Izvjestan povratak potpisnika

ImageUz izbor selektora fudbalske "A" reprezentacije BiH, sve ljubitelje najva¾nije sporedne stvari u našoj zemlji "muèi" pitanje da li æe za naš nacionalni tim u narednom periodu igrati svi najbolji igraèi.

U oktobru 2006. godine, 12 igraèa predvoðeni Sergejom Barbarezom, potpisali su ultimativno pismo u kojem su tra¾ili promjene u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH, kako bi nastavili igrati. Meðutim, do kraja prošle godine promjena nije bilo, pa su kvalifikcije za "EURO 2008" protekle bez "štrajkaèa". Ipak, èelnici bh. kuæe fudbala nisu se odrekli naših internacionalaca, pa je 13. novembra prošle godine odr¾an sastanak èlanova Predsjedništva i igraèa koji su istupili iz reprezentacije. Igraèi su tada Ilji Dominkoviæu, Sulejmanu Èolakoviæu, u to vrijeme potpredsjednicima Saveza, te Munibu Ušanoviæu, generalnom sekretaru, otkrili razloge zbog kojih su potpisali pismo o istupanju iz reprezentacije.

Veæina primjedbi na koje su "štrajkaèi" ukazali, Izvršni odbor je na prethodne dvije sjednice i uva¾io, pa je stoga veoma izvjesno da æe Zlatan Bajramoviæ, Saša Papac, Emir Spahiæ, Kenan Hasagiæ… u 2008. godini ponovo obuæi dres sa dr¾avnim grbom BiH. 

"Selektor nije samostalno vršio izbor igraèa, veæ uz pritisak od strane direktora (Ahmed Pašaliæ, op.a) i raznih menad¾era. Direktor je sve radio u "rukavicama" i jedno je prièao igraèima, a drugo èlanovima Predsjedništva i nikada nije informisao Predsjedništvo o stavovima igraèa, èime je svima nanio mnogo zla, zaklanjajuæi se iza Predsjedništva. Èesto je prije utakmice tra¾io podršku igraèa za sebe lièno, a nakon poraza se "ograðivao" i krivicu prebacivao na struèni štab, igraèe i Savez. Pašaliæ je izjavljivao da je Sergej Barbarez pokopao reprezentaciju. Uvijek se radilo o odgovornosti selektora i igraèa, a nikada direktora, iako je on bio glavna spona sa struènim štabom i selektorima, s jedne strane i Predsjedništvom i Izvršnim odborom, sa druge strane", piše izmeðu ostalog u zapisniku s novembarskog sastanka.

Dalje se navodi da su igraèi na odreðen naèin i protiv Saveza i Predsjedništva, prije svega što nikada nije zatra¾ena odgovornost direktora Pašaliæa za njegove neuspjehe.

"Direktor je stvarao veoma nepovoljnu atmosferu u hotelu, na pripremama, treninzima, kojima je mogao prisustvovati svako, pa èak i ljudi iz podzemlja, a Predsjedništvo i IO su mu ukazivali povjerenje. Uz Pašaliæa su se èesto na razne naèine ukljuèivali razni menad¾eri, koji su uveliko doprinosili razdoru izmeðu igraèa i struènog štaba. Primjera radi Nusret Jašari, koji je provodio neke zahatjeve Pašaliæa", piše u zakljuèku sa sastanka, uz konstataciju:

"Igraèi nisu došli na sastanak da tra¾e bilo šta od èlanova Predsjedništva, niti da negoduju protiv Predsjedništva i IO, nego da poka¾u dobru volju za razgovorom, iznijevši apsolutno sve razloge zbog kojih su odstupili iz reprezentacije, a posebno da iznesu jasan stav da æe se odazvati buduæem selektoru, ukoliko ocijene da su Predsjedništvo i IO poduzeli odgovarajuæe mjere u cilju otklanjanja predoèenih nedostataka."   

Takoðe, naglašeno je da igraèi ¾ele da se djelimièno uva¾i njihovo mišljenje, kada je u pitanju izbor novog selektora naše "A" reprezentacije.

Nepo¾eljni

Uz Pašaliæa, "štrajkaèi" su za nepo¾eljne osobe u i oko reprezentacije BiH proglasili Jasmina Bakoviæa, Miodraga Kureša i Slavicu Pecikozu. Prema njihovom mišljenju, pomenuti su uèestvovali u stvaranju negativnog imid¾a i ukupne atmosfere i stoga, tvrde, ubuduæe ne bi trebali biti u i oko reprezentcije.

Loša Muzuroviæeva procjena

Prema mišljenju igraèa, Fuad Muzuroviæ, bivši selektor "A" reprezentacije, te njegovi saradnici nisu znali ocijeniti povoljan trenutak, nakon što su uoèi utakmice u Maðarskoj èlanovi Predsjedništva javno iznijeli stav da selektor mo¾e pozivati najbolje igraèe, pa i potpisnike pisma, što Muzuroviæ nije uradio. Takoðe, "štrajkaèi" su zamjerili Muzuroviæu i na, kako tvrde, nekontrolisanim izjavama nakon pobjede protiv Norveške, kada je rekao da su "momci iskrvarili, te da ostali igraèi ne moraju igrati", pa su tra¾ili i njegovu smjenu, što je Izvršni odbor i ispunio.        

Ne prihvataju "ucjene"

Èlanovi Predsjedništva, koji su prisustvovali sastanku s potpisnicima pisma, preuzeli su dio odgovornosti zbog neuspjeha u prethodnim kvalifikacijama u dijelu neèinjenja u pogledu ravnopravnog tra¾enja svih odgovornih osoba u i oko reprezentacije, ali su naglasili da neæe prihvatiti bilo kakvu vrstu "ucjene" od strane bilo koga.

 nezavisne.com