Odlazak i direktora i selektora za kolektivni povratak

ImageMjesecima se dr¾ao u tajnosti sastanak u¾eg rukovodstva Saveza kojeg su èinili Dominkoviæ, Èolakoviæ i Ušanoviæ i tzv. potpisnika ili pokajnika, bivših reprezentativaca Sergeja Barbareza, Emira Spahiæa, Saše Papca, Zlatana Bajramoviæa, Kenana Hasagiæa, Ninoslava Milenkoviæa, Mirsada Bešlije i Ivice Grliæa.

Za vrijeme prvenstvene pauze, ovi igraèi su dobili pozive iz Saveza, pa su doputovali u Sarajevo. Planirani sastanak je vrlo brzo provaljen, pa su saznali i novinari. Istina, njima nije bio dopušten ulaz u Colegium atristikum.

Iza zatvorenih vrata postignuti su odreðeni dogovori, postavljani su uvjeti s obje strane, ali svi su zakopèani do grla prošli pored novinara po završetku sastanka. Ekskluzivno objavljujemo da je bilo i povišenih tonova, da nije bilo sve tako srdaèno, kako se skromno predstavilo medijima i kako su neki akteri sastanka prenosili novinarima.

Nakon što su èlanovi okrnjenog Predsjedništva, jer je nedostajao ''srpski èlan'' (u meðuvremenu je izabran Bogdan Èeko) pru¾ili priliku igraèima da ka¾u svoje zahtjeve, a oni su taksativno pobrojali svoje ¾elje, odnosno uvjete. Prvi je odlazak direktora Ahmeta Pašaliæa, kojeg su oznaèili za najveæeg krivca za loše stanje u dr¾avnoj selekciji. Odlazak selektora Fuada Muzuroviæa, bio je drugi zahtjev potpisnika.

Ono što je iznenadilo predstavnike Saveza, jeste ¾elja igraèa da novi selektor pred prvu utakmicu, bilo prijateljsku ili kvalifikacionu, mora uputiti poziv svim potpisnicima, dakle Barbarezu, Spahiæu, Papcu, Bajramoviæu, Hasagiæu, Milenkoviæu, Bešliji i Grliæu. Ovdje treba napomenuti da se radi samo o prvoj narednoj utakmici, a za svaki sljedeæi meè, selektor æe na osnovu forme i potreba dr¾avne selekcije, upuæivati pozive.

 Barbarez i društvo zatra¾ili su da se spusti rampa raznim menad¾erima i mešetarima oko reprezentacije, koji su èesto za vrijeme priprema boravili u hotelima i uznemiravali igraèe.
Mo¾da i jedina olakšavajuæa zadaæa za vodstvo Saveza jeste obezbijediti adekvatnu sportsku opremu i kvalitetan smještaj. Igraèi su se ¾alili zbog nedostatka tople vode u svlaèionici za vrijeme nekih treninga i utakmica, te na regulisanje dnevnica, premija…

Sergej Barbarez je, navodno, u jednom trenutku kazao kako igraèi ¾ele da ih vodstvo saveza konsultira prilikom izbora novog selektora, na šta mu je, kako nam je kazao naš izvor sa sastanka, replicirao Saša Papac da igraèi trebaju da igraju, a ne da biraju selektora.

Sjednica Izvršnog odbora 17. decembra pokrenut æe lavinu. Najavljuju se krupne stvari, a jedno je evidentno – Fuad Muzuroviæ broji posljednje dane na selektorskoj funkciji.

Ne ¾ele medijski rušiti Pašaliæa

Bivši reprezentativci su izrièito tra¾ili da sastanku ne prisustvuje direktor Ahmet Pašaliæ, a sudeæi prema njihovim stavovima, nisu raspolo¾eni da ga ruše javno, u biti kroz istupe u medijima, veæ to tra¾e od organa Nogometnog Saveza. Sjednica Izvršnog odbora NSBiH koja æe biti odr¾ana u ponedjeljak 17. decembra, definitivno æe pokrenuti i pitanje statusa eks reprezentativaca, ali i selektora ne samo A tima, kao i direktora Pašaliæa.

sportin.ba