Dino Pa¹aliæ novi selektor

ImageAko se bude slušalo i uva¾avalo mišljenje najboljih bosanskohercegovaèkih nogometaša koji igraju za moæne evropske klubove, onda æe fudbalski menad¾er Dino Pašaliæ biti novi selektor reprezentacije BiH.

Napravio senzaciju

Naime, kako „San" saznaje, naši nogometaši iz Njemaèke, Italije, Turske, Austrije i drugih dr¾ava s tim zahtjevom æe izaæi pred Predsjedništvo i Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Oni istièu da BiH, nakon što je propustila sve šanse i prilike da se plasira na evropska prvenstva, predstoji veliki posao na stvaranju tima za kvalifikacije za naredno Svjetsko prvenstvo.

Vremena nema ili ga ima jako malo. U Evropi se sve reprezentacije veæ uveliko spremaju za kvalifikacije i BiH bi najkasnije do januara morala rašèistiti situaciju – smatraju bh. internacionalci.

Roðeni Zenièanin Bekim Dino Pašaliæ u Evropi kotira kao jedan od najboljih i najuspješnijih fudbalskih menad¾era. On je agent velikog broja vrhunskih nogomtaša iz Španije, Turske, Italije, Njemaèke, a pravim podvigom i senzacijom ocjenjuje se njegov ovoljetošnji posao kada je Brazilca Karlosa, koji je igrao za madridski Real prodao u turski Fenerbahèe za ogroman novac. Treba reæi da u ovom klubu ima sedam nogometaša èiji je on menad¾er.

Nudio Tošaka

Pašaliæ, inaèe, ¾ivi u Španiji, u Madridu i Barceloni gdje posjeduje vile,  i veliki je prijatelj s Ronaldinjom, Ronaldom, Bekamom i ostalim svjetskim asovima. U èuvenom ljetovalištu Ljoret de Mar iduæeg mjeseca otvara ekskluzivni klub. U posebno prijateljskim odnosima je s predsjednicima Barcelone i Fenerbahèea. U Istanbulu takoðer ima vilu i neki njegovi nogometni projekti veæ su u glavnom turskom gradu dobili zeleno svjetlo.

Svojevremeno je Pašaliæ predlagao da selektor reprezentacije  BiH bude èuveni D¾on Tošak. Ovaj, nekada slavni igraè i poslije toga trener Reala iz Madrida pristao je na to, ali je došlo do opstrukcija u Nogometnom savezu i cijeli projekat je propao.

Zahvaljujuæi upravo Pašaliæu, neki bh. nogometaši napravili su zavidne karijere u Evropi.

Kako saznajemo, glavni zagovornici ideje da Pašaliæ doðe na èelo reprezentacije BiH su Sergej barbarez, Hasan Salihamd¾iæ, Elvir Boliæ, Elvir Baljiæ, Kenan Hasagiæ, Saša Papac…

Ako BiH hoæe da nešto napravi, a objektivno mo¾e, onda treba uvesti potpuno nove standarde i odnose. Pašaliæ, s obzirom na svoje veze meðu najmoænijim ljudima u evropskom nogometu i uopæe poznavanje fudbala i naèina na koji on danas funkcioniše, mo¾e BiH odvesti na Svjetsko prvenstvo – smatraju oni i podsjeæaju da je Hrvatski nogometni savez ovom Zenièaninu nudio va¾ne funkcije, ali ih je on odbijao.

U petak naveèer u Sarajevu smo razgovarali s Dinom Pašaliæem. Nije bio iznenaðen prijedlogom i zahtjevom bh. internacionalaca koji se, kako saznajemo, spremaju na zajednièlki dolazak u Sarajevo i sastanak u Nogometnom savezu BiH koji bi se trebao odr¾ati u narednih desetak dana.

Veliki izazov

– I meni je to izazov. Ja ne tra¾im ništa – ni plaæu ni premije. Tra¾im samo da se niko ne miješa u posao selektora. To što nemam trenerske licence, nije prepreka. Ne krijem, jesam zaintereisran. Imam završene poslove za narednih èetiri – pet godina, tako da mi ne bi bio problem da zamrznem svoj status menad¾era. Ukoliko bih preuzeo reprezentaciju, onda bih ja za sve odgovarao. Pored ostalog doveo bih i moæne sponzore. Moj uslov je da imam apsolutnu samostalnost u radu i selekciji igraèa i da polovina sume novca koji bi BiH dobila plasmanom na Svjetsko prvenstvo bude uplaæena na moj raèun. Mislim da je to regularno, realno i pošteno, a izvjesno je da bi BiH odveo na Svjetsko prvenstvo. Doveo bih  Italijane, Brazilce, Špance, Nijemce… koji bi igrali za BiH i time bi naša zemlja pokazala svoju otvorenost i pokazala bi da je istinski evropska dr¾ava. Mislim da bismo napravili dobar posao, a nemojte zaboraviti da je danas nogomet najveæi svjetski biznis. Za prve saradnike doveo bih jednog trenera iz Njemaèke i jednog iz Italije – kazao nam je Dino Pašaliæ.