8. sedmica

Ponedjeljak, 18. 2. 2008.

 

Novi selektor bh. repke, Meho Kodro, intenzivno radi na sastavljanju našeg nacionalnog fudbalskog/nogometnog tima. Al' nikako da se riješi pehova. Sjeæate se, prvo je morao sa iskrpljenim timom odigrati tekmu kontra Japana, a koju mu je u amanet ostavio Ahmet Pašaliæ (mislio frajer da æe i dalje biti direktor pa je ciljano zakazao utakmicu izvan FIFA i UEFA termina da bi mogao uzimati talove za "upad" u repku).

Sada, kada je zakazana prijateljska utakmica sa Makedonijom, dolaze loše vijesti o povredama naših ponajboljih internacionalaca.

Image"Malo sam zabrinut zbog povreda Zvjezdana Misimoviæa i Zlatana Bajramoviæa. Razgovarao sam s njima. Zvjezdan je bolje, on æe biti spreman za dvije sedmice, nije upitan za utakmicu sa Makedonijom. Meðutim, Bajramoviæ nikako ne trenira, boli ga palac na nozi. Mislim da neæe biti spreman za 26. mart. Bojim se da æe operacija biti neizbje¾na, a to bi ga du¾i period odvojilo od terena. No, šta da se radi. Rekao sam mu da je najbitnije da se oporavi i dobro spremi. Mnogo nam je bitniji na jesen kada poènu kvalifikacije".

Nekako postanemo paranoièni i doðe nam da upitamo kakvu "babu gataru" da nije neko od "odjebanih i šutnutih iz Saveza" poturio kakvu "crnu magiju" našem Kodri i repki uopšte. Pu-pu-pu-pu… Ma jok. Kakvi. Ne mo¾e nam biti crnje i gore neg' za vrijeme  Ahmetovog totalitarizma.

Kodro je bio u Francuskoj i gledao Miralema Pjaniæa u meèu Bordo-Metz:

"Utakmica je bila teška. Bordo je dobio 3:0. Vidio sam puno pozitivnih stvari. Pjaniæ je veæ zreo igraè, mo¾e se kazati da ima lidersku ulogu u ekipi. Trener mu daje sve ovlasti: izvodi prekide, organizuje napade, od njega sve kreæe, što je svakako sjajna stvar uzimajuæi u obzir da igra svoju prvu seniorsku sezonu, a uz to, igra u francuskom prvenstvu… Ukratko, sve je u njegovim rukama! Èak nije igrao na pravoj poziciji, on je bio nešto povuèeniji."

ImageIpak, ono što nas je malo zabrinulo (ma kurac malo – pravo nas je zabrinulo) je odgovor na pitanje da li æe pozvati Pjaniæa za duel s Makedonijom?

"Dobro, ne mogu još govoriti o tome, ali je va¾no da sam ga vidio i da znam šta mo¾e. O tome æemo naknadno."

Ne smijemo ni posmisliti kakva bi reakcija javnosti, navijaèa, medija i svih ostalih bila da se Miralem Pjaniæ, nakon onolikih peripetija i pritisaka koje smo svi zajedno vršili da dobije pasoš BiH, ipak ne bi našao na Kodrinom spisku. Ili, ako nakon toga Pjaniæ, onako razoèaran, kakav bi sigurno bio, pristane da zaigra za neku drugu zemlju. Brrrrrrrrr. Ma ne smijemo ni pomisliti. Nadamo se da selektor ili neko od njegovih saradnika èita ovu rubriku, NAŠ STAV, i da æe skontati poentu – svi zajedno smo ulo¾ili puno truda da bi Miralem igrao za svoju zemlju.

 

Utorak 19. 2. 2008

Juèe smo vidjeli, tj. proèitali, razmišljanja našeg selektora. Danas se javio i Bola, selektorova desna ruka. Tema je aktuelna i veoma znaèajna za BiH repku tj. povratak Brace i Sergeja:

"Razgovarao sam u više navrata sa Salihamid¾iæem oko njegovog statusa. Male su šanse da se vrati, ali je Braco zadu¾io reprezentaciju. Zaslu¾io je korektan razgovor koji smo ranije obeæali…

Image"…razgovarat æemo sa svima, sa Barbarezom, Misimoviæem, Bajramoviæem… Znam za Sergejovu odluku, ali nam je stalo da svi budemo uz reprezentaciju. ®elja nam je da oni koji su spremni i koji zbog povrede ne budu u formi, doðu na naredno okupljanje kada doèekujemo Makedoniju u Zenici."

