Komisija podr¾ava samo uspje¹ne selektore


ImageStruèna trenersko tehnièka komisija N/FS BiH nije zadovoljna rezultatima A i mlade reprezentacije u proteklom periodu i to je razlog zbog èega nije usvojila izvještaje selektora Fuada Muzuroviæa i Nikole Nikiæa.

Ovo nam je rekao predsjednik Struène trenersko tehnièke komisije Boško Vukoviæ. Naša najbolja reprezentacija završila je kvalifikacije za EP 2008. na èetvrtom mjestu, dok U21 tim nastavlja kvalifikacije za EP 2009. u proljeæe naredne godine.

A selekcija je do¾ivjela šest uzastopnih poraza, raèunajuæi i izgubljeni prijateljski susret sa Hrvatskom. Mlada reprezentacija je izgubila èetiri kvalifikacione utakmice za redom, uz gol razliku 1:13. Komisija je bila jednoglasna u prijedlog u koji æe proslijediti Izvršnom odboru. Sjednici u Sarajevu prisustvovalo je pet od šest èlanova, a izostao je jedino Mladen Kvesiæ zbog bolesti. Mo¾emo podr¾ati samo uspješne selektore, izjavio je Vukoviæ.

Struèna trenersko tehnièka komisija nije razmatrala izvještaj selektora juniorske reprezentacije BiH Ive Kne¾eviæa, koji je i èlan prethodno spomenute komisije.

U19 selekcija je odigrala tri kvalifikaciona susreta u proteklom ciklusu, ostvarivši jedan remi i dva poraza. Juniori su naèinili odreðeni pomak jer su prilikom ¾rijeba za nove kvalifikacije bili svrstani u treæu jakosnu grupu. Zadovoljni smo rezultatima kadetske reprezentacije koja se plasirala u drugi krug kvalifikacija za EP, ka¾e Vukoviæ.

On takoðe smatra da A reprezentacija BiH ima kvalitetne igraèe koji mogu osigurati plasman meðu 20 najboljih evropskih selekcija.

Sada smo na 51. poziciji rang liste FIFA. Umjesto da su rezultati bolji, iz godine u godinu su slabiji.

Vukoviæ istièe da Struèna trenersko tehnièka komisija nije spominjala imena eventualnih kandidata za selektorske pozicije u A i mladoj reprezentaciji.

Èekamo odluke Izvršnog odbora, nakon èega æemo poduzeti naredne korake. Mi smo da li mišljenje o uèinku èetiri najva¾nije selekcije, rekao je Vukoviæ. Na potezu je Izvršni odbor N/FS BiH, koji æe odr¾ati sjednicu, u ponedjeljak, 17. decembra, u 11 sati u Sarajevu.

sportin.ba