Birajte po¹teno

Image

 

Nogometna A reprezentacija BiH danas bi trebala dobiti novog izbornika. Tko æe to biti, teško je prognozirati u sveopæoj konfuziji koja se stvorila proteklih dana. Od brojnih imena koja su se pojavljivala na popisu kandidata u u¾i krug, bar prema izjavama èlanova Predsjedništva NS-a (Dominkoviæa, Èeke i Èolakoviæa) i medijskim spekulacijama, ušli su Lothar Matthäus (u razgovoru za naš list demantirao interes), Jiri Plišek, Zlatko Kranjèar i Vlatko Glavaš. Takoðer, još kandidata poput Kataliniæa, Vlaka, Sredojeviæa, Osima… vreba iz sjene i ne treba iskljuèiti moguænost da netko od njih bude “taj”, ali ni moguænost da se izbornik danas uopæe ne izabere.

Moguænost blokade

Rano ujutro (9 sati) prvo æe se sastati troèlano Predsjedništvo koje æe vjerojatno napraviti popis najjaèih aduta od navedenih, a potom æe Izvršni odbor (11 sati) raspravljati i donijeti odluku. Procedura je sljedeæa – od èetrnaest èlanova IO-a, njih dvanaest se mora slo¾iti oko jednog imena da bi se izabrao izbornik. Svaka druga varijanta onemoguæuje izbor šefa struènog sto¾era A vrste, što ostavlja puno prostora za eventualnu blokadu donošenja odluke. Pitanje je koliko je negativna klima, koja se stvorila posljednjih dana oko utrke za novim izbornikom, utjecala na èlanove IO-a i po èemu æe se oni ravnati prilikom donošenja odluke.
Ostaje nam se samo nadati da æe se èlanovi Izvršnog odbora rukovoditi sportskim kriterijima. Reference, prijašnji rezultati, iskustvo, autoritet i motiv trebali bi biti vodilja do Muzuroviæevog nasljednika. Sve ostalo što krasi bh. nogomet – nacionalizam, menad¾erstvo, osobni interesi, apsolutno ne bi smjeli imati bilo kakav utjecaj.

Struènost mora biti jedini kriterij

Predsjedništvo NS-a juèer nije ¾eljelo spekulirati s imenima moguæih kandidata, ali i Dominkoviæ i Èeko i Èolakoviæ istièu da se apsolutno zala¾u za struku.
“Struènost trenera mora biti jedini kriterij po kojem æe se birati izbornik. Stojim iza kandidata koji su se dokazali ne samo kao igraèi, nego i u trenerskom radu kako klubova, tako i reprezentacije. Treba nam èovjek s jakim imenom i èvrstim autoritetom”, kazao je Iljo Dominkoviæ, predsjednik NS-a.
Bogdan Èeko, èlan Predsjedništva NS-a BiH, tvrdi da æe struka biti kriterij broj 1 pri biranju novog šefa struke.
“Nismo definirali tko æe uæi u u¾i krug kandidata. Prije sjednice Izvršnog odbora imat æemo sjednicu Predsjedništva, na kojoj æemo morati reducirati broj kandidata. U medijima se pojavljuje masa dezinformacija, a ja mogu poruèiti da æe presuditi samo struèni kriterij”, poruèio je Bogdan Èeko, èlan Predsjedništva NS-a BiH.
Sulejman Èolakoviæ sliènog je razmišljanja, ali smatra da je vrlo teško doæi do brojke od 12 èlanova IO-a za jednog kandidata, te bi se moglo dogoditi da ime novog izbornika danas ne bude poznato.
“Struèni kriterij mora biti jedini pri izboru novog izbornika, ali ipak, da bi se donijela odluka potrebno je da 12 èlanova usuglasi svoje mišljenje i digne ruku za jednog trenera. Hoæe li se to dogoditi, ne znam. Ne ¾elim prièati o kandidatima jer svaka moja izjava mo¾e biti kontraproduktivna”, izjavio je Èolakoviæ.

 

Dnevni list