Hmmm. Ko ne bi volio da se Braco, a pogotovo Sergej vrate? Ipak, sigurno postoje DEBELI i stvarni razlozi radi èega njih dvojicu više neæemo vidjeti na terenu u dresu bh. repke. Nadamo se da æe to neko "proèaèkati", jer znamo koliko npr. Sergej voli BiH i nema šanse da se ne bi odazvao pozivu. Jok vala. Nešto, ili još bolje, NEKO je kriv? Ko?

 

Srijeda, 20. 2. 2008

Neki od naših struènjaka koji rade u  inostranstvu preporuèuju, predla¾u i hvale igraèe koje bi Kodro treba pozvati u "A" tim.

Image"Mehmed Ba¾dareviæ poruèuje selektoru Kodri da pozove Tahiroviæa u reprezentaciju veæ za duel sa Makedonijom 26. marta u Zenici. Emra je klasa veæ sada. Pitanje je samo da li æe se u Švicarskoj ''smiriti''. Visok je, dosta podsjeæa na Ibrahimoviæa. U Lilu mu nisu dali priliku prije Klajverta. Kodro bi ga trebao pozvati u
reprezentaciju!"

Nije samo Tahiroviæ, prema Ba¾dareviæu, potencijal za dr¾avni tim BiH.

"Pjaniæa gledam stalno i uvijek me iznova oduševi. Stvarno mi nije jasno, kako djeèak od 17 godina igra tako zrelo. Pa to je nevjerovatno. Ovdje ga puno cijene, tra¾e ga najveæi francuski klubovi. Miralem mo¾e birati hoæe li u PS®, Lion, Marsej, Bordo ili Lans. Èuo sam da ga je Kodro gledao. Da sam selektor reprezentacije, pozvao bih ga u ekipu. Ne smijemo izgubiti još jednog dragulja. Francuzi bi platili da imaju jednog Pjaniæa, a mi se dvoumimo. Nadam se da se Kodro neæe naljutiti zbog ove izjave, ali jednostavno ¾elim da za reprezentaciju igraju oni najbolji."

Izgleda da se Kodro jeste malkice naljutio, a to je potvrdio i Bola.

"Kodru je zaboljelo što ga se gura u ring sa Ba¾dareviæem. Oni su prijatelji. Kodro ne voli publicitet, još manje da se verbalno sa nekim obraèunava. Znam da nam je zajednièki cilj uspjeh reprezentacije, sada nam je podrška najpotrebnija. Do sada smo imalu super korektnu saradnju, nadam se da æe takva biti ubuduæe"

E jebi ga. Fala Bogu pa svi imate mobitele (po nekoliko njih) i o takvim stvarima lièno prièajte, a ne razglabajte preko novina. Ionako nam je preko glave ovakvih i sliènih prepucavanja u Ahmetovio vrijeme. Bilo ne ponovilo se.

 

Èetvrtak 21. 2. 2008

KING Sergej veèeras u kupu UEFA zabio dva gola.

Ipak, ova opšta pometnja oko Sergejevog povratka u repku nekako je prerasla u polemiku. Jedan dobar tekst i osvrt na Sergejov (ne)povratak pronašli smo i na blogu:  http://www.samofudbal.blog.ba/

ImageTreba li nam Barbarez?

Meho Kodro i Elvir Bolic idu na noge Braci Salihamidzicu i Sergeju Barbarezu da provjere da li postoji mogucnost njihovog povratka u repku. Po meni, jedini moguci razlog zasto to rade je cinjenica da je pred Kodru postavljen (nerealan) uslov da nas odvede na SP. Zar mu nisu mogli dati odrijesene ruke i pustiti ga nam izgradi mladu, respektabilnu reprezentaciju koja mozda nece pobijedjivati Spaniju na Mestalli ali koja nece ni gubiti od Moldavije na Kosevu jer budimo realni, to je nas trenutni domet. Barbarezu je 37 godina. 2010. ce mu biti 39. Necu biti iznenadjen ako stari lisac bude medju najboljima medju "apotekarima" i 2010., ali Barbarez nije buducnost naseg tima.

Salihamidzic je vec druga prica ali pitanje je da li je BeHa javnost svojim konstantnim prozivanjima potrosila njegovo strpljenje i volju da igra za BiH.

