Veæina klubova podr¾ava, Modrièa i Slavija protiv

ImageZa Modrièu Maximu je još rano – U Vele¾u podr¾avaju ideju…

U bh. nogometu se veæ nekoliko godina postavlja pitanje treba li organizirati udru¾enje premijerligaša koje bi od Nogometnog saveza BiH preuzelo voðenje takmièenja u elitnom nogometnog razredu. Nakon brojnih pritu¾bi na suðenje u Premijer ligi, u posljednjih nekoliko sedmica ova je dilema ponovo aktuelizirana.

Zrinjski inicijator

Da li je (ne)opravdano osnivanje udru¾enja premijerligaša, pitali smo èelnike nekoliko bh. klubova. Inaèe, posljednju inicijativu je pokrenuo mostarski Zrinjski nakon poraza u Modrièi.

– Ako pogledamo u susjedstvo, vidjet æemo da takva udru¾enja postoje u Hrvatskoj i Srbiji pa ne vidim razlog zašto ga ne bi osnovali i premijerligaški klubovi u BiH. Sada je neva¾no za šta bi se to udru¾enje izborilo, ali je sigurno da bi branilo interese svih klubova – izjavio je Ivan Beus, kojem još traje jednogodišnja suspenzija.

Lider Premijer lige Modrièa Maxima nije za ovu ideju. Direktor kluba Marijan Jeliæ smatra da je još rano za osnivanje udru¾enja.

– Klubovi se dosta ¾ale na voðenje Premijer lige i regularnost takmièenja. Zbog toga je i uslijedio zahtjev za udru¾ivanje klubova. No, takvo je udru¾enje dobra stvar u zemljama s normalnim uslovima, a kod nas je, izgleda, sve nenormalno.

Kada nekome ne ide, uvijek se krivac tra¾i u drugome, a ne u svojim redovima. Kako bi funkcionisalo udru¾enje kada organi Saveza ne mogu normalno da rade. Na¾alost, još smo daleko od meðusobnog povjerenja. Mislim da je još rano za takvo udru¾enje – rekao je Jeliæ.

Direktor Slavije i èlan Izvršnog odbora NSBiH Bogdan Èeko postavio je pitanje odgovornosti udru¾enja.

– U prinicpu, ne mislim da treba duplirati nešto što veæ postoji, zato je i moj stav malo drugaèiji. Postavlja se pitanje kome bi to udru¾enje odgovaralo. Ako bi se ta odgovornost odnosila prema Izvršnom odboru NSBiH, onda uredu. U suprotnom, ako je to samo za sebe, onda se treba pitati zašto æe i kakvu bi svrhu imale komisije koje trenutno funkcionišu u Savezu – pita se Èeko.

"Roðeni" su podr¾ali ideju osnivanja udru¾enja premijerligaških klubova i smatraju da je to buduænost.

Fudbalski klub Vele¾ je, bez dileme, za formiranje takvog udru¾enja. To je potrebno, a imamo primjere gdje funkcionišu bez problema. Ono što je najva¾nije jeste da svi klubovi moraju biti za nešto takvo, jer ako su neki za, a neki ne, onda nema ništa od toga – ka¾e Mustafa Škoro, predsjednik Vele¾a.

Široki Brijeg za

I predsjednik Širokog Brijega Zlatan Mijo Jeliæ podr¾ao je ideju Zrinjskog.

– Široki Brijeg je uvijek "za" kada se radi o stvarima koje æe poboljšati kvalitetu nogometa u BiH. Ovaj je prijedlog sigurno pozitivan. Uzmimo samo primjere susjednih liga, Hrvatske i Srbije, gdje se kroz slièna udru¾enja klubovi bore za svoje vlastite i interese nogometa. Široki Brijeg apsolutno podr¾ava ovu inicijativu – rijeèi su predsjednika Jeliæa.

®eljeznièar godinama pokušava

®eljeznièar je apsolutno za osnivanje udru¾enja premijerligaša veæ godinama. Prema našem mišljenju, a to sam rekao i na sastanku u Tuzli, osnivanje udru¾enja koje æe voditi takmièenje je prioritet. Ne trebamo izmišljati toplu vodu. Hrvatska je prepisala Statut Udru¾enja prvoligaša Austrije, nešto i od Švicarske, i mi trebamo uraditi isto. NSBiH ne interesiraju klubovi, zato je izuzetno bitno da formiramo Udru¾enje koje æe brinuti o svim klubovima – rekao je Samir Ahmedbegoviæ, direktor FK ®eljeznièar.

Sarajevo pozdravlja inicijativu

Pozdravljamo svaku inicijativu koja bi dovela do napretka u fudbalu BiH. Siguran sam da bi se neke stvari bolje rješavale, jer bismo i mi iz klubova imali pravo odluèivanja o svojim sudbinama, dok se sada o tome pitaju ljudi koji èak i ne idu na utakmice. Istina je da u našem fudbalu nema kvaliteta i da se malo šta mo¾e vidjeti, ali se moramo potruditi da ga u buduænosti bude – ka¾e generalni sekretar Sarajeva Mirsad Alihod¾iæ.