Koliko zaradjuju selektori reprezentacija kvalifikovanih na EP?

ImageSparing partner Ivice Dragutinovica, Scolari godisnje zaradjuje 4.7 miliona konvertibilnih maraka (2,35 miliona evra) na klupi Portugala. Od njega je bolje placen samo Nijemac Lööw (5 miliona KM).
Brazilac Felipe Scolari je sa Portugalom igrao u finalu EP-a prije cetiri godine te u polufinalu SP-a prosle godine sto govori da je zasluzio ovako visoku platu. Joachim Lööw je kao Klinsmanov pomocnik bio takodjer u polufinalu SP-a proslog ljeta.

Na dnu liste najplacenijih selektora nalaze se selektori Svedske, Hrvatske i Ceske. Slaven Bilic godisnje zaradjuje oko 250 000 KM (malo jace od 20 000 KM/mjesecno), svedjanin Lars Lagerbäck, iako peti put za redom odvodi svedjane na neko veliko takmicenje, zaradjuje tek 280 000 KM godisnje dok Karel Bruckner, selektor Ceske, godisnje zaradi mrsavih 210 000 KM.

Poredjenja radi, selektor BiH, Fuad Muzurovic, ima godisnju platu od 120 000 KM sto je za nase uslove ogromna suma medjutim, kao sto vidimo iz gore prilozenog, njegova primanja su za 40% od najslabije placenog.

Da bi ovo poredjenje bilo sto pravednije moramo usporediti i uspijehe naseg selektora sa ostalima.

Svedjanin Lagerbäck je, kao sto ranije navedoh, do sad pet puta vodio svede na velika takmicenja.

Slaven Bilic je odveo Hrvatsku na EP iz prvog pokusaja i usput su nam jos "kockasti" napunili mrezu do vrha u sred Sarajeva.

Karel Bruckner je sa Ceskom bio u polufinalu EP-a prije cetiri godine, prije dvije godine ih je odveo na SP gdje se i nisu bas proslavili, ispali su u grupnoj fazi.

Fuad Muzurovic? S rukama u dzepovima pred kamerama nam prodaje maglu kako pravimo tim za buducnost, kako nam je cilj da se kvalifikujemo na SP 2010, kako mu je njegov prethodnik Baka Sliskovic izgubio kvalifikacije, kako ima povjerenja u "mladice koji su iznijeli teret ovih kvalifikacija" itd..

Suma sumarum, ko radi i ko stvara rezultate taj i ima. Svugdje je tako osim u Bosni i Hercegovini. Kod nas vazi ona ko radi kako mu se kaze i ko ne stvara probleme taj i ima.

samofudbal.blog.ba