Budimo realni i pogledajmo unazad 7-8 godina. Koliko je BeHa fudbalera igralo u Ligi prvaka u 21. stoljecu? 5? 10? Koliko ih je bilo u vrhu liste strijelaca u nekoj od liga "petice"? 1? 2? Istina, Braco je osvojio sve sto se moglo osvojiti sa Bayernom, Baljic je sa Realom podigao pobjednicki pehar Lige prvaka, Sergej je prije 6 godina bio prvi strijelac Bundeslige.. Ali sve je to bilo prije 6-7 godina. Prava vjecnost mjereno po fudbalskom vremenu. Premalo je to da bi smo mogli ocekivati cuda.

Danas imamo Dzeku u Wolfsburgu koji ce za par godina "cupati asfalt" za sobom. Puca od snage, ima Magatha kao mentora i sve predispozicije da bude jedan od Top 20 centarfora Evrope. Jos samo koja godina i tu smo.

Pored Dzeke imamo jos Ibisevica, Muslimovica, Bartolovica, Custovica.. Njima svaka cast ali to nisu imena pred kojim drhti fudbalska Evropa.

U Pjanica smo se svi poceli kleti a decku je tek 17 godina. SEDAMNAEST GODINA! Nacija koja je zedna i zeljna pobjeda i uspijeha, vodjena inkompetentnim savezom koji su od nase lige napravili buvljak, 2 i po miliona desperatnih ljudi svih slojeva od obicnog cistaca ulica pa do samog predsjednika Komsica, svi su uprli oci u djecaka od 17 godina koji treba da nam donese nesto o cemu sanjamo vec 10-12 godina. Iako mi je neizmjerno drago sto ce Miralem uskoro zaigrati nasem dresu, ne bih mu bio u kozi. Valja zadovoljiti ukuse Fanaticosa, Hordi, Robijasa, Manijaka, obicnih kospicara, taksista, cevapdzija, zlatara, politicara, glumaca.. Djecak koji jos ni srednju skolu nije zavrsio treba da nam nadje izlaz iz tame i odvede nas na neko od prvenstava u sto skorijoj buducnosti.

Podsjecanja radi, Barbarez je debitovao u repki 1998. sa svojih 27 godina i trebalo mu je jos par godina i 20-ak reprezentativnih nastupa da se etablira medju prvih 11 i da postane VODJA jedne generacije. Pjanic je talent mozda cak i veci nego sto je Barba bio ali pred njim je trnovit put, barem sto se repke tice. Vidjeli smo kako prolaze super profesionalci u nasem nacionalnom timu. Salihamidzic je najbolji primjer, igrac na kojem je svaki selektor gradio autoritet i time crpio Bracino strpljenje i zivce. Nadajmo se da ce selektor, navijaci i mediji imati strpljenja sa mladim Pjanicem i dati mu dovoljno prostora i vremena da se razvija iz super-talenta u novog vodju BeHa tima.

Barba, hvala ti, ali dosta je bilo…

 

Petak 22. 2. 2008.

ImageDa li  F/NS BiH mo¾e bez skandala? Nema šanse. Evo opet nešto iz njihovog "repertoara".

Redovita sjednica IO N/FSBiH zakazana za danas odgoðena je zbog nedostatka kvoruma. U
skladu sa Statutom saveza nova sjednica je zakazana za èetvrtak 28. 2. 2008. u 13,00 sati.

Na današnjoj sjednici IO trebao je potvrditi kandidaturu Branimira Tuliæa za izbornika mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Na www.sportin.ba se pojavilo nekoliko komentara na ovu temu. Izdvojili bismo jedan koji je napisao izvjesni "dok":

"…šteta a baš je gosn.Tula lijepo lobirao i pripremio sve za èašæavanje, a ono odgoðeno…"

E Tuliæu, Tuliæu. Ko' æe izdr¾ati do naredne sjednice. Jel’de?

De se ba malo po¾ali Dodiku, pa nek on onako seljaèki, kako samo on zna, zaprijeti èlanovima IO saveza da se ne zajebaju i da se svi do jednog, bez obzira na privatne i poslovne obaveze, moraju pojaviti na sljedeæoj sjednici. Neæe se niko zajebavati sa njegovim "malim" Tul(j)anom.

 

Subota 23. 2. 2008

 

Navikli smo da nas najviše sikira situacija u i oko N/F S BiH. Da  li æe se sikiracija poširiti i na košarku?

