Muzuroviæ: ®elje veæe od moguænosti

ImageKvalifikacije za Euro 2008 naša selekcija završila na èetvrtom mjestu…

Porazom od Turske (0:1) u Istanbulu nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2008. u Švicarskoj i Austriji. U grupi C naš je tim zauzeo èetvrto mjesto, i to samo zahvaljujuæi tome što ni Maðarska nije osvojila ni bod u posljednja dva susreta: u gostima sa Moldavijom (0:3) i kuæi s Grèkom (1:2).

Ibrièiæ zadovoljio
Na stadionu Ali Sami Jen reprezentacija BiH je preksinoæ s pojaèanim veznim redom pru¾ila solidnu partiju u defanzivi dobro pariravši domaæinu, ali je zbog toga igra prema naprijed bila jalova, bez velikih prilika za postizanje gola.

– Pokušali smo ostvariti dobar rezultat. Nismo podlegli pritisku na poèetku utakmice. Mislim da se u ovoj utakmici pokazalo da ekipa ima potencijal. Mladi igraèi su u potpunosti iskoristili svoju priliku – bio je komentar Fuada Muzuroviæa nakon meèa.

Selektor je apostrofirao uèinak Ibrièiæa te naglasio da su dobru partiju pru¾ili i ostali igraèi koji su nedavno iz mlade reprezentacije prešli u A-tim.

– Vjerujem da æe ih veæina do iduæih kvalifikacija zacementirati svoje mjesto u reprezentaciji. D¾eko, Ibiševiæ, Ibrièiæ, Merziæ, Salihoviæ i Muharemoviæ su iskoristili priliku. Tu su još Èoviæ i Pand¾a, koji su igrali za mladi tim, u kojem ima još nekoliko igraèa sa potencijalom da postanu A-reprezentativci.

Oni, uz ove iskusnije i one koji nisu igrali u reprezentaciji u ovoj godini, mogu èiniti jak tim, sposoban da se bori za mjesto na Svjetskom prvenstvu u Ju¾noj Africi 2010. godine – uvjeren je Muzuroviæ.

Nerealna oèekivanja
Govoreæi o svom mandatu od izbora do meèa s Turskom, Muzuroviæ je u nekoliko reèenica sa¾eo sva dešavanja.

– Bez obzira na rezultate, treba pogledati istini u oèi i reæi kroz šta smo sve prošli. Došao sam na èelo kada su kvalifikacije bile izgubljene. S tri pobjede smo vratili nadu. Onda smo izgubili u Maðarskoj, kada smo sigurno zaslu¾ili više. Nakon toga smo upali u seriju poraza koja nas je udaljila od borbe za plasman na EP.

Mo¾da smo, nakon onih pobjeda nad Norveškom, Turskom i Maltom, postali nerealni i ¾eljeli više od onog što su naše moguænosti. Sigurno smo ¾eljeli najbolje, ali na¾alost, nismo uspjeli ostvariti još neku pobjedu – Muzuroviæev je zakljuèak.

Na redu analiza
Muzuroviæ je najavio da æe po povratku iz Ju¾ne Afrike, gdje æe u nedjelju prisustvovati ¾rijebu kvalifikacija za SP 2010., napraviti analizu dosadašnjeg rada.

– Zahvalio bih svim saradnicima na korektnosti u poslu, u kojem su dali veliki doprinos bez obzira na rezultate. Na redu je priprema izvještaja, koji æu predati Izvršnom odboru. ®elim da napravimo dobar program rada i stvorimo zaista jaku reprezentaciju BiH, koja æe pokušati ostvariti san svih i plasirati se na jedno veliko takmièenje – govori Muzuroviæ.

FIFA danas objavljuje rang-listu
FIFA æe danas u 10 sati po srednjoevropskom vremenu objaviti najnoviju rang-listu prema kojoj æe biti formirane jakosne grupe za ¾rijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Prema posljednjoj listi, iz oktobra, Maðarska je pretekla BiH i izbacila je iz treæe grupe iako ima isti broj bodova kao naša selekcija. U meðuvremenu, Maðari su izgubili od Moldavije i Grèke, a BiH od Turske.

Nervoza Turaka
Èinilo se da je va¾nost utakmice dobro zasmetala turskim igraèima. Na poèetku su djelovali preplašeno, a kraj utakmice su doèekali ne prelazeæi centar. Ni publika im nije mnogo pomogla.

– Ovo je bila jedna od najte¾ih utakmica koju sam igrao. Va¾nost meèa je uèinila svoje. Ipak smo uspjeli postiæi gol koji nas je odveo na Evropsko prvenstvo. BiH se pokazala kao kvalitetna ekipa i zadala nam je dosta muka – izjavio je Nihat Kahveèi, jedan od rijetkih raspolo¾enih u turskoj reprezentaciji.

Dnevni Avaz