More Than A Club

Image  Jos jedan vikend je iza nas, a imali smo i Ligu Sampiona prosle sedmice. Vec dugo u Euro kupovima, zbog totalne komercijalizacije i represije, nema puno zanimljivih desavanja i koreografija.
Medjutim ponesto se uvijek nadje, i ovaj put cemo istaci navijace Rangersa iz Glasgova, kluba naseg Sase Papca.

Jos jedan vikend je iza nas, a imali smo i Ligu Sampiona prosle sedmice. Vec dugo u Euro kupovima, zbog totalne komercijalizacije i represije, nema puno zanimljivih desavanja i koreografija.
Medjutim ponesto se uvijek nadje, i ovaj put cemo istaci navijace Rangersa iz Glasgova, kluba naseg Sase Papca. Naime prije pocetka utakmice protiv Barcelone priredili su sjajnu koreografiju koja kaze "more than a club" ("vise od kluba")

Slika1  Slika 2

Video

 Na utakmici izmedju Anderlechta i turskog Fenerbache-a doslo je do nereda. Bilo je prisutno oko 5000 turskih navijaca.
Jos jedan turski klub je imao zanimljivu tekmu, a to je Besiktas koji je igrao protiv Liverpoola. Turci nisu imali neku ekstra koreografiju, ali su napravili finu veliku zastavu, preko cijele tribine.

Slika
No ono sto je interesantno je, da je na ovoj utakmici oboren rekord u glasnocu navijanja. Postignuto je 132 decibela, cime je prestignut dosadasnji rekord navijaca Galate.

Malo dalje od tih desavanja, naime na drugom kontinentu, u polufinalu CL Azije izmedju Urawe i Sengonama, naisli smo na jos jedan zanimljiv koreo.
"We are the reds" – koreografija navijaca Urawe. Dokaz kako se ovaj pokret i scena sire po cijelom svijetu. Fantastnicna koreografija a i navijanje.

Slika

Video1  Video2

Vikend je bio standardan, u svojim zemljama su se izdvojile standardne grupe koje se i uvijek isticu. No mi cemo se ovaj put fokusirat na Njemacku.
Tacnije na utakmicu 5. njemacke lige (Landesliga), izmedju Dresdena II i Lok Leipziga (derbi u istocnoj Njemackoj). Da dobro ste procitali, 5. (PETA) liga. U Njemackoj je i inace u nizerazrednim ligama, s navijackog gledalista, mnogo zanimljivije, iz jednostavnog razloga sto represija nije prisutna u toj mjeri kao u prvim ligama.
Kad god igraju ova dva tima, otvaraju se stara rivalstva iz 80ih i dodje do nereda, a tako je bilo i ovaj put. Nakon utakmice na ulicama, doslo je do vecih nereda i sukoba sa organima (ne)reda. Naime policija je pokusala sprijecit kontakt izmedju ove dvije grupe, pri cemu su bili izlozeni napadima iz oba lagera.
Izmedju ostalog na policiju su bacali baklje i cigle. Rezime je oko 10 povrijedjenih osoba, medju njima 5 policajaca, i oko 229 privedenih navijaca.

Video