ImageBajramoviæ poslao program rada

Košarkaškom savezu BiH Mensur Bajramoviæ uputio je pismeni prijedlog programa rada s reprezentacijom, dok æe sa ®eljkom Lukajiæem biti obavljen još jedan razgovor, pojašnjava generalni sekretar KSBiH Zdravko Kne¾eviæ proceduru izbora selektora bh. seniora. Time je, praktièno, na minimum svedena moguænost da na kormilu bh. tima ostane Nenad Markoviæ, a mali su izgledi i èetvrtog kandidata Teomana Alibegoviæa.

"Nakon što Radna grupa razmotri sve kandidature, proslijedit æe ih Struènom savjetu, koji bi potom trebao predlo¾iti selektora. Stav Struènog savjeta bit æe prezentiran na sjednici Predsjedništva, vjerovatno 5. ili 7. marta, i vjerujem da æemo tada znati ime selektora" – rekao je Kne¾eviæ.

Šta god mi da ka¾emo, ne mo¾emo a da se ne otmemo utisku da nam u košarci "ne cvjetaju ru¾e". Markoviæ je ispucao svoju priliku. Da li treba da dobije drugu šansu? Ili æe Bajramoviæ, po svemu sudeæi, dobiti još jednu priliku? Pa ako je veæ izvuèena kvalifikaciona grupa, zašto da stari-novi  selektor pokupi kajmak i ubilje¾i ponovni i jedini uspjeh- plasira se na veliko takmièenje? Da li bi javnost mogla malkice zaviriti u taj pogram rada i platu koju bi dobijao? Da vidimo da li se garantuje samo kvalifikacija ili se konaèno razmišlja o nekom konkretnom nastupu (namjerno nismo niti ¾elimo koristiti rijeè "uspjeh") na ovim velikim takmièenjima. Ako æe se sve svesti na to da se SAMO kvalificiramo, onda nam ne igra nikakvu ulogu ko æe biti novi (ili stari) selektor. Ipak, mišljenja smo da se trebalo razgovarati sa više kandidta, tj. sa onima koji su malo ambiciozniji. Ovako se samo vrtimo u krug.

 

Nedjelja 24. 2. 2008

Taman se odmorimo od "preporuka" selektoru koga da uvrsti i pozove u repku, kad odjednom na portalu www.sportin.ba se pojavi sljedeæa vijest:

ImageAnel D¾aka: Igrao bi za Bosnu i Hercegovinu

Anel je relativno nepoznat bh. sportskoj javnosti, meðutim, iza sebe ima respektabilnu karijeru. Sa 15 godina je stigao u Bayer Leverkusen, a veæ sa nepunih 18 potpisao je prvi profesionalni ugovor.

"…odigrao sam svega tri zvaniène utakmice za seniorski tim Bayera. Prelomio sam u sebi da moram otiæi negdje gdje æu igrati standardno. Prihvatio sam ponudu Osnabrika, kod trenera Franka Pagelzdorfa. Igrao sam jednu sezonu, zajedno sa D¾emom Berberoviæem, koji je stigao kao posuðen igraè Bajera. Nakon što je Osnabrik ispao u 3. ligu, dobio sam ponudu Koblenca. Prihvatio sam je, jer je trener Šašiæ tra¾io da doðem. Izborili smo ulazak u 2. ligu, a ja sam bio najbolji igraè ekipe i kapiten."

Anel nema ništa protiv da jednog dana obuèe dres reprezentacije BiH.

"Što se mene tièe, igrao sam za U-21 selekciju Njemaèke, ali sada se kajem. Trebao sam prihvatiti poziv Šenera Bajramoviæa i doæi u BiH. Ipak, tada mi je Kristof Daum preporuèio da uzmem njemaèki pasoš i da igram za Elf, jer mi je kao mladom igraèu to puno više odgovaralo. Sada imam veliku ¾elju obuæi dres Bosne i Hercegovine i igrati za svoju domovinu. Neznam ko æe biti novi selektor, dali æu mu biti interesantan, ali stojim na raspolaganju."

E moj Anele. POSLIJE JEBANJA NEMA KAJANJA. Kad si bio mlaði odgovaralo ti da igraš za Njemaèku, a sada kada je sve bli¾e "klin za kaèenje kopaèki", eto odjednom ti "proradio" patriotizam, i to, gle èuda, iz èista mira si intervjuisan od strane nekog novinara. Po èijoj preporuci – to nas zanima?

 

Ostali èlanci