plod ocaja nasih celnika u potrazi za "BeHa Eduardom da Silvom" ili samo "viza za inostranstvo", ostace tajna..

Najgori ili pak najbolji primjer pojacavanja igracima iz inostranstva je slucaj Leotara koji su postali sampioni u prvom zajednickom prvenstvu 2002/2003. Tada je za ekipu iz Trebinja igralo cak osam "stranaca", vecinom igraca Crvene zvezde koji su tamo igrali na posudbi. Neki od njih su se zahvalili Bosni i Hercegovini na gostoprimstvu tako sto su se pojedini hvatali za jaja za vrijeme intoniranja himne BiH u finalu Kupa a drugi drzeci tri prsta na srcu i na taj nacin dizuci i onako visoke tenzije izmedju "tri konstutivna naroda". Leotar je te godine postao prvak ali su nakon te sezone dozivjeli rasulo i vec godinama su redovni stanovnici donjeg dijela siromasne i bjedne "Prelomnoge-lige".

Kao da nije dovoljno to sto klubove "deracu" menadzeri, politicari, funkcioneri u savezu, sudije, tate i njihovi sinovi, navijaci i ko zna ko jos ne, dovodjenjem stranaca u ekipu samo jos dublju jamu kopaju sami sebi, jamu iz koje im jos samo glave vire. Strpljenja ljudi, dajte djeci sansu da pokazu sta znaju! I onako je manje vise sve i jedan klub u BiH u debelom financijskom minusu i dise "na skrge", zar nije bolje dati nekom 16-godisnjaku priliku da se dokaze nego dovoditi polutalentovane strance kojima je najveci domet u karijeri gol protiv Proletera iz Zrenjanina ili asistencija u mecu sa Hrvatskim dragovoljcem. Iz ove lige, ovakve kakva je, u zadnih nekoliko godina na zapad su otisli Dzeko, Merzic, Muharemovic, Maksumic, djeca koja su stasala u PL-i zahvaljujuci trenerima koji su imali dovoljna povjerenja u njih i dovoljno muda da im pruze sansu naustrb rezultata.
Jer iako nam je liga losa, ma sta losa katastrofalna je, mi i dalje imamo uzasno visoko misljenje o sebi samima i smatramo se maltene koljevkom fudbala i zbog toga nemamo strpljenja niti kontinuiteta u radu, poslije dva poraza treneru je noga, poslije lose odigrane utakmice igracu se daje ispisnica i proglasava se "klocem" ili promasajem, zbog nedosudjenog penala sudiji se spominje uza i sira rodbina i prijeti mu se batinama. Zbog cega? Kao da se jednom velikom Manchesteru ili Arsenalu ne mogu desiti dva vezana poraza? Kao da se Dzeki sprema noga iz Wolfsburga nakon nekoliko utakmica bez gola? Da li se iko u Italiji ikad smio unijeti u facu Colini nakon nekog od pregrst sumnjivih penala koje je svirao?

Da li je ovo sve gore nabrojano zbog toga sto nam je okruzenje ovakvo kakvo je? Ili je u pitanju nedostatak fudbalske kulture? I dan danas kad se igra s rajom na terminu, golmanu je dozvoljeno da uzme u ruke loptu vracenu od njegovog igraca iako je to pravilo ukinuto prije 15 godina. Isti ljudi koji su drmali nasim fudbalom prije rata, drmaju i sada samo sto su sada pojacani premazanim politicarima i hohstaplerima koji zbog licnog interesa nijemo posmatraju sta se radi od naseg fudbala dok mi, fudbalski bolesnici, patimo i padamo u sve dublju depresiju. Zastarjeli sistem nas unistava i jedno je sigurno, trebaju nam promjene iz korijena. Kako do njih doci i ko ce ih izvesti, ne znam, znam samo da ako jedno djete i Trebinja moze biti drugi golman Portsmoutha i jedan drugi djecak iz Zivinica moze biti prva violina Metza, onda moze i onaj djecak iz Sarajeva, Zenice i Banjaluke biti prva zvijezda Zeljeznicara, Celika i Borca. Samo im treba stvoriti uslove za takvo sto..

KRAJ

samofudbal.blog.ba