U igri je jo¹ 20-tak kandidata?

Imageljo Dominkoviæ je u ekskluzivnom razgovoru za Pincom.info javno progovorio o mnogim stvarima u NS BIH, kao i oko izbora novog izbornika. Prema njegovim navodima u borbi za izbornièku fotelju još je uvijek 20-tak kandidata

SARAJEVO – U igri za poziciju novog bh nogometnog izbornika još je kojih 20-tak kandidata. Posljednjih dana se spominjala brojka od 4, najviše 6 kandidata, no predsjednik NS BIH Iljo Dominkoviæ u ekskluzivnom razgovoru za Pincom.info istaknuo je kako se izbornièkoj du¾nosti nada još uvijek kojih 20-tak kandidata.

"Pa samo sam ja obavio razgovore s kojih 15-tak kandidata od Had¾ibegiæa i Ba¾dareviæa, koji su istina otpali zbog obaveza u svojim klubovima, a razgovarao sam i sa Ibrom Zukanoviæem, Vlatkom Glavašem, Kranjèarom…".

Koja se imena još sve spominju?

"Pored nabrojanih tu su i èeški struènjak Jiri Plišek, pa Matthaus, Dragoslav Stepanoviæ, Kataliniæ, Marijan Vlak, potom Danas Simonsen, Norve¾anin Solid…"

OKO KRANJÈARA STVORENA ATMOSFERA MEDIJSKOG LINÈA?

Tko je Vaš favorit?

"Po mom osobnom mišljenju od svih njih najbolji rejting su imali Had¾ibegiæ i Ba¾dareviæ, a volio bih da je i Safet Sušiæ bio u tom krugu, kao što mi je drago za Zlatka Kranjèara, èovjeka koji je bio prvak s Dinamom i sa Zagrebom, koji je s velikim uspjehom vodio Hrvatsku, koja je za njegovog izbornièkog mandata bez poraza okonèala kvalifikacije za SP, do¾ivjela zapravo poraz samo od Brazila za njegovog mandata".

Pa hoæe li onda Zlatko Kranjèar postati izbornik s obzirom da su Ba¾dareviæ, Had¾ibegiæ i Sušiæ ispali iz utrke?

"Ne odluèujem o tome ja, pa ne mogu ni odgovarati na taj naèin. Mogu samo reæi to da mi je ¾ao što se oko Kranjèara stvara atmosfera medijskog linèa, a èovjek nièim to nije zaslu¾io".

Jeste li Vi razgovarali i s Matthausom. On ka¾e da ga nitko nije kontaktirao iz NS BIH?

"Za razgovore s njim je bio zadu¾en dopredsjednik Bogdan Èeko, pa je tim povodom išao i na pregovore u Muenchen, bar koliko sam ja upoznat. I Èeko i kolega Sulejman Èolakoviæ su mogli pregovarati s kim su ¾eljeli".

JAPANCE ZANIMA TKO IM SVE STI®E U GOSTE IZ BOSNE

Pa hoæemo li ovog petka dobiti novog izbornika?

"Mi imamo sjednicu predsjedništva u 9 sati, koja je zapravo nastavak nedjeljne sjednice odr¾ane u Zenicu. Nastojat æemo kandidate svesti na jednu razumnu brojku i time olakšati posao Izvršnom odboru koji zasjeda u 11 sati. Ukoliko neki od kandidata dobije 12 glasova od ukupno 14 èlanova Izvršnog odbora isti æe postati izbornik, ukoliko ne, onda æemo morati još èekati".

Do kada èekati?

"Po mojoj prosudbi veæ imamo kašnjenje i volio bih da što prije dobijemo novog izbornika, jer su svi drugi veæ pronašli neko rješenje, samo mi nismo. Prvu sljedeæu utakmicu igramo 30. sijeènja u gostima s Japanom i oni veæ tra¾e popis naših igraèa, ali kako da im ga damo kada nemamo ni izbornika, a ne znamo više ni tko hoæe igrati ni tko neæe".

Znaèi, ne zna se tko pije, a tko plaæa! No, dobro, bar se zna da je bivši direktor Pašaliæ "platio" svojim odlaskom, odnosno davanjem ostavke?

"Izvršni odbor je bio jedinstven u sluèaju Pašaliæ, jer je zajednièki stav svih bio kako Pašaliæ treba otiæi. On je davanjem ostavke samo olakšao cijelu stvar. Njegov odlazak s te du¾nosti je dobar za poboljšanje sveukupnih odnosa, jer je njegova odgovornost bila velika buduæi su na kraju krajeva i sami igraèi putem Otvorenog pisma dali do znanja kako je uvjet njihovog povratka u nacionalni dres Pašaliæev odlazak. Mjesto direktora reprezentacije nije bilo reizborno, veæ je Pašaliæ svih tih godina bio u stalnom radnom odnosu, te æemo stoga po tom pitanju štošta trebati mijenjati".

NEIZVJESNI NASTUPI U MOSTARU I BANJOJ LUCI

Oèito još puno toga treba promijeniti nego kada bi reprezentacija BIH mogla neku utakmicu zaigrati u Mostaru ili Banjoj Luci? Hoæe li se to dogoditi 2008. godine?

"Samo Zenica i Sarajevo imaju licence od UEFE za kvalifikacijske utakmice. Što se tièe Mostara i Banja Luke ne vidim nikakve prepreke za odigravanjem prijateljskih utakmica. Dapaèe, mislim da bi u tim mjestima vladalo veliko zanimanje, pa ovim putem pozivam gradonaèelnike Mostara i Banja Luke da kandidiraju svoje gradove za takve utakmice, jer je to preduvjet za dolazak reprezentacije u ta mjesta".

Koliko nam je poznato Široki Brijeg posjeduje sve potrebne uvjete od UEFE. Hoæete li onda dovesti reprezentaciju u Široki Brijeg?

"Istina, Široki Brijeg ispunjava sve uvjete, no upitna je ¾elja te sredine ¾eli li vidjeti reprezentaciju? A ni kapacitet stadiona Pecara nije nešto posebno velik (8.000 mjesta)".

IGNORIRANJE REPREZENTACIJE OD PUBLIKE SOCIOLOŠKO PITANJE?

Pa u Sarajevu se ljetos protiv Hrvatske skupilo svega 10.000 gledatelja, a Hrvatska je iznimno atraktivan suparnik, BIH je u to vrijeme bila najbolje plasirana na ljestvici FIFE (26. mjesto), imala niz od tri uzastopne pobjede, vrijeme odlièno, termin idealan. Gdje se dakle izgubilo zanimanje za utakmice reprezentacije BIH?

"To je veæ jedno sociološko pitanje, jer je uistinu sve tako bilo, pa bi se ljudi koji ¾ive u glavnom bh gradu trebali zapitati koliko još dr¾e do nogometa, koliko ih zanimaju reprezentativni nastupi u njihovom gradu!".

Nedugo nakon toga Koševo je bilo puno u europskim nastupima Sarajeva protiv Genka, kao i Dinama iz Kieva. Mo¾da je i to sociološko pitanje, meðutim nismo ¾eljeli gospodina Dominkoviæa pored reprezentativnog zamarati i bh klupskim nogometom. Èovjek sa svojim suradnicima sutra ima pune ruke posla!

Danijel Ivankovic/pincom.info