Ekskluzivno: Plisek novi selektor BiH?!

Image Nogometnu reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Ju¾noj Africi 2010. godine, po prvi put u od njenog nastanka, mogao bi voditi trener iz inozemstva.

Novi selektor A reprezentacije Bosne i Hercegovine, saznaje Sportin.ba iz dobro obavještenih izvora bit æe èeški struènjak Jiri Plisek, aktuelni sportski menad¾er najveæeg kluba u Èeškoj – Sparte iz Praga.

Do kraja godine Predsjedništvo i Izvršni odbor Nogometnog Saveza BiH æe donijeti odluku o Fuadu Muzuroviæu, koji prema svemu sudeæi neæe dobiti podršku rukovodeæih organa bh. kuæe nogometa, buduæi da je u proteklim kvalifikacijama za Euro 2008. ostvaren neuspjeh.

Iz NSBiH veæ je uspostavljen kontakt sa Plisekom, bivšim trenerom ®eljeznièara, koji je nakon odlaska s Grbavice, dosta uspješno radio u Èeškoj. Vodio je klubove Mladu Boleslavu, Usti nad Labem i Slovaèko, a trenutno je sportski menad¾er najveæeg èeškog kluba, Sparte iz Praga. Mladi èeški trener ima sve reference da bude selektor. Ambiciozan je, vrijedan i ima nove ideje!

U našem savezu su kao kandidati za novog selektora slovili Mehmed Ba¾dareviæ, Faruk Had¾ibegiæ, Zlatko Kranjèar, Dušan Bajeviæ i Sreæko Katanec, no ni s jednim nije postignut zajednièki dogovor. Tako Ba¾dareviæ nemo¾e napustiti klub Grenoble, s kojim mu odlièno ide u francuskoj 2. ligi, Had¾ibegiæ èeka pravu inozemnu ponudu, Bajeviæ je bez puno dvoumljenja odbio dolazak u Sarajevo zbog Ahmeta Pašaliæa. Naime, legendarni Princ s Neretve sa direktorom reprezentacije je u sukobu koji traje skoro 10 godina, a vezan je za transfer Mirze Varešanoviæa u Olympiakos koji je radio Predrag Naletiliæ, zajedno sa Ahmetom Pašaliæem. Zlatko Karnjèar ima posao u klubu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Al Shaabu. Sreæko Katanec je, navodno, odbio moguænost da doðe u Sarajevo za skromnu platu od 5.000 eura, a povrh toga ima i ponudu Bugarske.

Mladi struènjak Jiri Plisek, jedan od najcjenjenijih nogometnih trenera u Èeškoj, gdje u¾iva orgomnu reputaciju. Posebno nakon uspješnog posla sa Edinom D¾ekom. Podsjetimo da je upravo na Plisekovu preporuku D¾eko za 50 hiljada eura doveden u Teplice, a nakon dvije i pol godine prodan je za èetiri miliona eura. Posao koji je u magazinu Het Trick stavljen na prvo mjesto svih vremena u èeškom nogometu.

Sa Plisekom su, dakle, obavljeni preliminarni razgovori i ovaj trener je spreman da prihvati odgovornost i povede reprezentaciju Bosne i Hercegovine u kvalifikacije za Mundijal 2010. godine.

– Što se mene tièe, spreman sam za razgovor. Novac nije nikakav problem, došao bi za onoliko koliko Savez ponudi, te posebnu premiju u sluèaju da reprezentaciju odvedem na Svjetsko prvenstvo. Mislim da je to korektno, platite me ako napravim rezultat. Izuzetno cijenim nogometaše iz Bosne i Hercegovine, kojima sam upravo ja otvorio vrata èeškog nogometa. Krenulo je sa D¾ekom, a sada su ovdje Ljevakoviæ, Merziæ, Mahmutoviæ, Vršajeviæ i nekoliko talentiranih mladih igraèa koji æe uskoro krenuti D¾ekinim stopama. Smatram da Bosna i Hercegovina ima kvalitet za plasman na Mundijal i ono što mogu sigurno kazati je da æe, ukoliko doðem na mjesto selektora, reprezentacija igrati hrabro, neæe se nikoga bojati, a u ekipi æe vladati prava atmosfera, koja je preduvjet za dobar rezultat. Bosna i Hercegovina ima odliène igraèe širom Evrope, ali i u domaæem prvenstvu i za reprezentaciju trebaju i moraju igrati najbolji – kazao je Plisek.

Prema najavama iz Saveza, do kraja godine bi se Plisek trebao imenovati novim selektorom reprezentacije. Jedino se èeka imenovanje novog èlana Predsjedništva NSBIH i to iz reda srpskog naroda.

sportin.ba